A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

A vetésfehérítő bogarak veszélyes kártevők, de a károkozásuk könnyen megelőzhető

Növényvédelem - 2022.04.25

Már megjelent a kalászos gabonatáblákon a vetésfehérítő bogár, így időben érdemes felkészülni az ellenük való védekezésre.

A vetésfehérítő bogarak veszélyes kártevők, de a károkozásuk könnyen megelőzhető


Az utóbbi években egyre nagyobb problémát okoz a kártevő lárvái elleni védekezés. Amikor bizonyos kezelések után nem pusztult el minden lárva, többen már a piretroidok elleni rezisztenciáról beszéltek. Ez egyelőre nem bizonyosodott be, így a helyes kijuttatástechnikára és a szerválasztás finomhangolására érdemes koncentrálni.

A probléma leküzdésének további nehézsége, hogy az imágók elleni védelem még mindig nem megszokott technológiai elem. A védekezésre kiválasztott termékek nagy melegben kerülnek felhasználásra, gyorsan beszáradnak a levél felületén, illetve a magas UV sugárzás hatására inaktívvá válnak.

Aki már kora tavasszal az imágók ellen védekezik, annak nem okoz jelentős problémát a lárvák elleni védelem a csökkent egyedszám miatt.

fmcimago min

A vetésfehérítő imágók elleni védelemmel nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel is (Kaposvár, 2021/04/21)

Érdemes tehát a “minőségi mikrokapszulázott” irányt választani!

A Rapid® CS rovarölő szer mind tisztaság, mind formuláció tekintetében az egyik legkülönlegesebb piretroid-készítmény, 98%-ban tartalmazza a molekula rovarok ellen hatékony aktív izomer formuláját, a hatóanyag a legmodernebb mikrokapszulázott formában van jelen a készítményben. A formuláció erőteljesen növeli a készítmény hatékonyságát és tartamhatást is biztosít azáltal, hogy fokozatosan szabadul fel belőle a hatóanyag. A permetezések során a permetlé egy része elpárolog, de a mikrokapszula megakadályozza a Rapid® CS hatóanyagának elillanását.

A mikrokapszulába zárt hatóanyagot nem éri a fény és az UV sugárzás, így a Rapid® CS rovarölő szer (gamma-cihalotrin) 3-5 napos hatástartammal rendelkezik, a hatóanyagcsoportra jellemző repellens hatását is tovább tartja meg. A készítmény bomlása 5 nap után is mindössze 20%, míg a vele összehasonlított terméké 70% fölötti.

fmcpetek min

Az imágók elleni védekezéssel előzzük meg a peterakást, majd a súlyos lárvakártételt! (Kaposvár 2021/04/21)

A Rapid® CS-vel már az imágók rajzásának kezdetén hatékonyan védekezhetünk a vetésfehérítő bogarak ellen, megakadályozva így a későbbi súlyosabb lárvakártételeket.

 

fmclogo2 minwww.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

 

 

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.


Címkék: kalászos, gabonatermesztés, rovarölő szer, Rapid® CS , vetésfehérítő, imágók

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...