A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Coragen® a kukorica 
molykártevői ellen

Növényvédelem - 2015.07.13

Dr. Zsombik László növényvédelmi szakmérnök igazgató Debreceni Egyetem ATK 
Nyíregyházi KutatóintézetEgy évtizede folyamatosan vizsgálja a kukorica molykártevői elleni védelem lehetőségeit 
dr. Zsombik László, a Debreceni Egyetem kutatója. A szakember a gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly kártételének visszaszorítására eleinte csemegekukoricában, később vetőmag- és takarmánykukoricában is széleskörű vizsgálatokat végzett.

Coragen® a kukorica 
molykártevői ellen


Dr. Zsombik László  növényvédelmi szakmérnök igazgató Debreceni Egyetem ATK 
Nyíregyházi KutatóintézetDr. Zsombik László növényvédelmi szakmérnök igazgató Debreceni Egyetem ATK 
Nyíregyházi Kutatóintézet


– Hogyan ítéli meg a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke jelentőségét?
– Úgy tapasztalom, hogy a kukoricamoly kártétele jelentősen emelkedett az elmúlt években, a második nemzedék esetében pedig még szembetűnőbb a változás. Csemegekukoricában „fertőzöttebb” években meghatározó kártevő lehet, a vetőmag-előállításban pedig a technológia alapeleme kell, hogy legyen az ellene való védelem. Ezek mellett azonban a takarmánykukoricában is egyre gyakrabban védekezni kell ellene. A gyapottok bagolylepke az 1990-es évek közepétől meghatározó kertészeti kártevő, szinte állandó jelenléttel és jelentős kártétellel, ide értve a csemegekukoricát is. Takarmány- és vetőmag-kukorica esetében inkább a kukoricamollyal együtt válhat meghatározó kártevővé.
– Mekkora lehet a két faj szerepe a kukoricában egyre nagyobb figyelmet kapó toxinszennyezettség kialakulásában?
– Mivel a rágás nyomán kialakult sérülések kaput nyitnak a gombás fertőzéseknek, így csapadékos augusztus, szeptember esetén a toxinszennyezettség mértéke extrém magas is lehet. Mivel ez a probléma elsősorban a takarmánykukoricát érinti, és ott a kukoricamoly károsít nagyobb mértékben, így ennek a fajnak a hatása jelentősebb ebben a problémában. Ugyanakkor a gombás fertőzések kapcsán azt is meg kell említeni, hogy csemegekukoricában a gyapottok bagolylepke hernyójának a rágása a golyvásüszög kártételét segítheti elő.

Optimális időzítés

Az Evalio® AgroSystems a DuPont új szolgáltatása, amely segíti a nagy értékű kultúrák kártevőinek észlelését és az ellenük való védekezést. Segítségével takarékoskodni lehet az értékes erőforrásokkal, a termelők könnyebben megfelelhetnek a környezetvédelmi kritériumoknak és a fenntarthatóbb gazdálkodás elveinek.
Az Evalio® AgroSystems egy interaktív, webalapú kártevőkövető szolgáltatás. Rovarcsapdák széleskörű magyarországi hálózatának adatait gyűjti össze és osztja meg, hogy időben figyelmeztethessen egy-egy kártevő várható fertőzésére. Ezek az információk segítenek a permetezések optimális időzítésében és minimalizálják a szükségtelen kijuttatásokat.

A rendszer előnyei:
• 
Időben figyelmeztet a kártevő megjelenésére.
• 
Javuló rezisztenciamenedzsment a felesleges kijuttatások elkerülésének köszönhetően.
• 
Az Evalio® AgroSystems tökéletes eszköze az integrált növényvédelmi programoknak.
A szolgáltatás elérhető minden érdeklődő növényvédelmi szakember részére. Regisztráljon az evalio.dupont.com címen, és legyen tagja az Evalio® AgroSystems hálózatának!


– Az előrejelzésük lehetőségeiről, a védekezés időzítéséről milyen tapasztalatai vannak?
– A fénycsapdák elvileg hatékonyak lennének, de a hazai hálózat viszonylag ritka. Kukoricamoly feromoncsapdázására ismereteim szerint csak külföldről beszerezhető csapdák állnak rendelkezésre. Összességében a betelepülés vizuális nyomon követése kikerülhetetlen. A gyapottok bagolylepke feromoncsapdás előrejelzése viszont szerintem kivitelezhető.
Az előrejelzés nehézségei miatt a DuPont Evalio® AgroSystems előrejelző rendszere mindenképp nagy segítség. Óriási előnye, hogy on-line információkhoz jutunk a rajzással kapcsolatban, ami a védekezési időpont meghatározásánál fontos.
– Mióta és hogyan használja a Coragen® rovarölő szert?
– 2012 óta használjuk csemegekukoricában és takarmánykukoricában is. A kukoricamoly esetében a betelepülés intenzitását figyelem, és a tojásrakás végére, lárvakelés elejére időzítem a kezelést. Gyapottok bagolylepke esetén a rajzáscsúcsot követő 3–6. napon védekezünk. Szerencsés hidas permetezővel, legalább 400 liter lémennyiséggel kijuttatni a készítményt. Fontos az apró cseppméret és a nagyobb nyomás. A vetőmag- és takarmánykukorica esetében a célkártevő inkább a kukoricamoly, így 125 ml/ha dózist használunk, csemegekukoricában a gyapottok bagolylepke ellen a magasabb, 150 ml/ha Coragen® alkalmazása indokolt. A megfigyeléseink szerint a lárvák ellen egészen kiváló hatékonyságú a készítmény, és a tojásölő hatása is megfelelő. Mintegy 10–14 napos hatástartamot biztosít a kezelést követően, ami kifejezetten jó. A védekezés tervezését ez a paraméter nagyban megkönnyíti. Úgy látom, hogy a csemegekukorica mellett a takarmánykukorica növényvédelmi technológiájába is célszerű lehet beilleszteni. Az utóbbi években tapasztalt erős toxinszennyezettségi értékek és az ebből adódó problémák egyre szükségszerűbbé teszik.

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!
®az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

 

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: