TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés

Védjük a méheket! – Növényvédelmi tanácsok, kíméletes technológiák

Növényvédelem - 2015.04.24

A méhek és a növényvédelmi munkavégzés szabályait a 43/2010 FVM rendelet 15.§-a szabályozza hazánkban. Ennek értelmében igen fontos kihangsúlyozni az alábbiakat:


1. Méhekre kifejezetten veszélyes szerrel kezelni virágzás kezdetétől a végéig semmiféle kultúrát nem szabad. Ez a tiltás akkor is érvényes, ha:
a. 
a permetezett tábla virágzó gyomokkal szennyezett;
b. 
a tábla ugyan nem virágzik, de a szegélyén a méhek számára attraktív növények (virágzó akácos) találhatók;
c. 
a táblában elvetett növényeket a méhek valamilyen okból (mézharmat vagy ivóvíz gyűjtése céljából) látogatják.
2. Az 1. pontban említett szituációban csak a méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos) készítmények alkalmazása javasolt a méhkímélő technológia szabályainak betartása mellett (csillagászati napnyugtát megelőzően egy órával kezdve és 23 óráig befejezve). Természetesen a virágzó növények rovarkártevőinek leküzdése érdekében lehet használni a méhekre nem jelölésköteles készítményeket is akár nappali permetezéssel.
Ezek alkalmazásakor viszont számolni kell azzal, hogy az ergoszterol-bioszintézisgátló gombaölőkkel kombinált készítmények némelyikének esetében a szakirodalom említést tesz arról, hogy esetleg fokozódhat a tankkeverékben alkalmazott rovarölő szer méhekre gyakorolt hatása.
Lássunk néhány példát azokra a kényes helyzetekre, mikor 
a növényvédelemnek kell alkalmazkodni a méhek életéhez:
1. Gyakori probléma a szárba indulás elején lévő repce hosszú hatástartamú szerrel (pl. klórpirifosz hatóanyaggal) történő permetezése akkor, amikor a táblában virágzik a piros árvacsalán.
2. Ugyanez vonatkozik a pipaccsal borított gabonák vetésfehérítő vagy levéltetű elleni védelmére is. Ilyen esetben csak méhkímélő technológiában vagy pedig méhekre nem jelölésköteles szerrel oldható meg a védelem.
3. Virágzó gabona (pl. tavaszi árpa) alkalmasint lehet virágporforrás a méhek számára is.

{guest}

Előfizetői tartalom megtekintéséhez jelentkezzen be, vagy fizessen elő!

{loadposition popupLogin} {/guest} {!guest} {user_group !10}

4. A borsó levele remek vízforrás, virágja nektárforrás is lehet a méheknek.
5. A kukorica virágpora gyakorta jelent táplálékot a méhek számára. Így ezt a kukoricabogár és a különböző molykártevők elleni védekezéskor is figyelembe kell venni. Ebből a szempontból különösen kockázatos növénynek számít 
a csemegekukorica.
6. A kabakosok és a virágzó vöröshagyma is komoly méhlátogatottságot idéz elő, tehát ezek kezelésekor külön figyelemmel kell lenni a méhekre.
7. Gyümölcsösökben nemcsak a virágzás alatt, hanem a virágzási időn kívül is előfordulhat, hogy méhkímélő technológiát vagy méhekre nem jelölésköteles terméket kell alkalmaznunk a rovarkártevők ellen. Ennek egyik oka a parcellákban található virágzó gyomok jelenléte, a másik pedig 
az esetleges mézharmat képződése.
8. Vannak a piacon olyan permetező gépek, amelyek alkalmazása mellett minimálisnak érezhetjük az elsodródás veszélyét. Ezek használata mellett is be kell tartanunk a fent említett jogszabály előírásait.
9. Ne feledjük, hogy a közelmúltban néhány készítmény engedélyokirata éppen a méhveszélyességi besorolás szempontjából megváltozott. Ezek hatóanyaga a dimetoát, klórpirifosz és az indoxokarb. Javasoljuk használat előtt ezeket az információkat ellenőrizni.
10. Szakmai körökben igen komoly meglepetés forrása az egy méhcsalád által képviselt termelési érték nagysága. Sokan úgy gondolnak a méhészre egy-egy káreseményt követően, mint egy szerencsevadászra, aki a növénytermesztő gazda zsebéből indokolatlanul nagy összeget szeretne kivenni. Ez 
a feltételezés alaptalan. Ne feledjük, a méhcsaládok és a méhészeti termékek ára az elmúlt néhány évben jelentősen emelkedett. A permetezési károk pedig többnyire olyankor lépnek fel, amikor a méhészetek éppen a fő termelési szezonra (repce és akácvirágzás) készülnek fel.

méh

 Ne feledjük: a méhek a beporzási tevékenységük révén hasznos segítői a növénytermesztéssel foglalkozó gazdáknak. 
S ha vigyázunk rájuk, akkor a természetben vadon élő egyéb hasznos rovarok életét is megóvjuk a pusztulástól.

 

 

A cikk további tartalmának megtekintéséhez online előfizetés szükséges!

{/user_group} {user_group 10} Ide jöhet az előfizetői tartalom!!!{/user_group} {/guest}Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vesézzük ki a karbamid műtrágya „Környezetbarát használata ...

A 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében indult el az Agro-ökológiai Program (AÖP), amely tartalmában az ...