TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,64
USD: 358,53
CHF: 395,07
GBP: 449,24
Hirdetés
Ahol a gépek életre kelnek

Ahol a gépek életre kelnek

Sulihíradó - 2016.12.07

Szeptember 5–6-án két élménydús napot tölthetett el a Fliegl németországi gyáraiban 
a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakképző Iskola Ékszíjszaggatók nevű, öttagú csapata, amely megnyerte az Agro Napló és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók 
Országos Szövetsége MezőgépÉSZek nevű, közös online játékát. Az alábbiakban 
az ő élménybeszámolójuk olvasható..

A Fliegl abdai gyárában találkoztunk a cég munkatársaival; Sipos Szilvia marketingmenedzser és Sipőcz András területi képviselő kísért bennünket a kétnapos túrán. Az első állomás a Karpfhamerfest volt, ahol egy mezőgazdasági gép- és munkagép-kiállítást tekintettünk meg. A Fliegl standján várt minket Ackermann Tamás, a magyarországi Fliegl-gyár vezetője, aki beszélt a cég piacon betöltött szerepéről. A kiállításon találkozhattunk ismerős márkanevekkel és gépekkel, de sok helyi, bajor gyártó is jelen volt. A gépek nagy részébe be lehetett ülni, végig lehetett tapogatni, és élő bemutatót is tartottak. A kiállítást követően elindultunk Altöttingbe, ahol a vacsorához csatlakozott Maria Fliegl, a cég tulajdonosának felesége, a Fliegl Agro-Center marketingese, valamint Ackermann Tamás cégvezető. Az este kötetlen beszélgetésének középpontjában az oktatás és a mezőgazdaság állt.

A következő nap Kastlba vittek bennünket, az 1975-ben Joseph Fliegl által alapított gyárba. Körbevezettek a létesítményben, megmutatták a gyártás folyamatát, az aktuális fejlesztéseket. Közben minket, diákokat is kérdeztek a Fliegl-termékekről, azok felhasználásáról, kialakításukról. Megnéztük a hatalmas Agro-Center agráráruházat is, amelyben szinte minden kapható, amire csak a mezőgazdaságban szükség lehet.

Úti célunk ezután a cég főhadiszállása, a mühldorfi Fliegl-gyár volt, ahol először a kiállítóteremben található pót- és tartálykocsikat néztük meg, felszereltségükről és kialakításukról beszélgettünk.

Együtt ebédeltünk Joseph Fliegllel, a gyár tulajdonosával és Maria Fliegllel – mindketten beszéltek magyarul, és a magyar mezőgazdasági iskolák helyzetéről, lehetőségeiről kérdeztek bennünket. Ezt követően elindultunk felfedezni a gyárat. Először a gyártórészleget ismertük meg, ahol egy pótkocsi „élete” elkezdődik. Megnéztük a kész Fliegl-termékeket, majd az egyes munkafolyamatok eszközeit, a háromdimenziós lézervágótól a többtonnás hajlítógépeken át a szemcseszórókig és a merítőládákig. Külön meg kell említeni az automata, számítógép által vezérelt, 27 méter magas raktárat, ahol a gépek az emberektől acélráccsal elzárva, emberi beavatkozás nélkül végzik a munkájukat.

aholag

A gyártórészlegről kiérve a felépítményeket, alvázakat és futóműveket hasonlíthattuk össze. Bemutatták nekünk a különböző típusok közötti különbségeket, illetve a cég által gyártott úgynevezett „no name” pótkocsikat, amelyeken a megrendelő kérésére olyan szerkezeti változtatásokat is végrehajtanak, amilyeneket a saját termékeiken nem. Beszámoltak azokról a hibákról is, amelyek a gépek helytelen használatából adódnak. Átbeszéltük a pótkocsikon alkalmazott alvázelrendezések és profilok előnyeit és hátrányait, valamint a különböző kialakítású felépítményeket is bemutatták. A látogatás végén a gyár emléktárgyai-ból kaptunk. Nagy megtiszteltetésként ért bennünket, hogy a világ egyik vezető mezőgazdaságigép-gyártó cégét és termékeit, ráadásul a Fliegl-gyár tulajdonosát és családját is megismerhettük. Az izgalmas verseny után óriási élmény volt ez a nagyszerű, jól szervezett kirándulás. Szakmailag is nagyon hasznosnak bizonyult az út, amelyet nagyon köszönünk.

Gaál Ernő, Cseh Bence, Hoffman Patrik, Czinder Szabolcs, Gyurátz Soma

(forrás: Agro Napló)


Fliegl, a nagyvállalat családi 
kötelékekre alapozva

A Fliegl fontosnak tartja a mezőgazdaságigépész-utánpótlást, a fiatalok képzésének felkarolását, ezért is vállalta, hogy biztosítja a MezőgépÉSZek játék értékes fődíját. A céget, amely a világ legnagyobb mezőgazdaságipótkocsi-gyártója, 1975-ben alapította a Fliegl család, amely 1976-ban mutatta be első kultivátorát. Az évek alatt a tulajdonosok innovációinak eredményeképpen folyamatosan beruházásokat, gyárbővítéseket hajtottak végre Németországban, majd Európa számos más országában. A Fliegl-csoport abdai üzeme 1993-tól gyárt közúti és mezőgazdasági pótkocsikat, egyéb munkagépeket, részegységeket, adaptereket. Kiváló szervizhálózat működik a magyar telephelyen, és itt található Kelet- és Közép-Európa kereskedelmi, regionális központja is.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újabb segítség a gazdáknak - Magasabb jövedéki adó ...

A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. Megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy 2024. május ...