TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,34
USD: 359,18
CHF: 396,23
GBP: 450,16
Hirdetés
A növényvédelmen túl  – Széles körű gombaölő és zöldítő hatás egy csomagban

A növényvédelmen túl – Széles körű gombaölő és zöldítő hatás egy csomagban

Növényvédelem - 2021.04.13

A mind intenzívebbé váló szántóföldi növénytermesztés egyre nagyobb elvárásokat támaszt a termesztés során felhasznált növényvédő készítményekkel szemben. A kiváló hatás mellett 
a gazdálkodók örömmel veszik, ha egy termék plusz „szolgáltatást” is nyújt számukra. Az FMC-Agro által a gabonatermesztőknek összeállított Azaka® Top Pack csomag mindezt biztosítja számukra. Erről kérdeztük Lécz Istvánt, a cég kalászosfungicid-termékfelelősét.

A csomagról

Az Azaka® Top Pack két gombaölő hatású készítményből összeállított kereskedelmi csomag, melyben az Azaka® (azoxistrobin) és a Riza® 250 EW (tebukonazol) található. Formulációját tekintve mindkettő minőségi termék, hatóanyagaik pedig a maguk csoportjában előkelő helyet foglalnak el. Az azoxistrobin növénybe való felszívódása gyors, csoportjának lényegében egyetlen tagja, amely a növény nedvkeringésébe kerülve a fiatal részek felé szállítódik. A tebukonazol a triazol hatóanyagcsoport egyik legismertebb és legtöbb kórokozóval szemben felhasználható tagja. Mindkét hatóanyag széles hatásspektrummal rendelkezik, amely kiterjed a kalászos növényeink legtöbb fontos levél- és kalászbetegségére. Az őszi, valamint tavaszi kalászosok mellett a készítmény eredményesen használható fel az őszi káposztarepce legnagyobb gazdasági kárt okozó gombabetegségeivel szemben is. Ezúttal azonban részletezzük a kalászosokban való felhasználásának előnyeit.

A gombaölő hatásról

Amikor a kalászos növényeinket fertőző kórokozókról beszélünk, ki kell emelnünk két, különösen fontos területet, a lisztharmatot és a helmintospóriumos levélbetegségeket. Ezek egyre fokozódó problémát jelentenek mind árpában, mind búzában, a növények asszimiláló levélfelületének csökkentésével ugyanis már a kora tavaszi időszaktól kezdve közvetlen hatással vannak a növények fejlődésére. A lisztharmatot sokszor egyszerű „sanyargató” betegségként kezeljük, amely az alsó növényi részeket támadva kevés figyelmet kap, miközben a kórokozó a felsőbb levélemeleteket, sőt akár a kalászokat is képes megbetegíteni A helmintospóriumos megbetegedések által okozott veszélyt pedig egyetlen gabonatermesztőnek sem kell bemutatni, ezek akár az állomány teljes levélvesztését is okozhatják. Az Azaka® Top Pack mind a lisztharmat (1. ábra), mind a helmintospóriumos levélbetegségek (2. ábra) esetében kiemelkedő hatékonysággal használható fel, megfelelően időzített kijuttatásával nem kell tartanunk ezeknek a kórokozóknak 
a felszaporodásától.

fmcdiag1

A kalászosok kórokozóinak sorából nem hagyhatjuk ki 
a kalászfuzáriózist sem, amely azon túl, hogy mennyiségi kárt okoz, mikotoxin-termelése miatt sokszor a termény értékesítését is alaposan megnehezíti. Az ellene történő védekezés során hangzik el sokszor az a mondat, hogy „minden kalászfuzáriózis elleni készítmény annyit ér, amennyi tebukonazol van benne”. Az Azaka® Top Pack nagy mennyiségben tartalmazza ezt a hatóanyagot is, így kalászhányástól a virágzás kezdetéig való kijuttatásával a fuzáriumos kalászfertőzésnek is gátat szabhatunk, de a kezeléssel egyúttal a felső levélemeletek védelmét is biztosítjuk.

fmcdiag2

De, mi az a plusz…

 … amit az Azaka® Top Pack biztosít? Ez a „zöldítő” hatás, amely az azoxistrobin-kezelés hatására várható. Ez az egyedülálló élettani hatás fokozott tápanyagfelvételben, magas szintű fotoszintetikus aktivitásban mutatkozik meg, a kezelt növény életfolyamatai magasabb szinten zajlanak. Ennek kézzelfogható eredményeit a gazdálkodók a termésmennyiség növekedésében, a betakarított termés magasabb minőségében tapasztalhatják meg. Az azoxistrobin a növény stresszhatásokkal szembeni toleranciáját is fokozza, ami igaz a csapadékhiányból fakadó káros behatásokra is. Mikor lehet jól kihasználni ezt a hatást? Mindenki emlékszik még 2020 tavaszára, amikor a tavaszi korai és tartós aszály rövid idő alatt szinte megsemmisítette a jó termésbe vetett reményeinket. A csapadékhiány következtében a sarjhajtások leszáradtak, az alsó levelek pusztulásával a növények felszáradtak. Ilyen helyzetben minden segítség hasznára válik a növénynek, ami a termésben biztosan meg fog mutatkozni. 
Ezt a segítséget a korai időszakban – a szárba indulás elején – kijuttatott Azaka® Top Pack  azoxistrobin-tartalma biztosítani tudja. A jobb tavaszi indulás biztos alapot ad, erre még abban az esetben is számíthatunk, ha megismétlődne a tavaszi csapadékhiány. A „zöldítő” hatás ugyanis javítja a növény vízháztartását is, így az bizonyos mértékig képes tolerálni a nem megfelelő vízellátást.

Az a plusz, amelyet az Azaka® Top Pack biztosít számunkra, egy komplex, élettani szempontból jól körülírható hatás, amely nem merül ki pusztán abban, hogy az állományunk már szemre is üdébb, zöldebb, hanem annak hatása később a mázsán is megmutatkozik majd (3. ábra).

fmcdiag3

Az évjárathoz igazítva

Ha az áttelelő kalászosainkat járjuk, sok késve elvetett, többé-kevésbé bokrosodott, a talaj víztelítettsége miatt szenvedő állományt láthatunk most. Az árpákban a lisztharmat, a barna levél

foltosság, a hálózatos levélfoltosság (fotó), búzákban pedig lisztharmat, valamint a szeptóriás levélfoltosság tünetei máris jelentkeznek, helyenként kifejezetten erős fertőzést mutatva. Ezek ismeretében kulcskérdés lehet, hogyan, milyen beavatkozással indítjuk el a tavaszi növényvédelmi munkálatainkat. 
Az Azaka® Top Pack ideális választás lehet az első, a bokrosodás végén, szárba indulás elején elvégzett beavatkozásra. Levélbetegségekkel szembeni széles hatásspektruma, biztos hatáskifejtése megvédi állományunkat a levélzetet károsító gombabetegségekkel szemben, az életfolyamatokra kifejtett erőteljes serkentő hatása révén pedig segíti a növényeinket a jobb indulásban, az esetleges stresszhatások kezelésében. Az alkalmazott dózis terén a csomag tartalma nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé, mivel nem késztermékről van szó, hanem két önálló gombaölő készítményről, így felhasználásukat rugalmasan, a helyzetnek leginkább megfelelő módon alakíthatjuk mind szakmai, mind 
a költségek szempontjából.

fmcck

A helmintospóriumos levélbetegségek már a telelő állományokban erős fertőzéssel jelentkeznek

Az Azaka® Top Pack gombabetegségekkel szembeni hatékony-ságával, a növény életfolyamataira kifejtett erőteljes serkentő hatásával jó választás az első lombvédelmi kezelés elvégzésére. Biztos alap a jó terméseredmény és minőség eléréséhez!

Az Azaka® Top Pack gombaölő hatásán túl megadja azt a pluszt, amire növényeinknek szükségük van.

fmclogo

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio




Szerző: AgrárUnió

Címkék: gombaölő szer, FMC, gombabetegségek , Azaka® Top Pack
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...