Két betegség, egy készítmény – Bayer szőlős szimpózium Tolcsván

Tolcsván látta vendégül a Bayer CropScience februári rendezvényén szőlőtermesztő partnereit, ahol a szőlő védelmének számos kérdése terítékre került. A betegségeken 
és a kártevőkön túl az abiotikus stresszhatások is figyelmet kaptak, melyek jelenleg is, 
de a jövőben várhatóan még nagyobb mértékben veszélyeztetik a szőlőtermesztést. Hallhattunk egy, a szőlőt is veszélyeztető új kártevőről, továbbá a szakmai találkozó gerincét adó Bayer fungicides technológiáról és annak új elemeiről, a Luna termékcsaládról.


Stresszhelyzet – nyitott kérdések
A szőlőt érő abiotikus stressz várható változásairól, a kivédését, kártételének csökkentését szolgáló középtávú stratégia lehetőségeiről tartott előadást dr. Zsófi Zsolt, az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója. Mint elmondta, a következő 50–70 év változásait előrejelző modellek szerint a jelenleginél szélsőségesebb időjárás, csökkenő éves csapadékmennyiség mellett kell a szőlőművelést folytatni. A talaj nedvességtartalmát azonban nem csak ez, hanem a kb. 100 év alatt megduplázódó – üvegházhatású – légköri szén-dioxid koncentrációból adódó felmelegedés is csökkenteni fogja.
A forró, úgynevezett „trópusi napok” száma is jelentősen nő, és az évszázad közepére évente 26–30 napot is kitesz. A hőtérkép átrendeződése a szőlők érésére, beltartalmi értékeire is hatással lesz, egy-egy borvidék jellegét is megváltoztatja.
A várható problémákra adható válaszok egyike, hogy a nemesítés során az alany és nemesfajták szárazságtűrését is fokozni kell, és ezek megfelelő kiválasztásával a lehető legjobb vízhasznosítású ültetvényeket létrehozni. Erre korábban kis figyelmet fordítottak, hazánkban a legtöbb fajta esetében erről a tulajdonságról adatok sincsenek. A probléma összetettségére utalva az előadó arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben sem lesz minden év egyforma: nagyon száraz és csapadékosabb évek váltogatják majd egymást, így ezeken a fajtákon pl. egy nedvesebb évben nem lesz egyszerű egyensúlyban tartani a hajtásnövekedést és a termést.
A vízhiány okozta problémák csökkentésének másik potenciális lehetősége az öntözés, ami eddig Magyarországon „nem volt téma”, de a mediterrán országokban hagyománya van. Egyértelműen költségnövelő tényező, de át kell gondolni a lehetőségeit.

Kezeletlen kontroll

A lisztharmatról
A tavalyi év különösen feladta a leckét a szőlőtermesztőknek, kezdte előadását Gáspár Gergely, a Bayer CropScience területi képviselője. A kórtani problémák közül kiemelkedett a lisztharmat, amely az elmúlt évek egyik legsúlyosabb járványát idézte elő. Hozzájárult ehhez egyrészt, hogy az azt megelőző őszön nagy mennyiségű fertőző anyag keletkezett, és jól is telelt. Másrészt nagyon korán indult a fertőzés: április végén már meg lehetett találni az első fertőzéseket, és virágzás előtt már ott volt a betegség a fürtökön. Súlyosbította a helyzetet, hogy nem mindenki észlelte a betegség korai indulását.
Az bizonyult sikeres technológiának, ha a gazdák a szokásosnál 1-1,5 héttel hamarabb elkezdték a permetezési szezont, és ezzel együtt a szisztemikus blokk is előrébb került.


Bár korábban a szárazabb évek betegségének tartották a lisztharmatot, valójában a hazai klíma általában megfelelő a kórokozónak, esősebb évben is felszaporodhat, és a hőoptimuma is elég tág ahhoz, hogy már hűvösebb időben meginduljon a kórfolyamat.
Ma már kijelenthetjük, hogy a szőlő lisztharmat ivaros áttelelése vált meghatározóvá, ami tavasszal egy agresszívebb fertőzést, gyorsabb felszaporodást indít. Egy-egy tőkén rengeteg szaporító képlet keletkezhet, amiből egyidejűleg az ültetvény több pontján is elindulhat a fertőzés.
Luna a szőlőben
A Bayer fejlesztésének új eredménye a fluopiram hatóanyag, mely egyik erőssége éppen a szőlő lisztharmat. Az erre épülő Luna termékcsaládot, annak fel

Szerző: AgrárUnió

  • 15
  • 29
  • 33
  • 35
  • 39
  • 4
  • 40
  • 5
  • LAT-logo
  • amazone
  • benedeczki
  • cont-eco
  • dupont
  • gepkozvetito_logo
  • stihl_logo

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom