TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,90000
USD: 357,25000
CHF: 402,54000
GBP: 465,46000
Hirdetés
Fenntartható védelem a kertészetekben – Új és bevált megoldások a károsítók ellen és stresszkezelésre az FMC-től

Fenntartható védelem a kertészetekben – Új és bevált megoldások a károsítók ellen és stresszkezelésre az FMC-től

Növényvédelem - 2022.04.05

Napjainkban növekvő társadalmi igény mutatkozik környezetünk megóvására, a fejlődés fenntartható módon történő biztosítására. Ez alól a mezőgazdasági árutermelés sem vonhatja ki magát, ami azonban jelentős kihívásokat támaszt az ágazat szereplőivel szemben.

Az FMC törekvései között régóta kiemelt helyen szerepel a fenntartható növényvédelmi megoldások fejlesztése. Célja, hogy olyan biológiai alapokon nyugvó megoldásokat, új hatásmóddal bíró, nagy hatékonyságú készítményeket adjon a gazdálkodók kezébe, amelyek a természet és a fogyasztók érdekeit egyaránt szolgálják. Ennek érdekében a cég vállalta, hogy 2025-re a kutatás-fejlesztésre szánt pénzügyi forrásainak 100%-át fordítja a fenntartható készítményekkel kapcsolatos tevékenységére.

A fenntarthatóságot célzó termékek

Az FMC-Agro fenntarthatóságot célzó, integrált szemléletet tükröző fejlesztési stratégiájának máris megvannak az első gyümölcsei. A már sokak által ismert és kedvelt RhizoMagic™ növénykondicionáló készítmény ezek egyike, de egy új termék érkezéséről is hírt adtak zöldség- és gyümölcstermesztők számára tartott webkonferenciájukon. Ez az Accudo® biostimuláns, amelynek innovatív szerepét, kiemelkedő tudását a Crop Science Award 2020-ban „Az év innovációs terméke” díjjal ismerte el. 

Az Accudo® biostimuláns egy sivatagi környezetből izolált baktériumtörzset tartalmazó mikrobiológiai preparátum, amely számos ponton lép kölcsönhatásba a növénnyel, a teljes vegetációs időszak során segítve annak életfolyamatait. Ez a támogatás fokozott tápanyagfelvételben, jobb vízgazdálkodásban, hatékonyabb stresszkezelésben mutatkozik meg. A készítmény a kijuttatását követően benépesíti, kolonizálja a rizoszférát, kiválasztott anyagainak köszönhetően fokozza a gyökérelágazódások számát, intenzív, gyökérszőrképzésre gyakorolt hatásával növeli a gyökértömeget, a növény hormonrendszerén keresztül pedig stimulálja annak fejlődését, segíti a stresszhatások leküzdését. A végeredmény egyöntetű állomány, növekvő termésmennyiség, javuló minőség lesz. Az alkalmazott baktériumtörzs tulajdonságainak köszönhetően a készítmény 10 °C-tól akár 55 °C-ig stabilan dolgozik a talajban, amit érdemben sem annak sótartalma, sem pedig nedvességtartalma nem befolyásol.

Az FMC új termékfejlesztési stratégiája a fenntartható mezőgazdasági termelést szolgálja.

A készítmény formulációjának köszönhetően hosszú – 2 éves – eltarthatóságának nem feltétele a hűtve tárolás, az normál körülmények között is biztonságos, a hatékonyság csökkenésétől nem kell tartani. Formázása a kijuttatását is könnyíti, az öntözővízbe keverve a csepegtetőberendezésen keresztül megtörténhet. Jó hír a zöldségtermelőknek, hogy az Accudo® az idén már kereskedelmi forgalomba kerül Magyarországon, és minden zöldségfélében engedélyezett a használata.

Az új szemléletű termékfejlesztési stratégia eredménye a RhizoMagic™ növénykondicionáló készítmény is, amelyet sok gazdálkodó alkalmazott az elmúlt években. A termék felépítése rendkívül összetett, így létrejön az a biológiai többlethatás, amely olyannyira sikeressé teszi a legkülönbözőbb stresszhatások kezelésében. Érheti az állományt víznyomás, vi-
­harkár, hőstressz, szélverés, fagyhatás vagy gyomirtószer-maradék, veg­yszer­­el­sod­-
­ró­dás formájában emberi hibából fakadó stresszhatás, a RhizoMagic™ segítségére lesz a növényeknek. De a már említett komplex összetételnek köszönhetően akkor is gazdaságosan alkalmazható, ha ezek a káros behatások nem érvényesülnek, a növény általános kondíciójának javításával is biztos termésnövekedés érhető el. Akár állománykezelés formájában kerül a lombozatra, akár csepegtető öntözés formájában a gyökérzónába, a várt hatás nem marad el.

Az Accudo® és a RhizoMagic™ felhasználása a nagy termelési értékű zöldségkultúrákban a technológiába illesztve együttesen is megtörténhet, míg előbbi öntözéssel kijuttatva a gyökérzeten keresztül, utóbbi állománykezeléssel kijuttatva a lombozaton fejti ki hatását.

Szűkülő lehetőségek a rovarkártevők ellen

A növényvédelemben használt hatóanyagok kivonása a kertészeti növénykultúrák védelmét is jelentősen megnehezíti, ami különösen igaz a rovarkártevők elleni védekezésre. Ezért értékelődnek fel azok a hatóanyagok, amelyek sok növénykultúrában, a kártevők széles köre ellen nyújtanak védelmet. Ilyen az FMC által kifejlesztett Cyazypyr®, amely három, különböző felhasználási területre ajánlott termékben is megtalálható. A Verimark® SC esetében a termék formázása a hatóanyag gyökérzeten történő felvételét segíti. Ezzel lehetőséget ad a zöldségtermesztőknek arra, hogy olyan nehezen leküzdhető, nagy károkozásra képes kártevők ellen is eredményesen védekezzenek, mint a káposztalégy. A rovarölő hatáson túl a hatóanyag jelentős vigornövelő hatással is bír, ezzel a kártevők elleni hatékony védekezés mellett élettani szempontból is támogatja a kezelt növényeket. A termékcsalád zöldségfélékben állománypermetezéssel kijuttatható tagja a Benevia®, amely az elmúlt években igen nagy elismertséget szerzett a gazdálkodók körében. Ennek felszívódó hatásmódja, a rovarkártevők széles köre, amelyek ellen hatékonyan alkalmazható, a növénykultúrák sora, amelyekben felhasználható, gyors és biztos hatása mind alapjául szolgál. Az Exirel® már a termékcsalád azon tagja, amely a gyümölcstermesztésben alkalmazható a gyümölcslegyek és gyümölcsmolyok elleni védekezésre. A készítmény jelentős segítség a beszűkült termékkínálat nehézségeivel küzdő gazdálkodók számára, és olyan, nehezen leküzdhető kártevők ellen ad biztos védelmet, mint a cseresznyelégy vagy a foltosszárnyú muslica. A gyors és megbízható hatás, a hosszú hatástartam, valamint a rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idő olyan előnyök, amelyeket régóta vártak már a gyümölcstermesztők. 

A Cyazypyr® mára a kertészeti rovarkártevők elleni védekezés megkerülhetetlen elemévé vált.

Biztonsággal a gyümölcsmolyok ellen

A gyümölcskultúráinkat veszélyeztető molykártevők gyakran okoznak fejfájást a gazdálkodóknak. A Coragen® 20 SC már régóta állandó eleme a hatékony védekezési stratégiának. Tudása méltán teszi népszerűvé, mivel a több fejlődési alak elleni hosszan tartó hatása mellett nem károsítja a hasznos élő szervezeteket, és a beporzó rovarokra sem káros. Kijuttatásának pontos időzítését az FMC-Agro BIOFIX előre­-
jelzése könnyíti meg, amelynek során a hőösszegszámítás eredményei alapján küldenek in-
formációt a védekezés el-
végzésének optimális időpontjáról partnereiknek. Nem szabad elfeledniük a gyümölcstermesztőknek az indoxakarb hatóanyagú Avaunt® 150 EC, valamint a Steward® 30 DF készítményeket sem, amelyek az idén még a teljes növényvédelmi szezonban felhasználhatók.

Leszámolás a kórokozókkal

Az eredményes gazdálkodás érdekében a zöldség- és gyümölcstermesztőknek fontos feladata gombabetegségekkel szembeni védekezés is. Sajnos ezt a területet is érinti a felhasználható hatóanyagok egyre szűkülő választéka, ezért felértékelődnek a megmaradó, egyben kellően hatékony készítmények. A burgonyában használható Vendetta® gombaölő szer egyesíti a kontakt hatású fluazinam és a felszívódó azoxi­strobin minden előnyét. Egyszerre jelent tartós védelmet a burgonya legfontosabb gombabetegségei ellen, és nyújt élettani támogatást a nö­vény számára. Felhasználása a burgonyagumók tárolhatóságát is kedvezően befolyásolja.

Gombaölő készítmé­nyek terén a kontakt ha­-
tású réztartalmú termé-
kek is fontos helyet töltenek be az FMC-Agro kínálatában. A Bordóilé Neo SC, a Bordóilé+Kén Neo SC, valamint az Olajos rézkén számos növénykultúrában alkalmazhatók eredményesen, miközben minimális rézterhelést okoznak, megfelelve a felhasználásra vonatkozó előírásoknak.

Az FMC-Agro termékkínálatában a 
hagyományos és az új fejlesztési stra­té­gi­á­nak megfelelő növényvédelmi készítmények egyaránt helyet kapnak. Segítségükkel a zöldség- és gyümölcstermesztők hatékonyan védhetik meg növényállományukat a károsítóktól, lehetővé válik a kiváló minőségű, piacképes termékek előállítása, a stabil és jövedelmező gazdálkodás. 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: gombaölő szer, kertészet, rovarölő szer, FMC-Agro Hungary Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent a kertészeti ültetvények telepítését támogató új ...

Több mint 25 milliárd forint keretösszeggel új pályázati felhívás jelent meg az ültetvénytelepítés és ...