A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Talajfertőtlenítés startertrágyázással

Hírek - 2016.12.12

Az Európai Bizottság 2013-ban kibocsátott neonikotinoid típusú rovarölő szerek (imidakloprid, klotianidin és a tiametoxam) szabályozása következtében továbbra sem történik meg a napraforgó, a kukorica vetőmagok hatékony rovarölő szeres csávázása.

Talajfertőtlenítés startertrágyázással


Ezen növényvédelmi technológiai hiányosság az elmúlt években jelentősen éreztette hatását (2016-ban erős drótféreg fertőzés volt tapasztalható), ezért fokozottabb az esélye annak, hogy az időjárási körülményektől függően 2017-ben is a talajlakó kártevőket tekintve komoly növényvédelmi problémákra számíthatunk (1. ábra).

st1

1. ábra Súlyos drótféreg kártétel kukoricában (2012.06.13.)

Fontos, hogy az elvetett csávázatlan magból fejlődő kis növények biztonsága érdekében komplex védekezési technológiákban kell gondolkodni, amely magába foglalja az agrotechnikai és a kémiai megoldások helyes alkalmazását.

Agrotechnikai szempontból fontos a tarlók gyomoktól és árvakelésektől történő mentesítése,tisztán tartása és a megfelelő vetésváltás kialakítása.
A rejtett életmódot folytató talajlakó kártevőkkel szemben a vetéssel egy menetben kijuttatható talajfertőtlenítő szerek közül csak a gázosodó tulajdonsággal rendelkező kínál biztonságos megoldást. Ilyen készítmény a Kentaur 5G talajfertőtlenítő mikrogranulátum(2. ábra).

st2

2. ábra A Kentaur 5 G rovarölő talajfertőtlenítő készítmény mikrogranulátum szóróval juttatható ki.

A Kenatur 5 G hatóanyaga a klórpirifosz, amely jól ismert, kiváló rovarölő hatóanyag és gyakorlatilag a hatáshelyen előfoduló összes kártevő ellen hatékony gyors és biztonságos védelmet nyújt. A növénybe nem szívódik fel, gázképződésével kontakt módon fejti ki a hatását. Ennek köszönhetően később az állományban az FMC-Agro Hungary Kft. szulfonil-urea típusú, nikoszulfuron hatóanyagú gyomirtó készítményei a Nic-It, a Nic-It Turbo és a Vizsla Pack fitotoxicitás nélkül alkalmazhatóak (Agrofórum 2014/11 36-41.o.).
A kártevők gyérítésén túl fontos a növény optimális tápanyagellátása, kezdeti fejlődésének erősítése a gyökértömeg növelésén keresztül. A gyors kezdeti fejlődés elősegítésével a növény hamarabb eléri azt a fejlettségét, amikor már kevésbé tudják károsítani a talajlakó kártevők (1.táblázat).

1. táblázat. A vetéssel egymenetben kijuttatott startertrágya helyzeti előnyt teremt a talajlakó kártevőkkel szemben
(Forrás: NTI Tolna megye, 2006, 2007)

A gyors kezdeti fejlődés biztosítására megoldást nyújtanak az FMC-Agro Hungary Kft. speciális, biológiai hatékonysággal rendelkező mikrogranulált startertrágyái a Radistart Turbo és a Radistart Algit.

A Radistart Turbo biológiai hatását a termelők körében is jól ismert talaj- és növénykondicionáló készítmény az Amalgerol tartalma biztosítja, míg a Radistart Algit biológiai hatását a magas zeolit és alginit segíti elő.

A talajlakó kártevők ellen a legjobb eredmény a talajfertőtlenítő szer (Kentaur 5G) és a mikrogranulált starter műtrágya (Radistart Turbo, Radistart Algit) együttes alkalmazásával érhető el.

A 2015-ös évben nagy sikerű szakmai áttörés volt a Kentaur 5G talajfertőtlenítő szer valamint a Radistart Algit starterműtrágya 1:1 arányú keverékének bevezetése. A termelők a keveréket nagy elegedettséggel alkalmazták, így 2017-ben változatlanul 20 kg-os zsákokban kerül kiszállításra. Dózisa 20 kg/ha, a felhasználása a Kentaur 5G-re vonatkozó szabályok szerint történhet. A Kentaur 5G kiváló rovarölő tulajdonsága ésa Radistart Algit kiváló biológiai hatásának köszönhető gyors kezdeti fejlődés kielégítő védelmet biztosít a talajlakó kártevőkkel szemben. A keverék időbeni beszerzése érdekében érdeklődjön kereskedőjénél.

További információ: www.cheminova.hu

FMC-Agro Hungary Kft.


Címkék: