TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Fegyvertár a repce őszi tápanyagellátásához

Fegyvertár a repce őszi tápanyagellátásához

Növényvédelem - 2020.08.04

A repce betakarítása után az eredményeket figyelve hol pozitívan, hol negatívan csalódtunk. Az időjárási szélsőségek eredményeként a technológiai elemek hatása élesebben, nagyobb különbségekkel mutatta meg magát, mint egy átlagos, vagy a jobb szezonokban.

A következő repceszezonra készülve a tápanyagutánpótlás kérdései (mit, mikor, hogyan és mennyit) ismét előtérbe kerülnek, melyre a Yara termékpalettájából mindenre van megoldás.

Az alaptrágyázással elsősorban a növény számára szükséges foszfor és kálium mennyiségeket juttatjuk ki. Ehhez a YaraMila komplex műtrágyák széles P/K arányok mellett állnak rendelkezésre (táblázat). Jó P-K ellátottság mellett a YaraMila 9-12-25 összetétele a repce elméleti igényeit legjobban lefedő összetétel, javasolt dózisa 300-350 kg/ha. Magasabb igények, vagy rosszabb talajadottságok mellett a YaraMila 7-20-28 és 8-24-24 összetételek javasoltak 250-300 kg/ha mennyiségben. Káliummal jól ellátott területeken használható a YaraMila 16-27-7 összetétel, mely magasabb nitrogéntartalmával, alacsonyabb hektárdózis mellett a repce őszi nitrogén igényét is fedezni fogja.

A YaraMila komplex műtrágyák széles P/K arányban állnak rendelkezésre

yaramillatabl

A YaraMila komplexek mindegyik tagjára jellemző kimagasló fizikai paraméterek teszik lehetővé, hogy nagyobb munkaszélesség mellett egyenletesen kiszórhatóak, vagy a vetéssel egymenetben probléma nélkül kijuttathatóak legyenek.

Az őszi időszakban is fontos a megfelelő nitrogénellátottság. Az alaptrágya dózisától függően 20-30 kg/ha mennyiség a kezdeti fejlődéshez általában elegendő. Ha szükséges, akkor kisebb dózisú (100-150 kg/ha) késő őszi nitrogén fejtrágyázás végezhető, melyre a YaraBela Sulfan a megfelelő termék. Így nemcsak nitrogént, hanem a szükséges ként is pótoljuk. A repce a nitrogént és ként a fejlődése során végig 4:1 arányban igényli, vagyis folyamatosan minden kijutatott 4 kg N hatóanyag mellé 1 kg ként is szükséges biztosítani. A kén a nitrogénhez hasonlóan viselkedik, ezért minden nitrogén kijuttatás során célszerű a kénes forma választása.

Az intenzív repcetermesztés része a növényvédelmi beavatkozásokkal egymenetben végzett  rendszeres lombtrágya kezelések is. Az őszi kezelések célja a növények megerősítése, feltöltése, a fagy- és télállóság fokozása. Legfontosabb szerepe ilyenkor a bórnak van, mely a megfelelő gyökérzet kialakításához nélkülözhetetlen. Az erősebb gyökérzettel a talaj tápanyagkészlete, valamint az alaptrágyaként kijuttatott hatóanyagok hasznosulása is kedvezőbb. Elsődleges javaslatunk az őszi regulátoros kezelésekkel egymenetben a YaraVita Brassitrel Pro 1,5-2,0 l/ha-os adagja, mely a bór mellett a szükséges mangán és molibdén igényt is fedezi. A magnézium segíti az egészséges levélzet kialakulását és fenntartását, a kalcium pedig az ellenállóképességet fokozza.

yaramrepce1

Fejlett repceállomány Mesteri határában 2019 október utolsó napjaiban

A Yara a 2020/2021-es repce szezonhoz is biztosítja a magas minőségű, hatékony alap-, fej- és lombtrágyákat. A termékeinkről, technológiai javaslatainkról bővebb információt a www.yara.hu oldalon talál. A termékeink elérhetőségével, szakmai kérdéseivel pedig szaktanácsadó kollégáimmal állunk rendelkezésére.

 

 Makra Máté
+36 30 785 6549
mate.makra@yara.com

 

Címkék: tápanyagellátás, repce, Yara, YaraMila, YaraVita, YaraBela
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkozik az új eCerex 600 pneumatikus vetőgép

A Multiva ismét részt vesz a hosszú kihagyás után megrendezésre kerülő hannoveri Agritechnica kiállításon. ...