2020 a növényegészségügy 
nemzetközi éve

2020.01.27

Az emberiség alapvető érdeke a növények védelme a károsítóktól Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) kezdeményezte, hogy tagjai 2020-ban tartsák a növényegészség nemzetközi évét. Céljuk, hogy globálisan felhívják a figyelmet arra, a növények egészségének védelme véget vethet az éhezésnek, csökkentheti a szegénységet, megóvhatja a környezetet és elősegítheti a gazdasági fejlődést.

2020 a növényegészségügy 
nemzetközi éve


A növények a táplálékunk 80%-át adják, és 98%-át termelik az általunk belélegzett oxigénnek. Mégis, állandó és egyre fokozódó fenyegetést jelentenek rájuk a kórokozók és kártevők, amelyek miatt minden évben a termés 40%-a veszik el globálisan. Ez éves szinten a mezőgazdasági ágazatnak 220 milliárd dolláros veszteséget jelent, emberek milliói éheznek miatta, és súlyos hatással van az agráriumra – a szegény vidéki népesség elsődleges bevételi forrására. Ezért alapvető fontosságú, hogy a növényi egészség érdekében készítsünk terveket és cselekedjünk, a fenntartható fejlődési célokra fókuszálva.

„A növények az alapvető bázisai a földi életnek, és a legfontosabb pillérét biztosítják az emberi táplálkozásnak. De a növényi egészséget nem tekinthetjük magától értetődőnek” – jelentette ki az ENSZ főigazgatója, Qu Dongyu, aki maga hirdette ki az évet az ENSZ-szervezetek ülésével egyidejűleg.

A megelőzésen van a hangsúly

A klímaváltozás és az emberi tevékenység megváltoztatja az ökoszisztémát, csökkenti a biodiverzitást és olyan körülményeket idéz elő, amelyek között a károsítók megerősödnek. Ugyanakkor a nemzetközi utazás és kereskedelem mértéke megháromszorozódott a legutóbbi évtizedben, ami elősegíti a kórokozók és kártevők terjedését az egész világon, nagy kárt téve a helyi növényvilágban és környezetben. „Ugyanúgy, ahogy az emberek vagy az állatok egészsége esetén, a megelőzés a növényeknél is többet ér, mint a gyógyítás” – jelentette ki az ENSZ-vezető.

A növények megvédése a kórokozóktól és kártevőktől sokkal hatékonyabb, mint a kirobbant járványok leküzdése. A növények kórokozóit és kártevőit gyakran már lehetetlen kiirtani, ha már egyszer szaporodni kezdenek, kordában tartani őket pedig időrabló és drága. Qu Dongyu azonnali cselekvésre szólított fel, rámutatva, hogy sokat kell még tenni a növények egészsége érdekében.

„Ebben a nemzetközi évben és a cselekvés évtizedében a fenntartható fejlődési célok érdekében határozzuk meg a szükséges erőforrásokat és fokozzuk az elköteleződésünket a növényi egészség érdekében. Cselekedjünk a föld minden lakójáért” – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára az eseményen felolvasott üzenetben.

Edward Centeno Gadea, Nicaragua; Andrew Doyle, Írország; Jaana Husu-Kallio, Finnország és Tamara Finkelstein, Nagy-Britannia agrárminisztere/állandó titkára is beszélt a rendezvényen. Nyitó felszólalásában az ENSZ főigazgatója Finnország kormányát jelölte ki, hogy a növényi egészségnek szentelt évet vezesse, és koordinálja az ehhez szükséges intézkedéseket.

Mi a célja a növényegészség nemzetközi évének?

Az ENSZ és annak Nemzetközi Növényvédelmi Konvenciója (IPPC) tevékenyen részt vállal abban, hogy az év sikeressé váljon és 2020 után is foglalkozzanak a témával. Ebben az évben kiemelik a megelőzés és védelem fontosságát és azt, hogy mit tehetünk mi mindannyian, hogy biztosítsuk és elősegítsük a növények egészségét.

Az év kulcsfontosságú témái: tudatosítani az egészséges növények jelentőségét annak érdekében, hogy a 2030-ra kitűzött fenntartható fejlődési célokat elérjük; rávilágítani arra, milyen hatással van a növényi egészség az élelmiszer-biztonságra és az ökoszisztéma működésére; és megosztani a legjobb gyakorlatokat arról, hogyan tarthatjuk a növényeket egészségesen, miközben védjük a környezetet. A járványos betegségek megelőzésével és annak megakadályozásával, hogy új területeket is megfertőzzenek, a kormányok, a termelők és az élelmiszerlánc egyéb szereplői, mit például a magánszektor, több milliárd dollárt spórolhatnak meg és biztosíthatják a minőségi élelmiszerekhez való hozzáférést.

A növények vagy növényi alapú termékek kórokozóktól történő megóvásával élénkíthető a kereskedelem és biztosítható a piac elérése, főleg a fejlődő országok számára. Ennek érdekében fontos, hogy minél inkább ragaszodjunk az összehangolt nemzetközi növényvédelmi szabályozásokhoz és standardokhoz. Amikor felvesszük a harcot a kórokozókkal és kártevőkkel, a gazdáknak át kell venniük, a politikai döntéshozóknak pedig támogatniuk kell az olyan környezetbarát eljárásokat, mint az integrált növényvédelmi megoldások, annak érdekében, hogy úgy óvják meg a növények egészégét, hogy közben a környezetet is kímélik.
Az államnak, a jogalkotóknak és a politikai döntéshozóknak támogatniuk a növényvédelmi és az egyéb hasonló szerepű szervezeteket, és megfelelő humán és pénzügyi erőforrást kell számukra biztosítaniuk. Többet kellene befektetniük a növényegészséggel kapcsolatos kutatásokba, valamint az innovatív gyakorlatokba és technológiákba. A stratégiai partnerség és együttműködés minden érdekelt féllel, amibe bele tartozik a kormány, egyetemek, kutatóintézetek, a civil és a magánszektor, szintén alapvető jelentőségű a növényegészség nemzetközi éve céljainak elérése érdekében, mutatott rá az ENSZ főigazgatója.

Az ENSZ és annak Nemzetközi Növényvédelmi Konvenciója már globálisan cselekszik egyebek mellett annak érdekében, hogy létrejöjjön egy nemzetközi standard, amely a növényi egészségért teendő lépéseket szabályozza, és amelynek széles körű alkalmazása az egyes országok számára is hasznos.

Az őszi sereghernyó esetében, amely gyorsan terjed, és a rágásával károsít, az ENSZ az egész világra kiterjedő összefogást koordinált, hogy megfékezze a kártevő járványos elterjedését azáltal, hogy a megfigyelésre és az időben történő figyelmeztetésre alkalmas innovatív technológiákat fejleszt ki és támogat, és ellátja az egyes államokat és a gazdákat a lehető legjobb eszközökkel, amivel felvehetik a harcot a kártevővel.

Egyéb kezdeményezések, hogy felhívják a figyelmet a témára

Az ENSZ-központban panelbeszélgetéseket is folytattak a növényi egészségről. Hogy felhívják rá a lakosság figyelmét és szélesítsék a tudását a témában, az ENSZ amatőr és profi fotósoknak fotóversenyt hirdetett, amelynek témája az egészséges és beteg növények. Az IYPH-honlapon közzétettek olyan javaslatokat, amelyeket bárki megtehet a növényi egészségért. Például ha valaki utazik, fokozottan figyeljen, milyen növényeket és növényekből készült termékeket visz magával. Óvatosnak kell lenni növény vagy növényi termék online vagy postai úton történő vásárlása esetén, mivel ezeknél elmaradhat az egyébként előírt ellenőrzés.

 „A növények a bázisai a földi életnek, 
és a legfontosabb pillérét biztosítják 
az emberi táplálkozásnak. De 
a növényi egészséget nem tekinthetjük magától értetődőnek.”

A növényegészségügy nemzetközi éve számtalan olyan területet érint, amellyel az AgrárUniónál gyakorta foglalkozunk. Ezek közé tartozik 
a növénytermesztéssel, növényvédelemmel kapcsolatos törvényalkotás és szabályzás, a növényvédelem, 
a növénykondicionálás és még sorolhatnánk. Felhasználva a témára irányuló figyelmet, 2020 során igyekszünk ezeket a területeket 
az eddigieknél is részletesebben fel­dolgozni és bemutatni olvasóinknak.


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE