A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Életre kelt(ő) védelem – Az FMC-Agro ajánlata zöldség- és gyümölcskultúrákban

Életre kelt(ő) védelem – Az FMC-Agro ajánlata zöldség- és gyümölcskultúrákban

Növényvédelem - 2021.04.06

Az FMC-Agro a korábbi, a szántóföldi kultúrák növényvédelmével foglalkozó webkonferenciájának mintájára ezúttal 
a zöldség- és gyümölcskultúrákkal foglalkozó online rendezvényen mutatta be az fejlesztéseit, újdonságait.

Életre kelt(ő) védelem – Az FMC-Agro ajánlata zöldség- és gyümölcskultúrákban


Harc a rezisztencia ellen

A szabadföldi- és hajtatottzöldség-előállításban, valamint a gyümölcs- és szőlőtermesztésben alkalmazott intenzív vagy szuperintenzív körülmények komoly kihívást jelentenek a növényvédelem számára, így azon gyártók számára is, amelyek innovatív megoldásokat keresnek ezen a területen. Az egyes kártevőknél tapasztalható nagy generációszám kiváló lehetőséget teremt arra, hogy tolerancia, sőt, akár rezisztencia alakulhasson ki az alkalmazott hatóanyagokkal szemben. A felhasznált készítmények romló hatékonyságának megakadályozása, azok hosszú távon technológiában tartása az FMC számára elsődleges fontosságú. Fejlesztéseikkel, készítményeikkel, technológiai ajánlásaikkal egyaránt arra törekednek, hogy eszközöket adjanak a gazdálkodók kezébe ezeknek a káros folyamatoknak az elkerüléséhez.

„Az utolsó pillanatban érkezett”

A címben olvasható mondat a Benevia® rovarölő szerrel kapcsolatban hangzott el, amelynek hatóanyaga az FMC által kifejlesztett, egyedülálló tulajdonsággal rendelkező Cyazypyr®. A hatóanyag-hangsúlyos eleme lehet a rezisztenciamenedzsmentnek, 
a gyakorlat számára rendkívül fontos tulajdonságokkal bír kontakt és gyomorméreg hatásával, transzlamináris, valamint valódi tojás- és lárvaölő tulajdonságával, hosszú tartamhatása melletti rövid élelmezésügyi várakozási idejével. A Benevia® egy olyan pillanatban érkezett a magyar piacra, amikor a zöldségtermesztőknek a hatóanyag-kivonások miatt alig maradt érdemi védekezési lehetőségük egyes rovarkártevőkkel szemben. A készítmény elsősorban a szántóföldi zöldségtermesztők számára jelent segítséget, olyan nagy értékű kultúrák védelmében, mint a káposztafélék, a burgonya, a hagymafélék, vagy éppen a gyökérzöldségek. 
A Cyazypyr® hatóanyaggal más területen alkalmazható készítményekben is találkozhatnak 
a gazdálkodók. Az Exirel™ jelenleg szükséghelyzeti engedéllyel alkalmazható a foltosszárnyú muslica elleni védekezésre cseresznyében és meggyben. Ugyancsak e hatóanyag felhasználásával került kifejlesztésre a Verimark®rovarölő szer, amely a hajtatásos zöldségtermesztésben használható fel szívó kártevők, valamint szamócatermesztésben a bimbólikasztó kártétele elleni védekezésben. Káposztafélékben, a palántázás előtti „bemártásos” technológiában alkalmazva nemcsak rovarölő hatását használhatjuk ki, hanem azt az egyedülálló élettani hatását is, amely a kezelt növény vigorának javításában, egyben közvetlen termésnövelő hatásában mutatkozik meg.

A Benevia® rovarölő szer hatóanyaga az FMC által kifejlesztett, egyedülálló tulajdonsággal rendelkező Cyazypyr®, mely a szántóföldi zöldségtermesztők számára jelent segítséget, a nagy értékű kultúrák védelmében.

Rezisztenciatörésre 
fejlesztve

A burgonyater-mestés fontos ké-szítménye lehet a jövőben a Vendetta® gombaölő szer, amely a burgonya-vész és a burgonya alternáriás betegsége ellen engedélye-zett.

Két hatóanyagot (fluazinam+azoxistrobin) tartalmazó, egyedül-álló összetétele fontos eszköze lehet a rezisztenciamenedzsmentnek. 
Az opti-mális felhasználás időpontja a lombzáródás (virágzás) kezdetétől egészen addig tart, amíg a környezeti feltételek megfelelnek a kórokozók fertőzésének. Felhasználását a záró permetezésekre időzítve a fluazinam javítja a gumó mi-nőségét, eltarthatóságát, az azoxistrobin pedig a gombaölő hatáson túl zöldítő, juvenilizáló hatásával lassítja a lombozat öregedését, csökkentve ezzel az állomány kitettségét 
az alternáriás megbetegedésnek.

A jó indulás fél siker

Növényeink gyors és dinamikus kezdeti fejlődésének a biztosítása mindig fontos célja és feladata a gazdálkodónak, de ez a zöldségtermesztésben talán még inkább hangsúlyos kérdés. Itt ugyanis nem kizárólag azért kell ezt elérnünk, hogy a növényünk mielőbb kinőjön a kezdeti, nagyobb kockázatú időszakból vagy éppen a talajlakó kártevők „foga alól”. Itt a gyorsaság egyúttal a piacon való korábbi megjelenést is jelentheti, ami az akkor még minden bizonnyal magasabb átvételi árak miatt nagyobb jövedelmet fog eredményezni. Ezt a célt a Radistart® Gold biológiai hatású startertrágya és talajkondicionáló készítménnyel nagy biztonsággal érhetik el felhasználói. Mikrogranulátumai a növények számára fontos tápanyagokon túl zeolitot, valamint tengerialga-kivonatot is tartalmaznak. 
Az előbbi rendkívül nagy felületi aktivitása révén segíti a növény tápanyag- és vízellátását, míg utóbbi élettani összetevői révén valódi biostimulátor hatást biztosít.

Hatékony stresszkezelés – nagy termés

Az FMC mindig is nagy figyelmet fordított azon termékek fejlesztésére, amelyekkel mérsékelhetők a növényeket érő stresszhatások, javíthatók azok kondíciója. Ilyen készítmény a RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló, amely tápelemeinek, hozzáadott aminosav-tartalmának, valamint tengerialga-kivonatának köszönhetően kiemelkedő hatékonysággal bír a stresszhatásoktól szenvedő növények kezelésében. Származzanak ezek környezeti behatásokból, technológiai hibából vagy növényvédelmi problémákból, a RhizoMagic™ készítményre biztosan számíthatnak felhasználói. Segítségével a növényállomány gyorsabban „túljut” a már bekövetkezett stresszhatáson, mérsékelve ezzel a gazdasági kár mértékét. Felhasználása nem kizáró lagabiotikus stressztényezők ellen ajánlott. Kijuttatását a termesztéstechnológiába illesztve kihasználható erőteljes növénykondicionáló hatása is, ami nagyobb termésmennyiséget, jobb minőséget és sok esetben korábbi betakarítást tesz lehetővé. Felhasználása egyaránt lehetséges állománykezelés formájában a lombozatra kijuttatva, vagy csepegtető öntözéssel a növény gyökérzetén keresztül.

Az FMC ajánlata ültetvényekben

Az FMC-Agro termékkínálatában több olyan növényvédő készítményt is találhatnak a gazdálkodók, amellyel eredményesen óvhatják meg szőlőjüket vagy gyümölcsültetvényüket a gombabetegségektől, rovarkártevőktől. A Bordóilé+Kén Neo SC vagy Bordóilé Neo SC készítmények egyikével történő lemosó permetezés jó kiindulási alapot biztosíthat az egyes kórokozók ellen kialakított védekezési stratégiához, de az utóbbi készítmény akár a virágzásban fellépő tűzelhalás-fertőzés ellen is eredményesen alkalmazható. A Riza® 
250 EW magas tebukonazol-tartalma széles hatásspektrumot, valamint hosszú hatástartamot garantál 
a gyümölcsösökben – többek között – fellépő monília vagy almafa-varasodás fertőzésekkel szemben.

A molykártevők elleni védekezésben 
a Rynaxypyr® hatóanyagú Coragen® 20 SC már bizonyított, amely az engedélyokirat szerinti felhasználás esetén kezelésenként több – akár 2-3 – hét védettséget biztosít a molykártevők fertőzésével szemben. Ráadásul felhasználásakor méhpusztulástól sem kell tartani, nincs káros hatással a beporzó rovarokra. Elhúzódó rajzás, esetleg szükségessé váló további kezelésekkor alkalmazott Avaunt® 150 EC vagy a Steward® 30 DF készítményekkel az ültetvények molykártétellel szembeni biztonsága tovább fokozható.

A konferencián hallottak bebizonyították, hogy hiba lenne az FMC-t kizárólag „szántóföldi” növényvédőszer-gyártóként elkönyvelni, fejlesztései máris számos, a zöldség- és gyümölcstermesztésben jelentkező súlyos problémára nyújtanak megoldást.

A BIOFIX rendszer segít

A növényvédő készítmények kijuttatásánál a jó időzítés kulcsfontosságú a jó hatás eléréséhez. Az FMC-Agro ehhez az BIOFIX, hőösszegre alapozott előrejelzési rendszer működtetésével nyújt segítséget a gazdálkodók számára. 
A regisztrált partnerek e-mailben érkező üzenetben kapják meg a védekezés időzítésére vonatkozó információkat. Az érdeklődőknek ehhez csupán annyit kell tenniük, hogy megkeresik az FMC-Agro területi kollégáit.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió


Címkék: gyümölcs, zöldség, stresszkezelés, rovarölő szer, rezisztencia , FMC-Agro Hungary Kft., BIOFIX

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...