TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Hatékony növényvédelem az FMC-től – Az innovatív termékek nap mint nap bizonyítanak a szántóföldeken

Hatékony növényvédelem az FMC-től – Az innovatív termékek nap mint nap bizonyítanak a szántóföldeken

Növényvédelem - 2022.02.27

Változó világunkban a mezőgazdasággal és élelmiszer-előállítással szembeni elvárások is időről időre átalakulnak, ami komoly kihívások elé állítja a növényvédelem területén működő innovatív fejlesztőcégeket. Az FMC válasza e kihívásokra a folyamatos kutatás és intenzív termékfejlesztés.

A fenti gondolatokat Kovács Gyula, az FMC-Agro Hungary Kft. ügyvezető igazgatója fogalmazta meg a cég szántóföldi növényekkel foglalkozó webkonferenciáján. Megnyitójában kitért a növényvédelemben tapasztalható fokozódó kihívásokra, amelyek egyaránt érintik a már piacon lévő termékeket, valamint a fejlesztés alatt álló készítményeket. Az FMC ezekre a kihívásokra a termékfejlesztésre fordított fokozott figyelemmel válaszol. Ennek során a már meglévő, klasszikus növényvédelmi termékek töretlen fejlesztésével növeli azok hatékonyságát, mérsékli a környezetre gyakorolt hatásukat. A jövőben piacra kerülő termékek esetében pedig azokat a biológiai alapú megoldásokat keresi, amelyekkel a felhasználók hatékony növényvédelmi technológiák, valamint a társadalom környezeti terhelés csökkentése iránti igényét egyszerre elégítheti ki. Az FMC máris több, a maga nemében kiemelkedő tudású terméket kínál a gazdálkodók számára, amelyekről részletes információkat kaphattak az online rendezvény résztvevői.

Az FMC válasza a jövőkihívásaira az intenzívtermékfejlesztés.


Az FMC kulcsszereplő a kalászosok gyomirtásában

Az FMC fejlesztései a kalászos gabonafélék minden fontos, gyomnövényekkel kapcsolatos problémájára megoldást kínálnak. Ilyen például a kalászosok őszi gyomosodása, ami miatt mind nagyobb területen válik alaptechnológiává az őszi gyomirtás, amivel fejlődésének kezdetén gyommentes környezet biztosítható a kultúrnövény számára. 
Az FMC kínálatából a Battle® Delta készítmény, valamint Battle® Max technológiai ajánlat alkalmazható erre a célra. Azonban amikor nincs lehetőség az őszi gyomirtás elvégzésére, szükség lehet egy kora tavaszi beavatkozásra. A kiválasztott készítménynek gyors hatásúnak kell lennie, amelynek hatékonyságát az alacsony hőmérsékleti viszonyok sem befolyásolják. lyen az Aurora® 40 WG, amely markáns, kontakt hatáskifejtése révén rövid időn belül szünteti meg a fennálló gyomkonkurenciát. Amennyiben a területen vegyes gyomösszetétel alakul ki, megjelennek a pipacs, az ebszikfűfajok egyedei is, az Aurora® Gold technológiai csomag felhasználása válik szükségessé. A tavasszal kelő gyomnövények, valamint az árvakelésű napraforgó jelentette problémák teljes körű kezelésére a Granstar® SuperStar szolgál. Ez a rugalmasan felhasználható, széles hatásspektrummal rendelkező kombináció méltán kedvelt a gabonatermesztők körében, hiszen kétszikű gyomnövények terén komplex megoldást nyújt, amibe beletartozik a veszélyes évelő gyomnövény, a mezei acat is. Jól keverhető, így tankkeverékben együttesen juttatható ki a Riza® 250 EW vagy Azaka® gombaölő készítményekkel, valamint a Rapid® CS rovarölő szerrel.

Kezelésből ötös = Diniro® Gold

Nem volt könnyű évük 2021-ben a kukoricatermelőknek, sok nehézséggel kellett megküzdeniük. Például a csapadékos május miatt óriási mennyiségben jelentek meg a gyomnövények a kukoricatáblákon, amelyek ellen csak olyan készítménnyel lehetett sikeresen szembeszállni, amely rugalmas kijuttatási lehetőséggel, széles hatásspektrummal, valamint talajon keresztüli tartamhatással bírt. Ilyen készítmény az idei évben ötödik születésnapját ünneplő Diniro® Gold gyomirtószer-csomag, mely 5 hektár kezelésére elegendő. Öt hatóanyagának és azok összetett hatásmódjának köszönhetően az elmúlt évben tapasztalt, több hullámban megjelenő gyomkelést is hatékonyan kontrollálta, bebizonyítva, hogy képes megbirkózni a szokatlan, nehéz helyzetekkel is. Évjárattól független, a magról kelő egy- és kétszikűek és az évelő kétszikű gyomok ellen is megmutatkozó gyomirtó hatást nyújt.


Országos gond a kukorica molykártevőinek kártétele

A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke mára már országosan ismert kártevői a kukoricának. A védekezés alapkészítménye az FMC kínálatában található, felszívódó hatásmóddal, valamint hosszú hatástartammal bíró 
Coragen® 20 SC, amelynek felhasználásával jelentős mennyiségű termés menthető meg. A hatékony védekezés 
alapja a kijuttatás pontos időzítése, amiben a gazdálkodók számíthatnak az FMC segítségére. Ettől az évtől kezdődően az ARC™ farm intelligence applikáció használatával valós idejű információkat kaphatnak mindkét kártevő rajzásának alakulásáról. Ennek segítségével akár egyetlen Coragen® 20 SC rovarölővel elvégzett kezeléssel is hatékonyan védekezhetnek mindkét veszélyes kukorica-kártevővel szemben.


Hatékonyság, szelektivitás, széles hatásspektrum

A napraforgó hagyományosan fontos szereplője a szántóföldi növénytermesztésnek, azonban jó vagy egyenesen kiemelkedő jövedelmezősége tovább erősíti a szerepét. Termesztését évről évre veszélyezteti a gyomnövények által támasztott konkurencia, ami nélkülözhetetlenné teszi a hatékony gyomirtási technológia alkalmazását. Ezen a területen emelkedik ki tudásával az Express™ 50 SX®. A készítmény a napraforgóban megjelenő kétszikű gyomnövények széles köre ellen használható, amelyek között ott tudhatjuk az – ebben a növénykultúrában 
– igen nehezen leküzdhető mezei acatot is. Rugalmas, akár osztottan is elvégezhető a kijuttatása, kiemelkedő szelektivitása miatt méltán népszerű a napraforgó-termesztők körében. Jelenleg Magyarországon a napraforgóban tribenuron-metil hatóanyaggal csak az Express™ 50 SX® (valamint az 
Evorelle® Express™ és Fluence®) rendelkezik felhasználási engedéllyel, így az a termelő, aki nem engedélyezett készítményt használ, akár a kiemelkedő jövedelmezőséget biztosító napraforgó teljes termését veszélyezteti.


Biztos védelem a rovarok ellen repcében

A repcetermesztőket az időjárási körülmények változása, a felhasználható növényvédelmi készítmények választékának szűkülése egyaránt sújtja, miközben a repcetermesztés elképzelhetetlen hatékony rovarölő készítmények nélkül. Erre a kihívásra az FMC válasza a Rapid® CS mikrokapszulázott piretroid típusú rovarölő szer, amely formulációjának köszönhetően akár ötnapos hatástartamot is biztosít. Felhasználásával a gazdálkodók eredményesen védekezhetnek mind az ősszel, mind a tavasszal károsító kártevőkkel szemben.

A repce rovarkártevői között sok faj képviselteti magát, azonban van egy, amely ellen egyre nehezebb hatékonyan védekezni. Ez a repce-fénybogár, melynek kártétele elleni védekezést az ellene országszerte tapasztalható piretroidrezisztencia nehezíti. Azonban az FMC kínálatában megtalálható Avaunt® 150 EC rovarölő szer eltérő hatásmódjával alkalmas e kártevő elleni hatékony védekezésre, a zöldbimbós állapotra időzített kijuttatásával.


Stresszoldásra fejlesztve

Ha a termesztett növényeket érő stresszhatásokra gondolunk, a tavalyi évre visszatekintve nem találunk olyan növénykultúrát a szántóföldön, amelyet nem ért volna az időjárási körülmények miatti káros behatás. Az ilyen helyzetekre fejlesztette ki az FMC a RhizoMagic™ stresszoldó és növénykondicionáló készítményét, amely komplex összetételének köszönhetően számos stressz­helyzetben alkalmazható kiemelkedő hatékonysággal. Ezt már a gazdálkodók is felismerték, és jelentős területen alkalmazták, legyen szó kalászos-, napraforgó-, repce- vagy akár kukoricakultúrákról.


Áruellátás a tavaszi szezonban

Szokatlan problémával, az áruellátás akadozásával szembesülhetnek a gazdálkodók tavaly, különösen a tavaszi szezonban. A szállítási láncokban világszerte tapasztalható zavarok a növényvédelembe is begyűrűztek. Az FMC ko
rán felismerte ezt a kockázatot, így a megtett intézkedéseknek köszönhetően a saját gyártású termékei esetében nem lát beszerzési problémát, míg a harmadik féltől származó alapanyagok esetében nincs még pontos információ a termékellátásról. A cég azon dolgozik, hogy minden partnere időben hozzáférhessen a kiválasztott készítményekhez. Az érdeklődök hasonlóan részletes szakmai információkat kaphatnak az FMC online kertészeti növényvédelmi konferenciáján, amely 2022. február 15-én kerül megrendezésre.

Az FMC a világszerteAz FMC a világszertetapasztalható problémákellenére azon dolgozik,hogy a folyamatosáruellátást biztosítsa.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: növényvédelem, rovarölő szer, gyomirtó szer, FMC-Agro Hungary Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szántóföldi bemutató a szakmaiság jegyében

Szántóföldi bemutatóra invitálta gazdálkodó partnereit az FMC-Agro, ahol új fejlesztései és technológiái idei évi ...