TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Szeretik a gombák a napraforgót, 1. rész – Szárat megbetegítő kórokozók

Szeretik a gombák a napraforgót, 1. rész – Szárat megbetegítő kórokozók

Növényvédelem - 2021.06.15

Minden napraforgó-termesztőnek érdemes megszívlelnie a címben megfogalmazott figyelmeztetést, ennek megfelelően kell ugyanis alakítania a növény termesztéstechnológiáját.

Egyes megbetegedések ellen állománypermetezéssel, mások ellen tányérkezeléssel tudunk védekezni, de olyan is van, ahol a helyes vetésváltástól várhatunk eredményt. Nagy számuk miatt most a szárat megbetegítő kórokozókat vesszük sorra, főként képekben megmutatva azok tüneteit.

A legveszélyesebb ellenfél a fehérpenész

A fehérpenészes szár- és tányérrothadás járványszerű fellépésekor nagyon komoly terméskiesést okoz. A száron először megjelenő primer fertőzés a talajban lévő kitartóképletekből, a szkleróciumokból indul, tünetei az érintett növény lankadása, hervadása (1. kép),

1. kep 028 v

1. kép: Fehérpenészes fertőzés miatt hervadó napraforgó

a száralapi részen mutatkozó olajos folt, esetleg fehér gombaszövedék (2. kép) megjelenése.

2. kep 040 v

2. kép: A szártövön megjelenő olajos folt és fehér gombaszövedék

A fehérpenészes megbetegedés a későbbiekben is képes a szárat betegíteni, másodlagos vagy szárközépi fertőzés (3. kép) formájában.

3. kep 138 v

3. kép: Szárközépi fertőzés a fekete szkleróciumokkal

Védekezésünk legfontosabb lépése a helyes vetésváltás alkalmazása: legalább négy évig nem kerülhet önmaga után napraforgó, sőt, ebben 
az időszakban ugyancsak kerüljük a szója és repce termesztését is. A primer fertőzés csak így előzhető meg, míg a szárközépi megbetegedés ellen az állományban végzett gombaölő kezelések már hatékonyan alkalmazhatók. A kórokozó járványszerű fellépésére elsősorban a hűvösebb, csapadékosabb évjáratokban kell számítanunk.

Az aszályos időszak kórokozója

Míg a legtöbb napraforgót betegítő gomba számára 
a nedvesebb, párásabb körülmények kedvezők, a hamuszürke szárkorhadás esetében a száraz, meleg, hőségnapokkal tarkított időjárás az ideális. A talajból fertőzve a növényeket azok nagyon gyors, szinte sokkszerű száradását okozza (4. kép).

4 . kep 145

4. kép: Hamuszürke szárkorhadás okozta állományszáradás

Mivel ezek 
a tünetek a rosszabb vízgazdálkodású, gyorsabban melegedő táblarészeken foltszerűen jelentkeznek először, sokszor az aszály hatásának tudjuk be a történteket, miközben a háttérben a kórokozó áll. Amennyiben meg szeretnénk bizonyosodni arról, hogy állományunk száradása mögött valóban e kórokozó kártétele áll, vágjuk szét néhány tüneteket mutató növény föld feletti, esetleg már barnuló szárát. Ha 
a bélszövetben apró fekete pontok tömegét találjuk (5. kép), biztosak lehetünk abban, hogy a hamuszürke szárkorhadásról van szó, ugyanis a pontok a mikroszkleróciumok, a kórokozó kitartóképletei.

5. kep 141

5. kép: A hamuszürke szárkorhadás mikroszkleróciumai 
a bélszövetben

Sajnos valóban hatékony, kémiai védekezésre alkalmas hatóanyag pillanatnyilag nem áll a rendelkezésünkre, így a kórokozó fellépése szárazabb évjáratokban szinte elkerülhetetlen.

Szárfoltbetegségek: évről évre megjelennek

A napraforgónövény szárát több kórokozó is megbetegítheti, de amelyekkel évről évre nagy biztonsággal találkozhatunk, az a fómás szárfoltosság, valamint az alternáriás levél- és szárfoltosság kórokozói. Tüneteik a száron megjelenő fekete, gyakran szárölelő foltok, amelyek többnyire annak alsó vagy középső harmadban láthatók. A fómás fertőzéskor kialakuló folt növekedése inkább oldalirányú, „szárölelésre törekvő” (6. kép), míg az alternária esetében a kialakuló folt inkább hosszúkás, ovális, növekedése hosszirányú.

6. kep 011 v

6. kép: Fómás szárfertőzés tünetei

Mindkét kórokozó a levélnyeleken keresztül hatol be a szárba, így a fertőzésüket jelző foltok is azok ízesülésénél jelennek meg. Kártételük hasonlóan jelentkezik, a szár bélszövete sérül, ez a víz- és tápanyagáramlást akadályozza vagy lehetetlenné teszi. Korai fertőzésük esetén kényszerérés következhet be, de ha fellépésük csak a tenyészidőszak végén történik, jelentősebb gazdasági kártól nem kell tartanunk. E kórokozók ellen rendelkezésünkre állnak megfelelő hatékonyságú gombaölő készítmények, melyeket a napraforgó 6-8 leveles állapotában kell kijuttatnunk a veszélyes korai fertőzés elkerülése érdekében.

A diaporte visszatért

Korábban, a nyolcvanas években a napraforgó egyik legfontosabb, legnagyobb károkat okozó gombabetegsége volt 
a diaportés szárfoltosság, azonban a szárazabbá váló éghajlati viszonyaink mostanra csökkentették előfordulását. Elegendő volt azonban csupán egyetlen csapadékos nyár, így 2020-ban 
a számára kedvező körülmények tömeges fertőzését eredményezték. Nem tűnt el tehát, továbbra is velünk van, hogy megfelelő körülmények között újra károsítson. A szár fertőződése ennél 
a kórokozónál is a leveleken, levélnyeleken keresztül történik. 
A fertőzött szárrészeken barna, ovális foltok jelennek meg 
(7. kép), ezekből egy növényen akár több is kialakulhat, amelyek később részben összefolynak, részben pedig szárölelővé válnak.

7. kep 033 v

7. kép: Diaportés szárfoltosság tünete

A bélszövet sorvad, pusztul, a szár végül üregessé válik, a korlátozott vagy megszűnő vízellátás miatt a növények elszáradnak. 
Az erősen fertőzött állományokban megfigyelhető a szártörés jelensége (8. kép), amely túl azon, hogy lassítja az aratást, jelentős mértékű betakarítási veszteséget is okoz.

8. kep 026

8. kép: Diaportés fertőzés miatt kialakuló szártörés

A kórokozó fellépésére a csapadékos nyarat hozó évjáratokban kell számítani, különösen a nagy tőszámmal vetett, besűrített állományokban. Ám hatékony gombaölő készítményekkel, állománykezeléssel eredményesen védekezhetünk a kórokozó ellen.

Hatékonyan tudunk védekezni

A fentiekben részletesebben tárgyalt kórokozókon túl a szá­rat betegítheti még a szürkepenészes szár- és tányérrothadás kórokozója, valamint egyes baktériumos megbetegedések is 
(9. kép). Ezek azonban lényegesen kisebb jelentőségűek, száron való megjelenésük ritkán okoz gazdasági kárt.

9. kep 038

9. kép: Baktériumos szárfertőzés tünete

A napraforgót számos olyan gombabetegség veszélyezteti, amely a szár bélszövetének károsításával akadályozza vagy lehetetlenné teszi a tányér felé irányuló víz- és tápanyagáramlást. 
Ez súlyos hatással lehet a tányérképzésre, a terméskötődésre, valamint a kaszatok fejlődésére, éppen ezért komoly terméskiesést, ezáltal gazdasági kárt tudnak okozni. A legtöbbjük ellen kellő hatékonyságú gombaölő készítmények állnak a rendelkezésünkre, ezért károkozásuk elkerülhető vagy mérsékelhető.Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: napraforgó, fehérpenész, gombabetegségek , fehérpenészes szárrothadás, szárbetegségek, szárfoltbetegségek, diaporte
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban! Vízigény-felmérés mély fekvésű ...

Országos vízigény-felmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. Az ...