TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
TRIKA EXPERT, startolunk és védünk!

TRIKA EXPERT, startolunk és védünk!

Növényvédelem - 2022.03.11

A hatóanyag-korlátozások, -visszavonások egyre nehezebb döntés elé állítják a termelőket. Mivel a gabona-, kukorica- és olajosnövény-kultúrákban visszavontak két, korábban igen eredményesen működő rovarölő csávázószert, gyakorlatilag szabadkártyát adtunk a talajlakó kártevők felszaporodásához.

Nagyon sok esetben látni már a nyár végi, ősz eleji károkat, hiányos, foltos keléseket repcében; mindez egyre gyakoribb a korán elvetett gabonatáblákban is, nem is beszélve a kelő napraforgó- és kukoricatáblákról.

Mit tudunk tenni a sokasodó és erősen negatív folyamatok ellen? Egyrészt alkalmazhatunk erre a célra engedélyezett csávázószerekkel kezelt vetőmagokat, másrészt kifejezetten eredményes ilyen esetekben a talajfertőtlenítők használata. Ez utóbbiak közül már jól ismert az általunk forgalmazott ERCOLE, az idei évtől pedig már elérhető egy igazi attrakció ebben a szegmensben, egy harmadik generációs készítmény; a TRIKA Expert. Ez a termék gyári kombinációban tartalmaz minden szemcséjében kimért és megfelelő mennyiségű rovarölő szert (lambda-cihalotrin) és starter hatóanyagokat (N, P); mindezt jól feltáródó tőzegbe ágyazva.

A bevezetőben említett folyamat egyik oka változó éghajlatunk, de legalább ennyire jelentős változást képes előidézni a művelési rendszerek között meglévő különbségek egyike-másika.

Jó példa erre, hogy míg egy szántásos művelésben a talajfelszín – a vetés idejére – homogén állományú és nagyrészt egységes színezetű, addig a forgatás elmaradásával a talajtakaró növények mennyisége és minősége jelentős eltéréseket mutat. Ennek fontossága pedig a csírázás egyöntetűségében és a növények vigorában mutatkozik meg a két rendszerben, igen jelentős eltérésseml. A forgatott területen a talajszelvényt a nap sugarai direkt módon és egyenletesen felmelegítik, s ennek következtében a csírázás gyorsabb, egyenletesebb, erőteljesebb.

A szántás elhagyása esetén viszont a napsugárzás a takarónövények vagy a mulcs felszínét melegíti – s mivel a levegő rossz hővezető, ilyen esetekben óriási a hőhíd, mely kedvezőtlen a csírázási folyamatokra –, ennek következtében a talajfelszín felmelegedése egyenetlen; ami pedig értelemszerűen és természetesen eltérő csírázási időpontokat indukál.

trika 3

1. kép: Forgatás nélküli talajművelés

A káros fitofág rovarok nagyobb számú jelenlétének visszaszorítására és a kedvezőtlenebb csírázási feltételek együttes javítására mától elengedhetetlen vetéssel egy menetben a TRIKA Expert kijuttatása. Ez óriási előrelépés és segítség a forgatás nélkül dolgozó szakembereknek.

A forgatásban megnyilvánuló előnye a TRIKA Expert használatának pedig az, hogy a vetésidő sokkal rugalmasabbá válik azáltal, hogy a csírázó mag védett (rovarölő szer) és támogatott (starter) közegben kezdheti meg a fejlődését. Ennek gyakorlati haszna, hogy úgy biztosítjuk a szükséges tenyészidőt, hogy növényeink a nyár derekán jelentkező aszályig már elvirágozhassanak, megtörténhessék a megtermékenyülés. Végezetül mindez korábbi betakaríthatósággal is kecsegtet, ami pedig a vetésforgó hasznára válik azáltal, hogy több idő áll ezek kivitelezésére.

Bárhogyan elemezzük és vizsgáljuk a tényeket, a TRIKA Expert minden kukorica- és napraforgó-ter­mesz­tő számára komoly technológiai előrelépést biztosít, ezzel pedig jövedelemtöbbletet.

(A sorok papírra vetésének idején pedig tovább borzolja a kedélyeket, hogy lesz-e elég és milyen beltartalmi paraméterű műtrágya a hazai piacon. Mikorra, mennyiért, milyen kondíciókkal és feltételekkel?)

A fenti problémák leküzdése érdekében a Sumi Agro már egy ideje eredményes kísérleteket folytat a
TRIKA Expert nevű készítménnyel. A termék jellemző paraméterei:

- 
hatóanyag-tartalom: 
4 g/kg lambda-cihalotrin (0,4% m/m)

- 
starter hatás: 35% foszfor és 7% nitrogén

- 
szemcse egyéb alkotója: jól feltáródó tőzeg

A TRIKA Expert könnyen áramló, jó átfolyási paraméterekkel bíró, egységes szemcseméretű termék. Nem porol, nem boltozódik; könnyen mérhető és adagolható. Kiszerelése korszerű, jól kezelhető 10 kg-os alumíniumzsák.

Ideális dózistartomány a gyakorlati kijuttatást alapul véve. 10-15 kg/ ha. (A kijuttató gépek 20 kg/ha fölött már nem pontosak.)

A TRIKA Expertben hordozott előnyöket azért is érdemes kihasználni, mert nagy hatékonysággal csak a kapás kultúrákban tudunk védekezni a talajlakó kártevők ellen, de károsításuk sokszor áthúzódik az 
őszi vetésű növényeinkre is. Manapság főként a drót­férgek jelenléte okoz egyre nagyobb gazdasági kárt, melynek aktuális mértékére jellemző, hogy az országban több helyen már – az egymást követő kultúrákban – kárláncolatról beszélhetünk. Ennek visszaszorítására és megakadályozására egy korszerű, sikeres megoldás a TRIKA Expert.

Trika szemleltetes

2. ábra: A mag köré, alá és mellé juttatott Trika Expert távol tartja, illetve elpusztítja a talajlakó kártevőket

A TRIKA Expert meghatározó értékmérő tulajdonságai 
a gyakorlat számára:

- 
A starter hatás miatt gyors kezdeti gyökértömeg-fejlődés. Emiatt száraz tavasz esetén előbb leér a gyökér 
a nyirkos/nedves réteghez, így az állomány aszálytűrése jobb lesz. 
Későbbi nagy szelek esetén kevesebb növénydőlés lesz tapasztalható.

- 
Aszályos tavaszon a – vizet is kereső – talajlakó kártevő rovarok kártétele is intenzívebb, továbbá a sérült növényi szövetek regenerálódása is nagyobb akadályba ütközik.

- 
A lambda-cihalotrin hatóanyag markáns hatással bír a talajlakókkal szemben, 
így a gyökér zavartalanul tud fejlődni.

- 
Mindkét fontos hatás egy granulátumban; így nem kell dönteni a talajfertőtlenítés és a támogató/starter kijuttatás között. Mindez egyszerre, egy menetben elvégezhető; egy tartályból.

- 
A rovarölő szer teljes dózisa beleformázott a szemcsébe, nem csökkentettük annak mennyiségét.

- 
Elkerülhető a kevert komponensű termékek kijuttatás közbeni szétválása, ezzel biztosítva az egyenletes védelmet és támogatást egyed- és táblaszinten egyaránt.

- 
Egy granulátumban 2 készítmény. Könnyebb, pontosabb és takarékosabb munkavégzés. 
Úgy nő a területteljesítmény, 
hogy közben javul a minőség is.

 

Virág László
 szaktanácsadó, Somogy és Zala megye

Sumi Agro Hungary Kft.

www.sumiagro.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: Sumi Agro, TRIKA Expert, rovarölő csávázószer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A kukoricabarkó kártétele és annak megelőzése

A felszívódó rovarölő csávázószerek megjelenéséig a monokultúrában termesztett kukorica egyik fontos kelés utáni ...