TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
A mezőgazdaság szolgálatában

A mezőgazdaság szolgálatában

Növényvédelem - 2020.02.09

Az FMC a fenntartható növényvédelemre koncentrál Jelentős változásokat tudhat maga mögött az elmúlt időszakban az FMC, amelynek profilja nagymértékben átalakult: az agráriumot hatékony és a környezettel kíméletes termékekkel kiszolgáló, tudományos vállalattá vált.

fmckovacsl minKovács Gyula ügyvezető igazgató

 

A vállalat életében történt változással összhangban az FMC átalakította a fenntarthatóságra vonatkozó céljait, 2030-ig jelentősen mérsékli energia- és vízfelhasználását, csökkenti a hulladék- és károsanyag-kibocsátását. Erről számolt be Kovács Gyula ügyvezető igazgató a rendezvényt megnyitó előadásában. Kiemelte, hogy az FMC a 2025-ig tartó időszak kutatás-fejlesztésre szánt forrásait teljes mértékben a fenntartható termékekre fordítja. Bár továbbra is a hagyományos növényvédelem anyagaira koncentrálnak, nagyon fontosak számukra a biológiai növényvédelemre fordított befektetéseik is. Komoly visszaigazolása ez irányú törekvéseiknek, hogy 2019-ben az FMC elnyerte az Agrow Awards által kiírt pályázat „Legjobb új biológiai növényvédő szer” kategóriájának első díját. A vállalat társadalmi felelősségvállalásán túl a növényvédelemben jelenleg zajló folyamatok is kikényszerítik a károsítók elleni biológiai védekezési módok felkutatását. Az Európai Unióban jelenleg is zajló nagyfokú hatóanyag-kivonás ugyanis nehéz helyzet elé állítja a gyártókat és felhasználókat egyaránt.

„Új fejezet kezdődik el, amelyhez alkalmazkodnunk kell! El kell felejtenünk a közel százszázalékos hatékonyságú, széles hatásspektrumú szereket!” – hangsúlyozta Kovács Gyula.


A társadalmi felelősségvállalás jegyében

fmcfazekas minFazekas Károly kereskedelmi igazgató

 

„Sikerült a terveinket elérni!” Ennél hatásosabb belépővel talán nem is kezdhette volna előadását Fazekas Károly kereskedelmi igazgató. Előadásában beszámolt az éppen lezárult szervezeti változásokról, új kollégák érkezéséről, a vállalat portfóliójának változásairól, valamint az FMC társadalmi felelősségvállalás keretében tett konkrét lépéseiről. Kiemelte az FMC által növényorvos-hallgatók számára 2020 elején kiírásra kerülő „Talen­­­tum Pá­­­lyázatot”, amely „A növényvédelem és 
a harmonikus növénytáplálás szinergiája…” témakörben kerül meghirdetésre. Az FMC tudatában van társadalmi felelősségének, és konkrét lépéseket is tesz a környezet védelme, valamint a fenntartható fejlődés érdekében. Ennek egyik eleme, hogy bejelentésük szerint 2020-ban beszüntetik a Glyfos® Dakar glifozáttartalmú gyomirtó készítményük gyártását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jelenleg készleten lévő termékek értékesítését követően új tételek már nem kerülnek forgalomba.

Környezetünk védelmének fokozása érdekében az FMC továbbra is kiemelten kezeli az SX formulációjú termékeit. Az ilyen módon formázott termékek oldószert nem tartalmaznak, ezek fel­­­­használása az oldószert tar­­talmazó készítmények helyett 150 000 literrel csökkenti a termőterületekre ki­­szórt oldószerek mennyiségét Magyarországon.

Hosszú évekre visszanyúló gyakorlat, hogy a cég egyes termékeinek kereskedelmi csomagolása mérőpoharat is tartalmaz. Felméréseik szerint azonban ezek több mint 90%-át soha nem használják a termelők, így a jövőben ezt a gyakorlatot megváltoztatják, és többször használatos digitális mérleg kerül bevezetésre. Csak ezzel a döntéssel mintegy 23 tonnával kevesebb műanyagot használnak fel Európában, de a változásnak köszönhetően egyaránt csökken a szállítási és raktározási igény és költség is.

Változások a termékpalettán

Fazekas Károly kereskedelmi igazgató előadásában beszélt arról is, hogy több változás is várható 2020-ban az FMC termékpalettáján. Egyes termékek kivonásra kerülnek, így a korábban már említett Glyfos® Dakar, a Salsa® 75 DF, valamint 
a Cyren® EC. A Salsa® 75 DF repcegyomirtó 2020. január végéig beszerezhető és 
a 2020-as tavaszi és őszi szezonban is felhasználható még. A készítménnyel kapcsolatban fontos információként hangzott el, hogy bár jelenleg valóban kikerül ez a termelők által kedvelt hatóanyag a palettáról, remélhetőleg nem végleg, ugyanis a cég – kisebb módosításokkal – újra beadja annak engedélykérelmét. 
A Cyren® EC rovarölő készítmény forgalmazása körül pedig sok még a bizonytalanság, ugyanis a klórpirifosz hatóanyag európai piacról történő kivonásáról történő döntésről egyelőre részletek még nem állnak rendelkezésre.

A nem túl örömteli információkat követően azonban már jobb híreket is kapott a rendezvény hallgatósága. Az FMC ga­­bonatermesztésben használatos, népszerű csomagjai a következő évben még kedvezőbb árú gombaölő készítménnyel kerülnek forgalomba, sőt egy újabb csomagajánlat is érkezik erre a területre, az Aurora® Gold. A kukorica gyomirtására összeállított Diniro® Gold csomaggal igen elégedettek a felhasználók, ahogyan a repce rovarkártevők elleni védelmére ajánlott Avaunt® 150 EC és Rapid® CS rovarölő készítményekkel is, amelyek egyre inkább kulcstermékekké válnak ezen a területen. A következő évben érkezik egy új repcegyomirtó készítményük, a Gajus® , valamint Radistart Gold néven egy új starter műtrágya a növénytáplálás területére.


Hírek a fontosabb növénykultúrákról

fmcdomokos minDomokos Lajos területi képviselő

 

Az FMC életében a kalászos növénykultú­rák igen fontosak, ezen a területen a piac­kutatási adatok komoly piaci részarányt mutatnak. Erről már Domokos Lajos területi képviselő számolt be. Elmondása szerint a Granstar® SuperStar gyomirtó készítményük értékben az első helyen végzett a Magyarországon forgalmazott gabonagyomirtók között. Ezen a területen tovább erősít az FMC, amikor is egy új kereskedelmi csomagot vezet be – Aurora® Gold néven – a piacra, amely megoldást kínálhat a kalászosokban egyre nagyobb problémát jelentő korai gyomosodás (veronikafajok, ebszékfűfélék, mezei árvácska) elleni védekezésben. Az idei évben tapasztaltakat elemezve az előadó kiemelte, hogy a különösen nagy problémát okozó vetésfehérítő-kártétel elleni védekezésben kiemelkedően jó hatékonysággal lehetett felhasználni a Rapid® CS rovarölő készítményüket. A termék hatóanyaga és jó minőségű, mikrokapszulázott formulációja a fokozatos hatóanyag-leadásnak és a lassú lebomlásnak köszönhetően hosszan védi az állományt a kártevővel szemben, így nincs mit csodálkozni azon, hogy a vevői visszajelzések jók a termékkel kapcsolatban, és a felhasználása is egyre növekszik.

fmchogye minHőgye Szabolcs területi képviselő

 

A kalászos növények mellett a kukorica is rendkívül fontos az FMC számára, amelyről ezúttal Hőgye Szabolcs területi képviselő tájékoztatta a hallgatóságot. Ezen a területen gyomirtásban és a molykártevők elleni védekezésben egyaránt jelentős piaci részesedést vívtak ki maguknak. A Diniro® Gold gyomirtó csomag már közel 5%-os piaci részesedéssel bír, míg a molykártevők ellen használt Coragen® 20 SC és Steward® 30 DF termékeik a felmérések szerint a legnagyobb területen és a legnagyobb értékben felhasznált termékek a rovarkártevők elleni készítmények között. A tapasztalatok szerint a molykártevők elleni védekezés egyre elfogadottabbá válik a felhasználók körében, amin nem lehet csodálkozni, hiszen például a kukoricamoly első nemzedéke elleni eredményes védekezés akár 700-1200 kg termést is megmenthet. Sőt, a molykártevők elleni védekezés fontos lépése a toxinoktól mentes termény előállításának is.

fmcpopovics minPopovics István területi képviselő

 

Ha az olajos növényekről, ezen belül 
a napraforgóról beszélünk, nem lehet em­­lítés nélkül hagyni az Express® gyomirtási technológiát, a hatóanyagra toleráns fajták állománykezelésének kulcskészítményét, mondta Popovics István területi képviselő. A technológia megoldást nyújthat a napraforgó gyomirtására azokon a területeken is, ahol a mezei acat problémát okoz. A napraforgó gyomirtásában még nem túl régen szerepel az Evorelle® 
Express™ készítmény, amely tovább erősíti a gyomirtó hatást a parlagfűvel és a vadkenderrel szemben. A repcében használatos rovarölő készítmények közül kiemelkedik az Avaunt® 150, valamint a Rapid® CS, amelyek egyre inkább ismertek és elismertek a termelők körében.

fmcracz minRácz Tibor területi képviselő

 

Egy új leendő növénykondicionáló készítményt mutatott be a rendezvényen Rácz Tibor területi képviselő, amely várhatóan a jövő évben kapja meg a felhasználási engedélyét. A RhizoMagic™ összetevői révén egyesíti a jelenleg piacon lévő termékek előnyeit, általános kondicionálásban, termésnövelésben, stresszhatások kezelésében egyaránt felhasználható lesz. Ezek az összetevők biztosítják azt a „bioaktív szinergizmust”, amely a terméket várhatóan egyedülállóvá teszi majd a bio­­stimulátorok piacán.

fmctoth minTóth János területi képviselő

 

Végezetül Tóth János területi képviselő mutatta be a Cyazypyr® hatóanyagot tartalmazó Benevia® rovarölő szer készítményt, amely egyaránt sikeresen alkalmazható a kertészeti kultúrákban károsító szívó és rágó kártevőkkel szemben. Igen nagy előnye lesz, hogy kíméli a hasznos élő szervezeteket, így az integrált növényvédelemben felhasználható készítmény.

Valóban sok érdekes és hasznos információ hangzott el a kecskeméti kereskedői találkozón, amelyről ezúton informálhattuk olvasóinkat. Köszönjük az FMC-nek a lehetőséget!

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: növényvédelem, FMC
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megerősített uniós védelmet kapnak a minőségi mezőgazdasági ...

Az eddigieknél több hatáskört biztosít, és jobban védi a különleges, hagyományos termékeket és azok előállítóit az ...