A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max

Gombakórokozók elleni hatékony védelem kalászos gabonafélékben

Gombakórokozók elleni hatékony védelem kalászos gabonafélékben

Növényvédelem - 2016.03.16

A kalászos gabonafélék növényvédelmében egyre nagyobb szerepet játszik a kórokozók elleni sikeres védekezés. Ezt minden esetben a korai betegségek elleni lombvédelem alapozza meg, amelyet a késői lombbetegségek, illetve kalászfuzáriózis elleni védelem követ.

Gombakórokozók elleni hatékony védelem kalászos gabonafélékbenMinden évjárat más, bizonyos években csak a „hagyományos” kórokozók támadnak (lisztharmat, helminthospórium, szeptória, vörösrozsda, kalászfuzárium), néha viszont különleges járványok alakulnak ki, például 2014-ben országos sárgarozsdajárvány, míg 2015-ben az ország egyes részein a „fehérkalászúság” tünetegyüttes.
2014–2015 tele nem volt hideg, ami elősegítette a sárgarozsda áttelelését, viszont a február–április aszályos volt, így nem jöttek létre a fertőzéshez kedvező feltételek. A szezon elején a fogékony fajtákon jelentkeztek a lisztharmat (Blumeria graminis), a helminthospórium (őszi búza sárga levélfoltossága – Drechlera tritici-repentis, illetve őszi árpa hálózatos levélfoltossága – Pyrenophora teres) kezdeti tünetei, ezekből általában nem alakult ki jelentős fertőzés (1. kép: Kezdeti tünetek megjelenése fogékony búzafajtákon, Debrecen-Látókép, 2015. március 16.).

oszibuza

1.kép

A tavalyi aszályos tavasz ellenére az őszi búza jól termett, 5,14 t/ha volt az országos termésátlag. Más kérdés a termés minősége, hiszen a „fehérkalászúság” tünetegyüttes sok helyen, elsősorban a ország déli, délkeleti részein jelentkezett. Okai változóak voltak: élettani probléma, fiziológiai stressz, kalászfuzáriózis, száraz, aszályos körülmények között az elszaporodó kártevők. Az agrotechnika változásával rég nem látott betegségek is előfordultak, mint a torsgomba (Ophiobolus graminis) vagy a szártörő gomba (Pseudocercosporella herpotrichoides).

Kérdés, hogy a jövedelmező, kiszámítható növénytermesztés érdekében a kórokozók ellen mikor permetezzünk, illetve milyen összetételű készítményt válasszunk.

dupont3

Sok év tapasztalata, hogy ha a lombvédelmet választjuk, akkor a termés mennyisége nő, míg a kalászvédelem esetén a termés minőségi paraméterei javulnak. A triazolok általában 5,4 nappal hosszabbították meg a növények életét, ami 0,67 t/ha plusztermést jelentett, míg a strobilurin alapú készítmények átlagosan 9,2 nappal, ami 1,38 t/ha terméstöbbletet eredményezett.
A fiziológiai hatáson túl nagyon fontos a talajszinten támadó korai betegségek kiiktatása (például torsgomba, szártörő gomba, lisztharmat, helminthospórium, szeptória) is. Ellenük nem egy hatóanyagú gombaölő szert érdemes választani. A három hatóanyagú, komplex hatású DuPont™ Wirtuoz® gombaölő szer biztonságot ad, és korai kijuttatásnál, preventív jelleggel alacsonyabb dózis (0,75–0,8 l/ha) is elegendő belőle. A Wirtuoz® ráadásul a legtöbb gyomirtó szerrel egy menetben kijuttatható, rugalmas az időzíthetősége és költségtakarékos. „Technológiai csomagokban” is megvásárolható: a Wirtuoz® Super 25 hektár, míg a Wirtuoz® SuperStar 24 hektár gabona gyomirtására és fungicides kezelésére szolgál.
A jól időzített egyszeri kezelés – amellyel meg tudjuk védeni az őszi búza zászlós levelét – a termés mennyiségét átlagosan 15-20%-kal növeli, míg a kalászra permetezett második kezelés már csak +5-10%-ot jelent, azonban óriási a hatása a termés minőségére (a kalászt támadó betegségek, elsősorban a kalászfuzáriózis elleni védekezés mellett). Kétkezeléses DuPont-technológiák hatása látható a búza mennyiségi és minőségi paramétereire az 1. táblázatban (Őszibúza-kísérlet, Jánoshalma, 2015).

tablazatjanoshalma 
A kalászra permetezésnél az időzítésen túl (kalászhányás vége-virágzás kezdete) nagyon fontos a jó fedés: ehhez szükséges 300 l/ha lémennyiség, kúpsugaras vagy kettős réses fúvókák használata. A Wirtuoz® három hatóanyaga közül a proquinazid gázosodik, ami segít a teljes kalász védelmében.
Összefoglalva: 2015–2016 tele nem volt hideg, ezért már kora tavasszal oda kell figyelni a kalászos gabonaféléinkre. Egyszeri védekezést mindenképpen megéri elvégezni (időzítése előveteménytől, fajtától, időjárási körülményektől függ). A korai védekezést célszerű a gyomirtással egy menetben elvégezni, és két vagy három hatóanyagú készítményt választani.
Sikeres gazdálkodást kívánunk a 2016-os esztendőre!

 dupont4

A DuPont növényvédő szerek felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

 az E.I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve
Szerző: Dr. Tóth Elemér fejlesztőmérnök Bálint Sándor területi képviselő


Címkék:

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...