TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
TIGRA® – gombával 
a gombák ellen

TIGRA® – gombával 
a gombák ellen

Növényvédelem - 2021.02.24

A Tigra® a Trichoderma asperellum T1 törzsét tartalmazó mikrobiológiai készítmény. 
A Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, ezen tulajdonságuk teszi lehetővé, hogy a különböző – főként talajlakó – kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak.


A növényi vetésforgó beszűkülése és a modern agrotechnikával járó forgatás nélküli talajművelés olyan növényvédelmi problémákat hoz létre, amelyek megoldása 
a talajok megfelelő egészségi/higiéniai állapotának megőrzésével és fenntartásával lehetséges.

A Tigra® különleges formulációja a talajban történő gyors felszaporodást teszi lehetővé. A kristálycukorra felvitt Trichoderma telepek így közvetlenül és gyorsan kapják meg azt a kezdeti szénhidráttápanyag-mennyiséget, amely a talajban történő gyors felszaporodásukhoz vezet.

A Tigra® technológiai szintű alkalmazásával több irányból érvényesülő komplex hatékonyságot érhetünk el:

1. Nitrogén hatóanyag hatékonyságának növelése – a Tigra® a talajba kerülését követően kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakít ki a növények gyökérrendszerével, és auxin hormon termelését generálja, ami szerepet játszik a nagyobb gyökértömeg kialakulásában.

2. Foszformobilizálás – a Trichoderma gomba által termelt további enzimek (foszfatáz, fitáz) fontos szerepet játszanak a talajban kötött foszfor hatóanyagok a növény számára felvető állapotba történő átalakításával.

3. Védekező reakció kiváltása – A Trichoderma gomba életciklusa során olyan másodlagos anyagcseretermékeket termel, amelyek képesek a növények immun/védekező reakcióit fokozni a biotikus 
és abiotikus stresszhatásokkal szemben.

4. Csökkenti a talajlakó káros szervezetek életterét – a Tigra® rendszeres alkalmazásával és az optimális talajélet és a talaj mikrobiológiai folyamatainak fenntartásával a Trichoderma gomba gyors térnyerése jellemző, amellyel visszaszorítja a talajban élő káros mikrogombákat (Fusarium, Pythium, Rizochtonia, Sclerotinia).

Tigra formulacioja

Azokon a területeken, ahol a vetésforgóban sűrűn szerepel az őszi káposztarepce, napraforgó, szója, meghatározó problémát jelent a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) kórokozója. A gomba kitartóképletei (szkleróciumok) hosszú évekig megőrzik fertőzőképességüket, és direkt (micéliumos fertőzés), vagy indirekt (aszkospórás fertőzés) módon bekövetkező fertőzéssel jelentős kártételt okozhatnak. A Tigra® rendszeres alkalmazásával biológiai úton mérsékelni tudjuk ezeken 
a területeken a fertőzési nyomást.

A Tigra® technológiai alkalmazása:

a Tigra® 5 kg/ha-os dózisát vizes szuszpenzióban a talaj felszínére permetezzük. Ki lehet permetezni vetés, ültetés előtt és után, illetve később, a tenyészidőszak során. Sekély (5-10 cm mély) bedolgozás, eső vagy öntözés segíti 
a Trichoderma spórák bejutását az aktív gyökérrendszerhez.

A Tigra® vetéssel egy menetben folyékony kijuttató berendezéssel közvetlenül a magárokba, valamint kertészeti rendszerekben öntözővízzel is kijuttatható.

Gombaölő szereken kívül mindennel keverhető, a permetezési szóráskép nem meghatározó, granulátum és folyékony műtrágyákkal együtt is kijuttatható.


A permetezés időzítése nem elsődleges szempont, mivel nincs sürgős bedolgozási, illetve be­mosódási kényszer, néhány hétig a gombaspórák túlélnek a talajon vagy a növények felületén. Kiszerelés: 20 kg-os zsák.

www.hechta.hu

hechtalogo

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: gombaölő, gomba, Hechta Kft., Tigra
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Technológiai megoldások, ökonómiai válaszok az idei ...

Május 28-án Nádudvaron és május 30-án Dalmandon “Növénytermesztés változó környezetben” címmel ...