A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

– a termés ereje

Növényvédelem - 2016.03.24

Az FMC új készítménye az Azaka*, amelynek hatóanyaga az azoxistrobin. Az Azaka fungicid hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat indít el.

– a termés ereje


Ez az úgynevezett zöldítő hatás (1. ábra) hosszabb élettartamot, több tápanyag felvételét és asszimilációt jelent. Fokozódik a tápanyagok képződése és beépülése, ami több és jobb minőségű termést eredményez. Az Azaka megelőző célú és kuratív gombaölő szerként is hatékony.

 

azaka1

azaka2

 

 

 

 

 

1. ábra. Az Azaka kombinációs alkalmazása még június 10-én is zölden és egészségesen tartotta a felső levélszinteket (Szent István Egyetem, Szarvas, 2015. 06. 10.),(bal oldal: kezeletlen, jobb oldal: Azaka 2. kezelésben)

A strobirulin eredetű hatóanyagok fokozott rezisztenciális veszélyforrását és a kórokozók elleni hatásspektrumát figyelembe véve az Azaka* gombaölő szert más készítményekkel/hatóanyagokkal kombinációban javasoljuk kijuttatni. Az Azaka Top Pack kereskedelmi gyűjtőcsomag (2x5 liter Azaka* (azoxistrobin) + 2x5 liter Riza 250 EW (tebukonazol)) bármely fenológiai stádiumban (bokrosodástól-virágzás végéig) a levél- és kalászbetegségek (kalászfuzáriózis) ellen is eredményesen felhasználható (2. ábra).

tablazatfmc

2. ábra Azaka + Riza 250 EW kombináció jelentősen csökkentette a búzaszemek fuzáriumfertőzöttségét (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal NTI, 2015)


Évjárathatástól függetlenül a búza gombaölő szeres védelmét minimum két kezelésre alapozzuk. Ennek alapján az FMC két állománykezelésre alapozott technológiai javaslata a következő:

Első védekezés – szárba indulás, kétnóduszos stádium (BBCH 20–32). Cél a gabona fejlődő lombozatának megvédése a levélzetet károsító kórokozók ellen:

• 
Rubric 1 l/ha + Plantafosz Réz 3 l/ha vagy
• 
Azaka 0,8 l/ha + Rubric 0,8 l/ha

Második védekezés – kalászolás, virágzás kezdete (BBCH 59–69). Cél a teljes kalász védelme (kalászfuzáriózis ellen), valamint a gabona zászlós levelének minél hosszabb ideig történő védelme, fejlődő lombozatának megvédése a levélzetet károsító kórokozók ellen:

• 
Rubric Kalász Pack (Rubric 0,8 l/ha + Riza 250 EW 0,8 l/ha) vagy
• 
Azaka Top Pack (Azaka 0,8 l/ha + 
Riza 250 EW 0,8 l/ha) vagy
• 
Riza 250 EW 1 l/ha + Plantafosz Universal 
3 l/ha

Három állománykezelésre alapozott technológiai javaslat:

Első védekezés – szárba indulás, kétnóduszos stádium (BBCH 30–32):

• 
Rubric 1 l/ha + Plantafosz Réz 3 l/ha

Második védekezés – zászlós levél kiterülése, kalászhányás kezdete (BBCH 39–51):

• 
Azaka Top Pack (Azaka 0,8 l/ha + Riza 250 EW 0,8 l/ha) vagy
• 
Azaka 0,8 l/ha + Rubric 0,8 l/ha

Harmadik védekezés – virágzás stádiuma (BBCH 61–69):

• 
Rubric Kalász Pack (Rubric 0,8 l/ha + Riza 250 EW 0,8 l/ha) vagy
• 
Riza 250 EW 1l/ha + Plantafosz Universal 3 l/ha.

Őszi káposztarepcében az Azaka Top Pack kereskedelmi gyűjtőcsomag a legfontosabb repcebetegségek ellen a virágzás kezdetétől a teljes virágzásig (BBCH 60-65) juttatható ki. A két hatóanyag (Azaka+Riza 250 EW) együttes alkalmazása biztonságos és hosszan tartó védelmet garantál. Az Azaka Top Pack hatására a lombozat tovább lesz zöld, ezáltal emelkedik a tápanyag beépülése a becőkbe, amely nagyobb termést eredményez.

www.cheminova.hu

*: Az Azaka a cikk írásakor engedélyezés alattSzerző: FMC/Cheminova Magyarország Kft.

Címkék: