A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

X. Növényorvosi Nap – Az vagy, amit megeszel – egyre nagyobb a szakma felelőssége

Növényvédelem - 2016.01.15

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (MNMNK) novemberben tizedik alkalommal rendezte meg az egész hazai növényorvosszakmát megmozgató rendezvényét. A szakmai találkozónak hagyományosan a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara ad otthont, amelynek aulája ezúttal is zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

X. Növényorvosi Nap – Az vagy, amit megeszel – egyre nagyobb a szakma felelősségeA nyitott kamara
A rendezvény a szakmai információk átadásán túl lehetőséget teremt a gyakorló növényvédő szakemberek, a növényvédelmi szakigazgatás és a szakmapolitika vezető képviselőinek eszmecseréjére, ennek megfelelően a konferencia első részében leginkább stratégiai kérdések kerültek szóba. A Földművelésügyi Minisztérium képviseletében dr. Nagy István államtitkár, a Magosz képviseletében pedig Jakab István elnök az egészséges élelmiszer termelésében a növényorvosokra háruló feladatokra és felelősségre hívta fel a figyelmet. Szalkai Gábor, az FM főosztályvezető-helyettese a mezőgazdaságban napjainkban lezajló generációváltásról szólt. Ennek kapcsán a jövő növényvédő szakembereinek képzését emelte ki, amire az ötéves osztatlan növényorvosképzés lenne a leginkább alkalmas.
Jordán László NÉBIH-elnökhelyettes a Növényorvosi Kamara munkáját méltatta. Mint kifejtette, a növényvédelmi szakma megnyílt a társszervezetek, a szakmapolitika felé, ami elősegíti a közös célok elérését. Ezen együttműködések egyik jó példája az MNMNK és a NAK közös előrejelző programja, fogalmazott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A közös feladatok között kiemelte a kis kultúrák növényvédőszer-engedélyeztetésének kérdését, amelyben a két szakmai szervezet együttműködik a NÉBIH-hel.
Új károsítók
A növényorvosi nap második blokkjában a hazánkban frissen megtelepült vagy a határainkat ostromló gyomnövényekről, kártevőkről, kórokozókról hallhattak a résztvevők.
Szabó Roland az özönnövényekkel foglalkozott, amelyek között a számos idegenhonos faj mellett bizonyos körülmények között őshonos fajokkal is számolni kell. Az ázsiai gyapjúfű a világ számos pontján komoly fejtörést okoz a kapás növények termesztőinek, és néhány éve hazánkban is megjelent. Felhívta a figyelmet két, a szomszédos országokban már jelen lévő, veszélyes gyomnövényre is, az Ambrosia trifidára és az Amaranthus palmerire.
Dr. Maráczi László előadásában a dísznövények veszélyes kártevőivel foglalkozott. Kiemelte a növények szabad forgalmát – akár a károsítókkal együtt –, illetve az újdonságok iránti éhségből fakadó „zsebimportot”.
Dr. Melika George, a NÉBIH laborvezetője a szelídgesztenye-gubacsdarázs hazai megtelepedéséről, terjedéséről adott helyzetképet, illetve a klasszikus biológiai védekezésről számolt be.
Tudatos növényvédelem
A védett almatermesztés növényvédelmi kérdéseiről, lehetőségeiről számolt be Hadászi László a KITE Zrt. derecskei referenciaültetvényének tapasztalatai alapján. Kiemelte, hogy a kémiai növényvédelem mérséklése az agrotechnikai elemek optimális összehangolásával érhető el. Ezt követően Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezetője a biológiai növényvédelemben rejlő kihívásokról szólt, majd Forray Alfréd, a Floratom Kft. szakmai vezetője a hajtatásban alkalmazható biológiai növényvédelmi eljárások lehetőségeibe, korlátaiba engedett bepillantást.
A záró előadásban ifj. Bakonyi István, a Hajnalpír Kft. ügyvezető igazgatója a permetezőgépek időszakos műszaki felülvizsgálatáról osztott meg információkat. Bár a jogszabályi háttér többéves, a tényleges megvalósítás eddig elmaradt. 
A növényorvosi kamara felkarolta a probléma megoldását, a háttérmunkák jelentős része megtörtént, az első mobil mérőállomás már üzemel, és az állomáshálózat megyei szintű felépítése is elkezdődött. További információk a témában:www.ngea.hu.

A X. Növényorvosi Nap kitüntetettjei
Miniszteri elismerő oklevelet kapott Dziobek Gusztáv, dr. Grozdics Károly és Kujáni László.
Kiváló növényorvos elismerésben részesült Sümegi Zoltán, Földesi István, Sáfrány József és Nagy László Ferenc.

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: