TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 681 Ft
Benzin ára: 660 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,66
USD: 367,74
CHF: 403
GBP: 448,09
Hirdetés
Védelem a repce virágzásakor is

Védelem a repce virágzásakor is

Növényvédelem - 2020.04.28

Méhkímélő rovar-, valamint gombaölő szer, akár tankkeverékben A repce fejlődésével a tavaszi védekezés újabb szakaszába lépünk. Megjelennek a szárat, a virágzatot és a becőket károsító, jelentős terméskiesést előidézni képes kórokozók és kártevők.

Fertőző anyag bőven akad az évek óta növekvő termőterületen, a kórokozóknak csak megfelelő időjárási feltételek kellenek ahhoz, hogy a termés 20-40, de akár 70%-át tönkretegyék. A megfelelő vetésváltással csökkenthető egyes betegségek megjelenésének esélye, de emellett szükség van hatékony, megelőző növényvédelmi kezelésekre is. A hőmérséklet és a páratartalom emelkedésével egyre kedvezőbbek a feltételek a fehérpenész és a becőrontó betegség kórokozóinak fertőzéséhez. A védekezés hiányában kialakuló fertőzés jelentős minőségi és mennyiségi kárt okozhat.

A felmelegedéssel megkezdődik a kár­tevők betelepedése is. A repce-fénybogár a hőmérséklet 15°C fölé emelkedése után már a zöld bimbós repcét károsítja. Ha hűvösebb időjárás következik, és a repce virágzása elhúzódik, a bimbós állapot hosszan tart. Ilyen körülmények között a bimbókat károsító repce-fénybogár rendkívül nagy károkat okozhat. 
A szerválasztásnál ezért fontos szempont lehet a hatástartam hossza. A védekezés időzítését növényvizsgálat alapján lehet megfelelően tervezni: növényenként 
3 da­­rab fénybogár jelenléte esetén ajánlott védekezni. A repcebecő-ormányos betelepedése a sárga bimbós állapottól megkezdődhet. A kártevő tojásait 
a becőkbe rakja, lárvái károsítják a magokat. Emellett megkönnyíti a repcebecő-gubacsszúnyog fertőzését is. A védekezés szintén megfigyelésre alapozottan, a kártevő betelepedésének kezdetén javasolt. A hűvösebb időjárás a repcebecő-ormányosnak is több teret ad a kártételre. Ilyen esetben többszöri védekezésre van szükség. A repcebecő-gubacsszúnyog imágója a repcevirágzás idején rajzik. Károsítását a kis becőkezdeményeken, fiatal becőkön kezdi, nagymértékű kárt más kártevők által nyitott becősérülésen lerakott tojásaival tud okozni. A becők belsejében kikelő lárvák károsítása révén a magvak elhalnak, a becők korán elsárgulnak, felnyílnak, a pergési veszteség megnő.

A repcevirágzáskor a növényvédelmi kezelések tervezésénél a szerválasztás és a megfelelő időzítés mellett kiemelt figyelmet kell szentelni a beporzást végző hasznos rovarok és a környezet védelmére is. Ezt a munkát széles hatásspektrumú, akár tankkeverékben is rugalmasan kijuttatható, a környezet megóvását egyszerűen lehetővé tevő készítmények könnyíthetik meg.

repce

Propulse

Őszi káposztarepce virágzási időszakában alkalmazva a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum, valamint a repcebecőrontó betegség kórokozója, az Alternaria brassicae ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik. E két nehezen leküzdhető betegségen túl a repcét ritkábban károsító betegségek – szürkepenész, cilindrospórium, lisztharmat – ellen is kiváló hatékonyságú. Optimális kijuttatási időpontja akkor van, amikor a vezérhajtáson található virágok első szirmai már lehullottak. Ezek a sziromlevelek ugyanis részben megtapadnak a repce levelén, és megfelelő időjárás esetén komoly fertőzés kiindulási pontjaivá válhatnak. A Propulse megfelelő időzítésével a fertőzés ilyen esetben is megelőzhető. Fluopiram hatóanyaga fehérpenész ellen kiemelkedő hatékonyságú, biztos rezisztenciakezeléssel. Különleges formulációjának köszönhetően 
a kezelés után szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, ezért száradás után fél órával már UV- és esőálló.

A repce virágzáskori kezelésénél fontos a növényállomány megfelelő permetlé-borítottsága, ehhez a jól megválasztott fúvóka és haladási sebesség mellett elengedhetetlen a megfelelő lémennyiség: a Propulse kijuttatása legalább 250 l/ha lémennyiséggel javasolt.

A Propulse gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kezelt kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stresszhatásokkal szembeni tűrőképességét, és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást. Repcében a virágzáskor végzett kezelés élettani hatásának köszönhetően a kezelt állomány egységesebben érik be. Az érés időszakában a repcebecők szilárdabbak lesznek, így megkésett betakarítás esetén a korai felpattanásából eredő hozamveszteség csökken.

repcev2

Biscaya

Alacsony dózisú, kiemelkedő hatékonyságú és hosszú hatástartamú felszívódó rovarölő szer. A tiakloprid hatóanyag tulajdonságaiból eredően a készítmény méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles, ezért a méhek által intenzíven látogatott, virágzó repcetáblában károsító rovarok ellen nappal is alkalmazható. A készítmény az idei szezonban is a korábbiakban megszokottak szerint használható fel.

A kártevők elleni védekezést megfigyelésre alapozva, a virágokat és becőket károsító rovarok betelepedése idején javasolt megkezdeni. A repcefénybogár ellen időzített első kezelés a területen előforduló egyéb károsítók (repcebecő- ormányos és más kártevők) ellen is hatékony. A kezelés szükség esetén 14 nap múlva megismételhető.

A Propulse a Biscaya rovarölő szerrel keverhető, a tankkeverék méhveszélyességi szempontból nem jelölésköteles. A fehérpenész elleni védekezés idején általában indokolt a becőkárosítók elleni védekezés is (a becőormányos általában egy héttel a virágzás kezdete után jelenik meg).

Így a Propulse és a Biscaya tankkeverékben történő kijuttatásának további előnye, hogy egy jól időzített kezeléssel megoldható a hatékony védelem. 
A két készítmény a Flóra Pack csomagban együtt is beszerezhető. A csomag tartalma 15 hektár őszi káposztarepce vagy napraforgó (vagy más okiratban engedélyezett kultúra) betegségek (például szklerotínia, alternária) elleni védelmére, illetve az engedélyezett kultúrákat károsító rovarok (például repce-fénybogár, repcebecő-ormányos, levéltetvek stb.), elleni védelemre lehet felhasználni.

A növényvédelmi teendők mellett az eredményt nagyban befolyásoló egyéb tényezőkre – időjárás, terményárak, szállítási lehetőségek – termelői szinten nincs sok ráhatás. Ezért érdemes azokra a területekre koncentrálni, ahol a termelői döntés hat a későbbi eredményre.

 

bayerlogo

Címkék: Propulse, gombaölő szer, repce, rovarölő szer, őszi káposztarepce, Biscaya
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?