TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Express®-toleráns technológia a magas gyomirtó hatékonyság szolgálatában - bővülő napraforgóhibrid választékkal

Express®-toleráns technológia a magas gyomirtó hatékonyság szolgálatában - bővülő napraforgóhibrid választékkal

Növényvédelem - 2020.02.19

Épp csak elkezdődött a 2020-as év, és bár még benne járunk a télben, a gazda szeme és gondolata már előre tekint. Már kiválasztotta, hogy mely táblába milyen kultúra kerüljön és a napraforgóhibridek megrendelését is elindította. Mivel behatóan ismeri a gazdaságát és területeit, ezért tökéletesen tisztában van a táblák gyomflórájával. Ez lényeges szempont.

A legcélravezetőbb az, ha az adott gyomösszetételhez választunk gyomirtási technológiát.

Általánosságban elmondható, hogy egyre komolyabb problémát okoznak az olyan kétszikű gyomok, mint pl. a libatop, a keserűfű fajok, a varjúmák, valamint a mezei acat (Cirsium arvense). Azon gazdák, akik már használták az Express® gyomirtási technológiát, azok jól tudják, hogy ez kiváló megoldás az évelő acat tőlevélrózsás állapotában történő irtására és ugyanilyen hatásos a fentebb említett nehezen irtható gyomnövények ellen is. Ennek köszönhető az Express® technológia népszerűsége, széles körben való elterjedése.

fmcexpres 2

1. kép: Magról kelő kétszikű gyomok ellen, akár az optimálisnál fejlettebb állapotban is kiváló hatékonyságú az Express® gyomirtó szer. (Székkutas, 2019.05.23)

Az Express® gyomirtó szer évek óta sok termelő számára bizonyított, alkalmazási területe egyre növekszik, köszönhetően az egyre bővülő Express®-toleráns napraforgóhibridek kínálatának is. A termelők ebben az évben már 4 nemesítőháztól (mely folyamatosan tovább bővül majd) választhatnak. A linolsavas hibridek mellett egyre nagyobb az elérhető magas olajsav-tartalmú hibridek száma, továbbá tenyészidőre vagy éppen a vetőmag beszerzési árára nézve is egyre több választási lehetőség áll a gazdálkodók rendelkezésére (egyes hibridek a cikk megjelenésének idejére akár már el is fogyhatnak).

fmcexprestabl

1. táblázat: Express® gyomirtó szerrel kezelhető hibridek bővülő választéka (2020.)

Az Express® technológiában rejlő rendkívüli kultúrnövény-szelektivitás engedi meg azt, hogy a napraforgó fenológiájától szinte függetlenül (2-6 leveles állapot között), kifejezetten a gyomok fejlettségére koncentrálva végezzük el a kezeléseket. Tovább fokozza az Express® gyomirtó szer hatékonyságát és az univerzális felhasználhatóságát, hogy a hektáronként maximálisan kijuttatható 45 grammos dózist elhúzódó vagy extrém erős gyomkelés esetén akár osztott kezeléssel is alkalmazható. Ez célravezető erős parlagfüves (Ambrosia artemisiifolia) gyomnyomásnál is. A hektáronkénti dózis első felét (22,5 g/ha) a gyomok korai (2-4 leveles) állapotánál juttassuk ki, majd 8-14 nap elteltével a hektáronkénti dózis második felével (újabb 22,5 g/ha) ismételten kezeljük a magról újra kelő kétszikű gyomokat.

Az Express®-toleráns technológia a bevezetése óta bizonyít, a gazdálkodók széles köre győződött meg a magas hatékonyságról, a kijuttathatóságban rejlő rugalmasságról. Sok esetben mentette meg a termelőt a kitárcsázás és az újravetés kockázatától. Fontos még kiemelni azt is, hogy alkalmazása nem hordoz vetésváltási kockázatot. Amikor a termelőnek a változó mezőgazdasági támogatási környezetben új növény termelésére kell áttérni vagy éppen a zöldítési követelmények előírásai szerint kell a vetésforgót kialakítani, netán az agrárkörnyezetgazdálkodási program előírásainak kell megfelelni, az Express®-toleráns gyomirtási technológia nem hordoz megkötéseket.

 

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.


A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

 

Címkék: gyomirtó szer, FMC-Agro Hungary Kft., Express® 
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédelmi gépek és permetező drónok kötelező ...

A növényvédelmi gépeket – ide értve a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat ...