Mérföldkő a növényvédelemben

2021.03.17

Itthon is elérhető az első biológiai fungicid, szklerotínia ellen Ha Kwizda Agro, ak­­kor sokaknak a nö­­­vény­védelmi megol­­dá­­­sokat és speciális tápanyagellátási technológiákat kínáló gyártó és forgalmazó vállalat jut eszébe.

Mérföldkő a növényvédelemben


Technológiáink a fenntarthatóságot, a ta­­laj védelmét, a tápanyagok és vízhasznosítás hatékonyságának növelését szolgálják, összhangban az Európai Bizottság zöld irányelveivel. A biológiai növényvédőszer-fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektet a családi tulajdonban levő cég. 
Az elmúlt évtizedekben számos újmegoldást adtunk a magyar gazdatársadalomnak, gondoljunk csak az Öko-ni, Trifender, Pannon Starter Perfect Pro innovatív termékekre, melyek ma is működő, elfogadott megoldások. 2020-ban új mérföld­kőhöz érkeztünk, Magyarországon is elismerésre került egy biológiai fungicid, a Xilon. Ez az első, növényvédőszer engedéllyel rendelkező Trichoderma törzset tartalmazó készítmény Európában, mely nap­raforgóban és szójában a szklerotínia ellen bevethető. Mikrogranulált formulációja megkönnyíti a szántóföldi növények széles körében történő alkalmazását, mivel vetéssel egy menetben kijuttatható. Az idei évben a Xilon biológiai talajfungicid elnyerte a Crop Science Awards 2020 legjobb biológiai termék díját, számos nagy multinacionális cég fejlesztését megelőzve.

Szklerotíniafertőzés idén

Felméréseink alapján a szklerotínia tőfertőzése 5-35%-ban je­­len volt a napraforgó- és szójatáblákban. Június elejétől az eső­­­­­­­­­­­­­­­zések következtében folyamatosan nőtt a fertőzött tövek ará­­­­­­­nya. Szinte mindenhol a primer fertőzés tüneteit lehetett látni, szekunder fertőzést csak észlelési szinten. Hogyan fertőz a szklerotínia? A ta­­­­­lajból indul a fertőzés, a gomba eltömíti a növény szállító edénynyalábjait, és 
a hervadását, pusztulását idézi elő. A fungicides állománykezelésekkel nem tudjuk a talajból induló fertőzést megakadályozni.

Xilon

A biológiai talajfungicid a vetéstől kezdve védi a növényeket a szklerotínia primer fertőzésétől, sőt kedvező hatása van 
a talajéletre és serkenti a növények növekedését. Hatóanyaga a Trichoderma asperellum T34-es törzse, mikrogranulált formulációban.

Miért több, mint egy fungicid?

Fungicid hatása mellett kedvezően hat a gyökérfejlődésre, a növények korai fejlődési erélyére, fotoszintetikus aktivitására. Egészségesebb, robosztusabb, az abiotikus stressz­hatásokat jobban tűrő lesz az állomány.

Milyen eredményeket értünk el a Xilonnal?

A Xilont az elmúlt években különböző szklerotíniafertőzöttség, különböző időjárási körülmények között teszteltük számos szántóföldi kultúrában. Napraforgóban a GEP-es kísérletekben az állományban használható kémiai fungicidekkel összevetve a szklerotínia primer fertőzése elleni hatékonysága emelhető ki, illetve a termésre gyakorolt pozitív hatása. A szklerotínia magas szintű szekunder fertőzésének fellépése esetén 
a legjobb hatékonyságot a Xilon + kémiai fungicid technológiája adta, és termésben is ez hozta a legjobb eredményt (1. ábra).

kwdiag1

A magyarországi GEP-kísérletekben alacsony fertőzési nyomás mellett a kombinált (Xilon + fungicid állományban) kezelések adták 
a legjobb eredményt (2. ábra).

kwdiag2

A fejlesztési kísérleteinkben 22 ter­mő­­­­­hely átlagában 6,2%-kal növelte a nap­­­­­­­raforgó termésmennyiségét (3. áb­­­ra). Több helyszínen tapasztaltuk a nö­­­­­­­­vények jobb korai fejlődési erélyét, zöl­­­­­­debbek, robusztusabbak voltak a növények. 
A ma­­­gasabb szklerotíniafertőzöttségű (14-16%) termőhelyeken a Xilon szignifikánsan csökkentette a primer szklero­tíniafertőzés mértékét (a ha­­tékonyság 40-65% volt).

kwdiag3

Használatának lehetőségei

Vetéssel egy menetben lehet kijuttatni mikrogranulátum-szóró adapterrel fel­szerelt vetőgéppel 10 kg/ha dózisban, napraforgóban és szójában a szklerotíniás betegség, kukoricában a fuzáriumos betegség ellen. Összefoglalva, a Xilon használata növeli a termésbiztonságot és a termésmennyiséget, a szklerotínia primer fertőzése ellen pedig megoldást nyújt.

A kórtani problémák csökkentése mellett egészségesebb, a szélsőséges időjárási tényezők okozta stresszhatásokat jobban elviselő növényeket eredményez. Vitathatatlanul helye van a napraforgó integrált növényvédelmében!

A Xilon hatás-mechanizmusa

A Xilon hat a kórokozókra és a nö-vényre egyaránt: A gyökér kolonizálásával védi a növényt a talajból fertőző kórokozóktól, így jobb lesz annak tápanyag- és vízhasznosítása is. A Trichoderma enzimeket is termel, melyek a kórokozó gombák szaporodását gátolják. Parazitálja 
a kórokozók gombafonalait és kitartóképleteit. Indukált rezisztenciát vált ki a növényben, amelyet 
a lombleveleken történő fertőzésekkel szemben ellenállóbbá tesz.

Klein Róbert
mikrobiológiai termékmenedzser

kwizdahirdetesxilon

Nagyítás a képre kattintva!

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE