TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Flavo Plant: természetes védelem

Flavo Plant: természetes védelem

Növényvédelem - 2019.03.02

Standardizált hatóanyagai új kort nyitnak a növénykondicionálásban Számos fórumon olvashatunk növényvédő szerek, illetve hatóanyagok kivonásáról. Elsősorban ennek okán egyre nagyobb kihívás termesztett növényeink hatékony védelme.

Jó hír, hogy van egy növénykondicionáló szer, amely – számos kultúrában, széles körben használt hatóanyagokkal összehasonlítva – kiállta a próbát. Eredményeink alapján bátran mondható, hogy az Arravis Kft. által forgalmazott Flavo Plant jól használható eleme lesz az elkövetkező évek „újragondolt” növényvédelmi eszköztárának.

A Flavo Plant öt növény kivonatából készült, a baktericid és fungicid hatóanyag-komponensekre standardizált, hatástartammal és hatásspektrummal rendelkező, magas flavonoidtartalmú növénykondicionáló. A flavonoidok mint a növények másodlagos anyagcseretermékei több ponton segítik a fiziológiás folyamatokat. Központi szerepet játszanak növényeink stressztűrésében, az oxidáns-antioxidáns rendszer működésében. Részt vesznek továbbá a növények anyagcsere-folyamataiban. Hatékony komplexképzőként nagy szerepet játszanak a tápanyagok felvételében, mozgásában. Mindezeken túl aktív védelmi funkciót látnak el a fitopatogén ágensekkel szemben.

A Flavo Plant előállításánál elsősorban a flavonoidok immunológiai szerepére fókuszáltunk. A fejlesztés során – több kihívás mellett – alapvető feladat volt a biológiailag aktív gomba- és baktériumölő hatóanyagok állandó szinten tartása a készítmény minden gyártási tételében. A Flavo Plant standardizált növényihatóanyag-tartalmú, és ami legalább olyan fontos, hő- és fotostabil, azaz hatástartammal rendelkező készítmény!

Kísérletekben bizonyított hatás

A teljesség igénye nélkül:

• 
Őszi búzában 2017-ben Mezőcsá­ton erős sárgarozsda-fertőzés­nél a tábla egyik felét epoxikona­zol+fen­pro­­­­­­­­­­­p­i­­­­­morf hatóanyagú készítménnyel, a má­­­sik felét Flavo Planttal kezeltük. 
A Flavo Plant a kémiai kontrollal megegyező eradikatív hatást mutatott. 
A Flavo Planttal kezelt táblarészen lisztharmattünetek az üzemi kontrollhoz képest egy héttel később jelentkeztek. 2017-ben Magyarnádoron fuzáriumos szemfertőzés megelőzésében kezeletlen kontroll mellett generikus te­­bukonazollal, vetettük össze a Flavo Plantot 1 l/ha dózisban. A Flavo Plant 1,5%-kal maradt el a tebukonazol mö­­gött, és 98,5%-os gátlást mutatott a ke­­­­­­­zeletlen kontrollhoz képest.

• 
Őszi káposztarepcében 2018-ban Tiszalökön alternária és szklerotínia jelentkezett. A kezeletlen kontrollhoz képest a Flavo Planttal kezelt táblarészen az alternáriafertőzés mértéke 20,2%, míg a szklerotíniafertőzés mértéke csupán 11,8% volt.

• 
Napraforgóban 2018-ban Szajolban prokloráz hatóanyagú szerrel mértük össze a Flavo Plant hatását, kezeletlen kontroll mellett. A táblában szintén alternária- és szklerotíniafertőzés alakult ki. A kezeletlen kontrollhoz képest a proklorázzal kezelt táblarészen 84,3% volt az alternária-, 25% a szklerotíniafertőzés mértéke. Ezzel szemben a Flavo Plant 2 l/ha dózisa az alternáriafertőzés mértékét 76,5%-ra, a szklerotínia előfordulását 0%-ra csökkentette, de az 1 l/ha-os dózis gátló hatása sem maradt el sokkal 
a szintetikus készítményé mögött.

• 
Meggyben 2017-ben Nagykállóban ge­­nerikus tebukonazol hatóanyagú ké­­­szítménnyel történt az összemérés kezeletlen kontroll mellett. Termés monília- és antraknózisgátlása tekintetében a Flavo Plant 1 l/ha dózisa megközelítette a szintetikus készítmény hatását. A kezeletlen kontrollhoz képest mért moníliafertőzés mértéke 7 nappal a betakarítást követő­en tebukonazol esetében a 37,1%, Flavo Plant esetében 43,5% volt. An­­traknózis tekintetében a különbség még ennél is kisebb volt, Szintén 7 nappal a betakarítás után tebukonazol esetében 27,7% a Flavo Plant esetében 33,6% volt a fertőzés mértéke, egyértelműen igazolva a készítmény gombákkal szemben mutatott tartós gátló hatását.

A felsoroltakhoz hasonlóan komoly ered­mények születtek más kultúrában, így zöldséghajtatásban, almában, szőlő­ben, bogyós gyümölcsűekben is. Az utóbbiak esetében tapasztalt nagymértékű szürkepenészgátlás külön kiemelendő.

Nincs kockázat

A Flavo Plant használatát önállóan vagy szer­­­­kombinációban ajánljuk a fertőzések szempontjából érzékeny időszakokban vagy azok előtt. Zöldség- és gyümölcskul­túrákban hatóanyag-visszamaradás koc­­­­­ká­­­­zata nélkül végezhetünk még a be­­­ta­­karítást megelőzően is védekezéseket, mivel nincs élelmezés- és munkaegészségügyi várakozási idő. Növényen a tapadása rendkívül jó, tapadásfokozó vagy egyéb adjuváns használata nem szükséges. Kísérletekkel igazolt, hogy a készítmény önállóan kapcsolatba lép a levél viaszrétegével, abba beoldja magát, illetve a kombinációban használt szereket, és a hatása több hétig megmarad.

A növényi kivonatok megbízható felhasználásának jelenleg is gátja hatóanyagaik standardizáltságának hiánya. Ne elégedjen meg bizonytalan megoldásokkal! Tegye hatékonyabbá technológiáját a Flavo Plant alkalmazásával! Termelési viszonyaihoz optimalizált technológiai ajánlás érdekében, kérem, keresse kollégáinkat.

Dankó Róbert növényvédelmi szakmérnök, robert@arravis.hu, +36 30 228 74 35,
Szőke Tamás agrármérnök, 
tamas@arravis. hu, 30/944 95 52

Gombos Gergely kertészmérnök
gergo@arravis.hu, +36 30 785 52 76.

Címkék: napraforgó, sárgarozsda, meggy, őszi búza, őszi káposztarepce, FLAVO PLANT, természetes védelem, növénykondicionálás, szklerotínia , alternária, tebukonazol , monilia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A búza és az árpa exportvolumene nőtt 2023-ban

A gabonafélék exportértéke és külkereskedelmi aktívuma volt a legmagasabb a 24 agrár- és élelmiszeripari ...