Bioágy, méhhotel és Bayer Farm – avagy minden, amit a biztonságos növényvédőszer-használatról tudni lehet

 


Megújult szántóföldi bemutatókon látta vendégül partnereit a Bayer CropScience június első felében. A Sárbogárd-Nagyhörcsökpusztán és Tiszagyulaházán létrehozott Bayer Farmokon a bemutató parcellák megtekintése és a szakmai konzultáció mellett számos olyan technológiai újítást, eljárást is megismerhettek a résztvevők, melyek a biztonságos növényvédőszer-felhasználást szolgálják.

Bayer Farm

Kukorica gyomirtás
A Bayer CropScience egyik erőssége a gyomirtószer-kínálata: a józan ész határain belül bármely időpontban megbízható és biztonságos megoldást kínál a kukoricatermesztőknek. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően számos készítmény és azok kombinációi választhatók a Bayer ajánlatából, amit a bemutatóparcellák is tanúsítottak.
A preemergens kezeléssel kijuttatott Merlin Flexx parcellával kezdődött a sor, mely hatása a kezelést követő több hetes csapadékhiány ellenére is látható volt a gyomokon.
Az egy- és kétszikűek ellen egyaránt felhasználható Adengo hatását preemergens és korai posztemergens kijuttatásban is láthatták az érdeklődők. A készítménnyel kapcsolatban Nagy Lajos fejlesztési menedzser kiemelte: éppen a bemosó csapadék bizonytalansága miatt a Bayer inkább korai posztemergens felhasználásban javasolja a készítményt, ami a gyomnövények 1-4 leveles állapotát jelenti. Az Adengo és Dikopur Top kombinációval kezelt parcella képe önmagáért beszélt. A két készítmény együttes kijuttatása évelő kétszikűekkel is fertőzött területen javasolt.
Az Adengo-Monsoon Pack idén került először forgalomba, és kifejezetten ajánlott fenyércirokkal is fertőzött területekre. A korai posztemergensen kijuttatott Adengo a magról kelő alak, a később kiadott Monsoon pedig a rizómás alak ellen is hatásos. A csomag a rezisztencia menedzsmentnek is fontos eszköze, hiszen használatával szulfonil-urea hatóanyag mellett a magról kelő alak ellen HPPD gátló herbicidet is bevetünk.
A Monsoon és Bika (dikamba) kombinációja a széfener technológiának köszönhetően ugyanolyan rugalmasan használható, ahogyan azt a Monsoon esetében megszokhattuk, és a magról kelő gyomok mellett évelő kétszikűek ellen is hatékony.
7 leveles kukoricafejlettségig használhatjuk a Mestert Mero hatásfokozóval, mely a túlfejlett selyemmályva ellen is meggyőzően dolgozott.
Második szezonját tölti a kukoricatermesztők szolgálatában a gyors hatású Monsoon active. A nagy hatóanyag-tartalmú kombináció egy- és kétszikűek ellen egyaránt széles hatásspektrummal rendelkezik.
Természetesen a közkedvelt Laudis is helyet kapott a bemutatón. A rugalmas felhasználású, kiemelkedő szelektivitású herbicid nem csak a takarmánykukorica, hanem a csemegekukorica és a vetőmagtermelők számára is megoldást nyújt. Ez évben a Bika készítménnyel együtt Laudis MAXimus csomagban is elérhető volt azok számára, akik a magról kelő gyomok mellett évelő kétszikűekkel is küzdenek.
A Bayer legújabb, kombinált készítménye, a Capreno (tembotrion + tienkarbazon-metil) is bemutatkozási lehetőséget kapott. A jelenleg még engedélyezés alatt álló herbiciddel a korai posztemergens és a posztemergens gyomirtás közötti időszakot célozza meg a Bayer. A hatástartammal is bíró kombinációt ennek megfelelően a kukorica 4-5 leveles állapotában ajánlják majd felhasználni.


Bayer genetika és védelem
A repce rovarölő és gombaölő szeres védelmének hosszú évek óta alapvető készítményei a Bayer termékek. A cég ugyanakkor a repcenemesítésben is a világ élvonalába tartozik. A Bayer Farmon 4 hibrid parcelláit vehették szemügyre a résztvevők:
• A Lexer kontinentális repce, kiemelkedő télállósággal, jó tavaszi regenerálódó képességgel. Kevésbé igényes, extenzívebb körülmények között is sikerrel termeszthető.
• Az előzőnél zömökebb, dőlésre kevésbé hajlamos, szintén kontinentális repce a Brentano.
• A Puncher atlanti típusú repcehibrid, mely intenzívebb technológiába ajánlott, meghálálja a magasabb tápanyagszinteket.
• A kontinentális és atlanti típusú repcék előnyös tulajdonságait egyesíti a Bayer vezér hibridje, a Safer, mely extrém magas olajtartalmával is kitűnik versenytársai közül.
A modern repcehibridekben rejlő genetikai potenciált jól demonstrálta a sárbogárdi bemutató, ahol az őszi időjárás miatt csak október 5-én sikerült elvetni a bemutató parcellákat, az érés előtt álló állomány azonban olyan képet mutatott, mintha egy tökéletes tenyészidőszak állna mögöttünk. Ebben persze oroszlánrészt vállalt a Bayer tavaszi növényvédelmi technológiája is, melyre többféle intenzitású variációt láthattunk.
A rovarkártevők elleni védelemben a már jól ismert Decis Mega és Biscaya mellett a cég új terméke, a Proteus is szerepet kapott. A Proteus (tiakloprid + deltametrin) hiánypótló készítmény a repce növényvédőszer-piacán, hiszen taglózó hatása mellett tartamhatással is rendelkezik.
Fontos eszköze a rezisztencia menedzsmentnek is: a fénybogarak piretroid rezisztenciája már Magyarországon is előforduló jelenség, a Proteus ennek áttörésében is segítségünkre lehet. A készítményt virágzó kultúrában méhkímélő technológiával lehet felhasználni.
A kora tavaszi felhasználású, gombaölő és regulátor hatású Tilmort követően virágzásban a Propulse szolgálja a kórokozók elleni védelmet. A fehérpenész, szürkepenész és alternária ellen egyaránt kiemelkedő hatékonyságú Propulse jól vizsgázott a bemutatón is: a virágzáskori védelem nélkül maradt parcellákon a becőrontó súlyos kártétele jelentkezett, a kezelt repce viszont kiváló egészségi állapotban volt. Kedvező élettani, termésnövelő hatása miatt a használata akkor is kifizetődő, ha virágzáskor szárazabb időjárás köszönt ránk.
A pergési veszteség csökkentésére ma már általánosan alkalmazott technológia a becőragasztás, amihez a Bayer a Lamfix készítményét javasolja.


Teljes védelem a gabonának
A csávázástól a kalászvédelemig minden növényvédelmi problémára találunk megoldást a Bayer ajánlatában. A bemutatóparcellákon felhasznált vetőmag egészét a Lamardor Red csomaggal csávázták, a gyomirtást pedig Sekator OD vagy Huszár aktív készítményekkel oldották meg. A két tavaszi felhasználású gyomirtó szer mellett azonban néhány gondolat erejéig a Bayer engedélyezés alatt álló, őszi kijuttatású készítménye, az Expert met is figyelmet kapott. Az őszi vetésű gabonák 1-3 leveles fejlettségében használható Expert met a nagy széltippan mellett több kétszikű faj ellen is hatékony.
Rovarölő szer felhasználására egy alkalommal volt szükség a területen. A feladatát a Decis Mega, a Biscaya és a Proteus is kiválóan megoldotta. A Proteus ebben a kultúrában is hiánypótló termék, hiszen a taglózó deltametrin hatóanyaga mellett a felszívódó tiakloprid 2-3 hét tartamhatást is tud biztosítani a hosszan betelepülő vetésfehérítők és levéltetvek ellen.
Mivel több kórokozó (lisztharmat, szeptória, helmintospóriumos levélfoltosság, vörösrozsda) esetében is elég komoly volt a fertőzési nyomás a területen, igen tanulságos volt alaposabban szemügyre venni a parcellákat. A védelem nélkül maradt vagy minimális (egyszeri) védelemben részesült gabonában jelentős volt a lombozat károsodása.
A Falcon Pro lomb- és kalászvédelemre egyaránt felhasználható, költségtakarékos megoldást jelent. A Zantara az intenzívebb technológiákban ajánlott a zászlós levél védelmére: kiváló gombaölő hatásán túl a zászlós levél méretét, élettartamát és a klorofill mennyiségét is képes növelni. A kalászvédelem kiváló eszköze a Prosaro, mely a toxintermelő fuzárium fajok ellen kiemelkedő hatékonyságú, emellett termésnövelő, minőségjavító hatása is van.


Védelem a betakarítás után
A betárolt termény védelme éppoly fontos, mint a még lábon álló gabonáé. Ehhez kínálta komplett preventív terményvédelmi technológiáját – a gázosítás alternatívájaként – a MAGreen Kft. A technológia egyik alapját a Bayer K-Obiol terméke adja, mely üres raktárak és a termény kezelésére egyaránt alkalmas. A MAGreen Kft. preventív terményvédelmi technológiája azonban ennél többet jelent. Magában foglalja a kezelés tökéletes kivitelezéséhez szükséges mobil készüléket, ennek beszerelését, integrálását az üzemi technológiába.
A preventív terményvédelmi technológia főbb előnyei:
• A termény védelme betároláskor elvégezhető, a készítmény hosszú (8–12 hónapos) hatástartamának köszönhetően az ismétlése nem szükséges.
• Várakozási ideje 0 nap, a termény azonnal szállítható, felhasználható.
• A speciális berendezés kis lémenynyiséggel (3 dl/t) dolgozik, a hatóanyag azonnal megtapad a magon.
• Az ultrahangos szenzornak köszönhetően nagyon pontos az adagolás.
• 250 t/óra betárolási kapacitásig használható a berendezés.


A biztonságos szerhasználat
A biztonságos növényvédőszer-használat egyik alapfeltétele, hogy ezek a veszélyes anyagok csak oda juthassanak, ahová szánjuk. Ennek megvalósításához két praktikus eszközt is bemutattak a Bayer kollégái. A pneumatikus szívólevegős vetőgépekre szerelendő deflektor célja, hogy az eltávozó levegőt a talajszintre vezesse. Ez a levegő ugyanis magával sodorja a magokról leporló csávázószert, illetve a vetőmag között lévő port, törmelékeket, melyek szintén csávázószerrel szennyezettek lehetnek. Ma már minden gyakoribb géptípushoz beszerezhető ez az egyszerű készülék, melyről további információkat a www.deflektorkell.hu oldalon találhatunk. A másik technikai újdonság egy innovatív tartályfeltöltő rendszer, mely az easyFlow névre hallgat. Az easyFlow használatával biztosítható, hogy a felhasználó a tartály feltöltése, a kanna mosása során egyáltalán ne érintkezzen a növényvédő szerrel.
A növényvédő szerek biztonságos felhasználása kapcsán mutatta be mobil mérőállomását a Hajnalpír Kft., mely a növényvédő gépek teljes körű felülvizsgálatát szolgálja, az ország bármely pontján.


Segítsük a rovarokat!
Hazánkban közel 800 vadméhfaj él, melyek beporzásban betöltött szerepével sokszor nem is vagyunk tisztában. Ezek a fajok a biodiverzitás részét képezik, és jelentős szerepük van a gazdasági növények beporzásában is. Sajnos a vadméhfajok egyedszáma jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben, ami mögött nagyrészt az élőhelyek eltűnése, a pollenadó növények sokféleségének csökkenése áll.
A Bayer méhlegelő programja éppen a vadméhek populációinak fennmaradását szolgáló méhlegelők telepítését célozza. Ezen túl búvóhelyet, áttelelő helyet is készíthetünk a hasznos rovarok számára: a rendezvényen bemutatott „méh hotel” több faj számára is optimális „lakást” biztosít.
A Bayer termékei között több, a méhekre nem jelölésköteles rovarölő szer is található, mint a Biscaya, Calypso, Movento, melyek a mézelő méh mellett a vadméhfajokat is kímélik. Virágzó kultúrában másik lehetőség a „méhkímélő technológiát” igénylő, a méhekre mérsékelten veszélyes szerek használata, mint a Decis Mega és a Proteus.

A pontszennyezések ellen

A felszíni vizek növényvédőszer-szennyezésének egy jelentős részét adják a növényvédő gép, illetve a tartály tisztításakor keletkező szennyvizek. Vannak esetek, amikor a mosóvizet nem lehet a már kezelt területre kijuttatni. Ilyen esetben kínál megoldást a mosófolyadék ártalmatlanítására a Phytobac, melyet a Bayer az INRA-val közösen fejlesztett ki. A rendszer része egy „bioágy”, mely talaj és szalma elegyét tartalmazza. A „bioágy” egy zárt rendszer része, melyből csak tiszta víz tud párolgással eltávozni, a hozzá kapcsolódó puffertartály révén pedig a talajban élő baktériumok számára optimális környezetet biztosít a növényvédőszer-maradékok minél hatékonyabb elbontásához. A Phytobac egy egyszerű, bárhol megvalósítható, önfenntartó rendszer, mely évente egyszeri karbantartást igényel, ami friss szalma bevitelét és a talajjal való elkeverését jelenti a permetezési szezon előtt. Európa-szerte már több mint 2500 Phytobac üzemel, mely hatékony eszköz a pontszennyezések elkerülésében.

Szerző: AgrárUnió

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom