A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

A jövő agrárvállalata – Corteva Media Club Dombóváron

Növényvédelem - 2018.09.19

Az amerikai Dow AgroSciences, a DuPont és a Pioneer egyesüléséből létrejött DowDuPont™ óriásvállalat mezőgazdaságot kiszolgáló tevékenységeit fogja egybe a Corteva Agriscience™. A Corteva egy mély történelmi gyökereken alapuló, új agárvállalat, mely augusztus végén a dombóvári portfóliófarmon tartott bemutatón a növénynemesítés és a növényvédelem kihívásaira adott válaszai mellett a vállalat jövőképét, jövőbeni elképzeléseit is megosztotta az érdeklődő gazdákkal és a média képviselőivel.

A jövő agrárvállalata – Corteva Media Club Dombóváron


Összefogást igénylő kihívások

A Corteva Agriscience™ cégcsoport hazai leányvállalata három cég, a Dow AgroSciences Hungary Kft., a DuPont Magyarország Kft. növényvédelmi üzletága és a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. egyesítésével jön létre. Várhatóan a következő év derekán alakul meg hivatalosan, és a vetőmag-, valamint növényvédőszer-üzletágakat fogja össze. Hogy mi indokolja három sikeres vállalat összeolvadását? Erre Jean Philippe Riffat közép- és kelet-európai marketingmenedzser adta meg a választ előadásában.

Egyre erősödő kihívásokkal kell szembenéznie a jövő mezőgazdaságának. A Föld népessége 2050-re megközelíti a 10 milliárd főt, ami 50 százalékkal nagyobb élelmiszerigényt jelent. Ennek a biztosítását nem könnyítik meg a várható időjárási anomáliák, a szűkülő hasznosítható vízkészlet. A fogyasztók egyre növekvő minőségi elvárásokat támasztanak, és a mezőgazdaság egészére nehezedő társadalmi elvárások is erősödnek. Különösen igaz ez az Európai Unióban. Ezeknek a kihívásoknak és elvárásoknak csak innovációval lehet megfelelni, ami hatékonyabb termelést tesz lehetővé.

A Dow, a DuPont és a Pioneer forrásait, tapasztalatát egyesítő Cortevában megvan a lehetőség, hogy a legjobb megoldásokat adja a gazdálkodók kezébe. Az új vállalat alapvető célja, hogy termelők és a fogyasztók életminőségének javításához is hozzájáruljon, olyan módon, hogy az a jövő generációk számára is fenntartható legyen.

Vetőmag, növényvédelem és digitális technika

A Corteva Agriscience™ alapításával 14 milliárd dolláros agrárcég jött létre – mondta Riffat úr –, mely több mint 130 országban van jelen, és 22 000 munkatársat foglalkoztat. A vállalaton belül egyensúlyban van a vetőmag- és a növényvédelmi szektor, melyek a cég két erős bázisát jelentik. Ezek mellett a Corteva harmadik, most épülő, nagyon fontos pillére a digitális technika. Ennek érdekében vásárolták meg a mezőgazdasági digitális megoldásokkal foglalkozó Granular nevű céget. E három pillérre támaszkodva a Corteva célja, hogy aktívan formálja a jövő mezőgazdaságát. Előadása zárásaként Jean Philippe Riffat úr hozzátette: közösen építjük a Cortevát, a termelők igénye szerint, a közös siker érdekében.

Őszi növényvédelem repcében és gabonában

Az előttünk álló ősz még számos növényvédelmi feladatot tartogat, különösen a repcetermesztők számára, de az őszi vetésű kalászos gabonákban is akad majd tennivaló. Ezeket a növényvédelmi kihívásokat és Corteva által ajánlott megoldásokat Papp Zoltán termékmenedzser ismertette.

Melegigényes gyomok a repcében

A repce őszi növényvédelmének egyik sarokpontja a gyomnövények okozta kártétel megelőzése. Az őszi gyomosodás kapcsán Papp Zoltán a melegigényes „kapás” gyomok okozta problémára is felhívta a figyelmet, melyek jelenléte éppen a repce legérzékenyebb, korai fejlődési stádiumában jellemző. Az ellenük való védekezés a repcében általában kisebb figyelmet kap, hiszen „úgyis kifagynak”, pedig azzal, hogy a fiatal repcét versengésre kényszerítik, akár 3-4 mázsa termésveszteséget is okozhatnak. Jelentőségüket az is növeli, hogy az első őszi fagyok beköszönte későbbre tolódott, így a kártételük is tovább tart.

A rugalmas felhasználású, korai állománykezelésre szolgáló Runway gyomirtó szer levélen és talajon keresztül is kifejti hatását, és az áttelelő repcegyomok mellett hatékonyan irtja a repcével együtt fejlődő melegigényes fajokat is. Amennyiben a Runway használata időben egybeesik a gabona árvakelése elleni kezeléssel, akkor kombinációban is kijuttatható a Perenal egyszikűirtó készítménnyel. A Runway és a Perenal 40 hektáros kereskedelmi csomagban is kapható Runway Duo néven.

A Runway mellett a tipikus posztemergens felhasználású Ikarus hatásspektrumába is beletartoznak a melegigényes gyomok. Az Ikarus használata kimondottan célszerű lehet olyan területeken, ahol a vetésváltásban a tavaszi vetésű növények dominálnak, hiszen ebben az esetben a terület gyomflórájában is ezek gyomjai lesznek a meghatározók.

A gyomirtás mellett a rovarkártevők, gombabetegségek elleni védelemhez és a növekedésszabályozáshoz is jó választást jelentenek a Dow és a DuPont termékei, melyekből komplett őszi növényvédelmi technológiát állíthatnak össze a repcetermesztők. Az új DuPont™ Lumiposa® rovarölő csávázószer a kelés és a korai fejlődés időszakában ad védelmet, de a jól bevált Nurelle-D is rendelkezésre áll, ha állományban kell beavatkozni. A Metkon 60 (metkonazol) gombaölő szer a betegségek elleni védelmen túl kiváló regulátorhatással is bír.

Kalászosok őszi gyomirtása

Napjaink gabonatermesztésének egyik nagy kihívása az egyszikű gyomok, különösen a nagy széltippan, illetve a korai fejlődésű kétszikűek elleni védekezés. Aratás előtt egyre több területen szembetűnő a gabonát elborító széltippan, amelynek gyors és látványos elterjedése részben klimatikus okokra, részben a termesztéstechnológiára vezethető vissza. Ezt a problémát a preventív megoldást jelentő őszi kezelésekkel tudjuk a leghatékonyabban orvosolni. Az őszi gyomirtás jelentősége különösen nagy ott, ahol kisebb vetőmagmennyiséggel, korai vetésidővel dolgoznak, hiszen több tér és idő jut az ősszel kelő gyomok számára a kártételhez.

A magról kelő egy- és kétszikűeket is irtó, őszi posztemergens felhasználású Bizon gyomirtó szer használatával a fejlődés korai állapotában kiiktathatjuk azokat a gyomnövényeket, melyek a tavaszi gyomirtás idejére már jóvátehetetlen kárt és termésveszteséget okoznának. A Bizon a nagy termőképességű gabonák gyomirtó szere, mely széles hatásspektrumának és tartamhatásának köszönhetően az egész tenyészidőszakra kiterjedő gyommentességet biztosít.

Pioneer-fajtasorok a portfóliófarmon

A dombóvári bemutató augusztus végi időpontja jó lehetőséget adott a Pioneer-kukorica- és napraforgóhibridek bemutatására. A kukorica és a napraforgó a Pioneer nemesítő munkájának két sikernövénye: hibridjei méltán örvendenek nagy népszerűségnek a hazai termelők körében is.

Termésstabilitás Pioneer-kukoricákkal

A Pioneer-fajtakínálat összeállításában kiemelt szempont, hogy a kukoricatermesztőknek a stresszhatásokra jól reagáló hibrideket kínálhassanak, amelyekkel csökkenthető a termelés kockázata – mondta Varga Ernő kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser. Ennek megvalósításában nagyon fontos elem a szárazságtűrésre nemesítés. Az Optimum® AQUAmax® márkanév éppen ennek a tulajdonságnak a jelölésére szolgál, és olyan Pioneer-hibridek nyerhetik el ezt a minősítést, melyek száraz és normál évjáratban is átlag feletti teljesítményre képesek. Az Optimum® AQUAmax® megjelöléssel ellátott hibridek előnyös tulajdonságai mögött több fontos tényező áll:

• erőteljesebb gyökérzet, hatékonyabb vízfelvétel,
• nagyon jó sztómakontroll segíti a hatékony vízgazdálkodást,
• szinkronizált nővirágzás a jobb termékenyülés érdekében,
• zöld száron érés, hatékony tápanyag-beépülés.

Corteva

A szárazságtűrésre nemesítést szolgálja a 2008-ban létrehozott hódmezővásárhelyi nemesítőállomás, ahol a klíma adott a szárazság és hőstressz tűrésére történő nemesítéshez. Emellett fuzáriumrezisztencia-nemesítés is folyik Hódmezővásárhelyen, aminek köszönhetően alacsonyabb toxintartalmú kukorica lesz betakarítható.

Kukoricák FAO 300-tól 500-ig

A bemutatóparcellákon a Pioneer vezető hibridjei mellett új, ígéretes genetikák is helyet kaptak Dombóváron. Többségük AQUAmax® minősítésű hibrid, melyek a NÉBIH posztregisztrációs összehasonlító vizsgálataiban és a gyakorlatban is évről évre bizonyítják kiválóságukat.

• A FAO 300-as éréscsoportot első felét képviselte a gyors népszerűségre szert tevő P9241, mely a hódmezővásárhelyi nemesítőállomás első köztermesztésbe bocsátott terméke, továbbá a jó adaptációs képességű, gyors vízleadású, új hibrid, a P9363.

• A 300-as éréscsoport második felébe tartozik az idén köztermesztésbe került P9415, a kiváló szem-csutka arányú, jó stressztűrő P9486, az intenzív termesztésbe ajánlott P9757 és a már 12 éve bizonyító PR37N01. A 300-as éréscsoport legnagyobb termőképességű, legegészségesebb hibridje a P9903, a Pioneer-portfólió legjobb stressztűrésű hibridje pedig az új P9874.

Corteva

• A FAO 400-as éréscsoportból láthatták az érdeklődők a kimagasló betegség-ellenállóságú P0023 hibridet és a jó aszálytűrésű P991 és P0216 hibrideket.

• A FAO 500-as éréscsoportot pedig a Pioneer-portfólió legnagyobb terméspotenciálú szemeskukorica-hibridje, a P0412 képviselte.

Korszakos napraforgóhibridek

A Pioneer 1996-ban kezdett napraforgó-nemesítéssel foglalkozni. A nemesítőmunka során olyan szempontokra helyezték a hangsúlyt, melyek meghatározó tényezői az eredményes termesztésnek:

• A betegség-ellenállóság, kiemelten a fehérpenész ellen, majd a magas fokú peronoszpórarezisztencia beépítése, amit a Protector® peronoszpóra márkanév jelöl a Pioneer-hibrideken.
• A korszerű gyomirtási rendszerekben használható hibridek, ami 2006-tól teszi lehetővé az Express gyomirtási technológia alkalmazását, majd később nyitottak a Clearfield gyomirtási rendszer felé is.
• Elindult a magas olajsavas hibridek nemesítése, majd forgalmazása.

A Pioneer szakembereinek munkáját olyan korszakos hibridek jelzik, mint az elmúlt három év piacvezető napraforgója, a linolsavas P64LE25, a szintén linolsavas P64LE99 és a magas olajsavtartalmú P64HE118, melyek egyaránt Express-toleránsak.

2019-től új, alacsonyabb szárú, magasabb olajtartalmú linolsavas Express-napraforgót hoz forgalomba a cég, és Clearfield Plus-napraforgóval is piacra lépnek.

Kiváló genetikából minőségi vetőmag

A kukorica- és napraforgó-hibridekben rejlő potenciál megvalósulásának alapfeltétele a gondosan előállított és kezelt, minőségi vetőmag. Igaz ez annak ellenére, hogy a vetőmag-előállítás a nemesítőházak rendezvényein ritkán kerül reflektorfénybe. A dombóvári rendezvényen ezúttal bemutatkozási lehetőséget kapott a Pioneer vetőmag-előállításának egyik fellegvára, a szarvasi vetőmagüzem is, melyről Nagy Lajos termelési igazgató adott összegzést.

A szarvasi vetőmagüzemet a kilencvenes évek közepén építették, és akkor a világ legnagyobb ilyen üzeme volt. A fejlesztés és a kapacitásbővítés azóta folyamatos: jelenleg hat szárító, három morzsoló, két feldolgozótorony biztosítja a napi 1500-1600 tonna csöves kukorica feldolgozását. Hatalmas raktárkapacitás áll az üzem rendelkezésére, melynek része a 700 000 zsák vetőmag tárolására alkalmas, hűtött tároló.

Nagy Lajos elmondta: munkájukban meghatározó a kukorica-vetőmag előállítása, melyet több mint 12 ezer hektáron termeltetnek, hogy aztán a legjobb minőségben adhassák át a termelőknek. Ennek érdekében több szolgáltatással segítik a vetőmag-előállító gazdaságok munkáját, a vetőmagüzemben pedig szigorú minőség-ellenőrzési rendszer működik. Az előállított vetőmag 20-25 százaléka kerül a hazai piacra, háromnegyede pedig külföldre: szinte valamennyi európai országba exportálják a szarvasi Pioneer-vetőmagot.

A bemutatóról készült fotók megtekinthetők itt!

Szerző: AgrárUnió

Címkék: napraforgó, növényvédelem, gyomirtás, kukorica, vetőmag, hibrid, Corteva Agriscience™, Coretva