TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
A kalászosokra fókuszált a BASF

A kalászosokra fókuszált a BASF

Növényvédelem - 2019.02.24

Új hatóanyagok és innovatív technológiák a kínálatban Az idei szezonra készülve január közepén Siófokon és Szolnokon tartott szakmai rendezvényeket a BASF Hungária Kft., ahol szakértőik és a meghívott előadók a fenntartható gazdálkodást szolgáló megoldásokat és a legújabb eredményeket mutatták be.

christoph hofmannChristoph Hofmann, a BASF Hungária Kft. Agrodivíziójának vezetője

 

Christoph Hofmann, a BASF Hungária Kft. Agrodivíziójának vezetője megnyitó előadásában emlékeztetett arra, hogy 2019-ben is sok változás várható. A BASF átveszi a nemesítési és vetőmag-előállítási üzletágakat a Bayertől, aminek révén a világ 
5. legnagyobb árbevételű vetőmagvállalata és egyben a legnagyobb repcevetőmagos cége lett. Ezenfelül világszinten mintegy 4500 új dolgozó, valamint számos kutatás-fejlesztési, gyártólétesítmény és infrastruktúra is átkerült a vállalathoz.

Új elemekkel gyarapodik a portfólió a vetőmagcsávázás terén, és bővül a gyomirtó szerek köre is, mert a szelektív herbicidek kínálatát a jövőben totális gyomirtó szerek egészítik ki. A kutatási programokban a hibrid búza és más projektek erősítik az innovációs vonalat, és új színfoltot jelentenek a gazdálkodás digitális megoldásaiban a Xarvio™ néven megjelenő termékek, illetve fejlesztések.

Csávázás levélbetegségek ellen

Kihívást jelent egyre több növényvédő hatóanyag EU-szabályozás általi vissza­vonása, ezért az új fejlesztések már 
az ehhez a helyzethez való alkalmazko­dás jegyében történnek. Így például át­­­­­ala­kulóban van a kalászos növények gom­baölőszer-használata: prognózisuk szerint hazánkban 2021 után a kezelendő kalászosterületek 75 százalékán a jelenlegiektől eltérő típusú gombaölő szereket kell és lehet használni. A BASF már évek óta intenzív fejlesztői munkát végez az új hatóanyagok előállítására, ennek eredményeit specialistái e rendezvényeken is ismertették.

Az új fungicidek egyik csoportját 
a kar­­­­boxamidok jelentik, amelyek közül a boszkalid és fluxapiroxad (Xemium® ) már évek óta ismert a BASF kínálatában. A 2018-as év egyik sikerterméke a Systiva® csávázószer, amely az utóbbit tartalmazza, s amely itthon az árpa mellett már búzában is engedélyezett. Ez azért is innováció, mert csávázószerként vethető be a levélbetegségek ellen. Felszívódó hatóanyaga révén már a keléstől kezdve megtalálható a növényben, így belülről, preventíven és tartósan védi azt a kórokozók ellen, 
s kiváltható az eddig szokásos korai lombvédelmi permetezés.

Új, tartamhatású gombaölő

A fejlesztések legújabb eredménye a Revysol® nevű korszerű azol hatóanyag, amely kedvező tulajdonságai nyomán nyert engedélyezést az EU-ban. Flexibilis molekulaszerkezetének köszönhetően kiváló hatékonyságú, a hatóanyag-molekula más azolokhoz képest sokkal gyorsabban szívódik fel a növénybe, erősebben kötődik a kórokozóhoz, a levélben raktározódik, folyamatos hatással. Szántóföldi és szőlő-gyümölcs kultúrákban is használható lesz.

Kalászosokban való felhasználásának előnyei: széles hatásspektrum, kiemelkedő hatás a szeptóriás betegség ellen. Ezenfelül gyógyító és jó tartamhatás, továbbá kedvező kijuttatási tulajdonságok jellemzik.

A BASF több mint húsz éve folytatott módszeres kísérletei szerint hazánkban a kalászosok betegségei által okozott kár átlagosan 20-22 százalék, s ennek mérséklése, illetve a hozamok növelése döntően a levélzet védelmén múlik. Az eltérő időben fertőző kórokozók és betegségek ellen egyszeri állományvédekezés nem adhat megnyugtató védelmet, sőt a kétszeri sem, ha rossz volt az időzítése. Cél a felső levelek egészségének megtartása, ami a BASF termékpalettáján található hatásos gombaölő szerekkel elérhető.


Nitrogénstabilizálók 
a kínálatban

A BASF az okszerű tápanyag-utánpótlás iránt is elkötelezett, fejlesztései főként a nitrogénfelhasználás hatékonyságának javítását szolgálják. A nitrogénveszteségek csökkenthetők, ha a kijuttatott mennyiségét a növények igényeihez igazítjuk, illetve a növények számára hosszabb ideig elérhető formában tartjuk, stabilizáljuk. Ez agronómiai, ökonómiai és környezetvédelmi szempontból egyaránt fontos.

Az ezt a célt szolgáló BASF-termékek első csoportját az ureázgátló anyagok képezik, amelyek az ammóniaképződésen keresztül történő nitrogénveszteséget mérséklik. Az ide tartozó Limus® Yellow a szilárd karbamid kezelésére szolgál 
a gyártás során. A másik terméket, a Limus® CL-t a termesztő választhatja, mivel azt 
a karbamidtartalmú oldattrágyákba (például Nitrosol) kell keverni a kijuttatás előtt. Az előzőektől eltérő készítmény a Vizura® , amely a nitrifikáció folyamatát gátolja a nitrátkimosódáson és a nitrogén-oxid-képződésen keresztül okozott veszteség mérséklésére. A Vizura® -t hígtrágyához és biogáz-fermentátumokhoz kell hozzáadni a kijuttatás előtt.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: BASF, csávázás, gombaölő, növéyvédelem, nitrogénstabilizálók, levélbetegségek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés – A kalászos gabonák termesztésének ...

Az őszi kalászosok termesztése igen vegyes eredményeket hozott tavaly, abban azonban valószínűleg minden ...