Az éghajlatváltozás világszerte 21 százalékkal fogta vissza a mezőgazdasági termelékenységet 1960 óta

2021.04.22

Annak ellenére, hogy a mezőgazdaságban nagy fejlődést értünk el a világ élelmiszer-ellátásában az elmúlt 60 évben, egy tanulmány szerint a termelés produktivitása 21 százalékkal alacsonyabb, mint ha a klímaváltozás nem történt volna meg. Ez egyenértékű azzal, mintha az 1960-as évek óta 7 évig nem fejlődött volna a mezőgazdaság termelékenysége.

Az éghajlatváltozás világszerte 21 százalékkal fogta vissza a mezőgazdasági termelékenységet 1960 óta


A klímaváltozás lehetséges jövőbeni hatásait a termény-előállításra már több tudományos jelentésben kiszámolták, de az emberi tevékenységre visszavezethető éghajlatváltozás történelmi hatása a mezőgazdasági szektorra még modellezésre szorul. Egy új kutatás azonban éppen ezzel foglalkozott: „Az antropogén klímaváltozás lelassította a globális mezőgazdasági termelékenység növekedését” – tette közzé egy amerikai tudományos szaklap az erről készült tanulmányt. „Azt találtuk, hogy a klímaváltozás gyakorlatilag hét év fejlődését törölte ki a mezőgazdasági termelésből az elmúlt hatvan évben – írta a kutatás vezetője. – Ez megegyezik azzal, mintha 2013-ban lenyomtuk volna a Szünet gombot, és azóta semmiféle fejlődés nem történt volna. Az emberiség okozta klímaváltozás máris lelassított bennünket.”

A kutatók és közgazdászok egy mindent számításba vevő ökonometriai modellt dolgoztak ki, amelyben összekapcsolták az évről évre változó időjárást és termelékenységi értékeket az elmúlt hat évtizedről készült klímamodellekkel, hogy számszerűsítsék az ember által előidézett klímaváltozás hatását arra az értékre, amit a közgazdások „teljes termelékenységnek” hívnak, és a mezőgazdasági szektor átfogó teljesítményét fejezi ki.

Az ökonometriai modell több mint 200 változóját vették figyelembe, és az eredmények meggyőzőek voltak. „Ha a világ különböző részeire irányítjuk a figyelmünket, azt látjuk, hogy az éghajlatváltozás hatása erősebb azokon a területeken, amelyek eleve melegebbek, így Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában.” Az emberiség már megváltoztatta az éghajlatot, mivel az ezzel foglalkozó tudomány szerint bolygónk egy Celsius-fokkal melegebb, mint lenne az atmoszférában megtalálható üvegházhatású gázok nélkül. „Sokan a klímaváltozást tőlük távol eső problémának tekintik, pedig már most is megvannak a hatásai.

Foglalkoznunk kell az éghajlatváltozással annak érdekében, hogy ne érje hátrány a jövő generációit” – mondta a kutatás vezetője.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE