A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

A kalászos-gombaölőszerek jövője

Növényvédelem - 2018.07.09

Szántóföldi bemutatón a Xemium® -alapú technológia Június 18-22. között Szekszárdon tartott borvacsorával egybekötött szakmai tanácskozásokat és szántóföldi bemutatókat a BASF Hungária Kft. Agrodivíziója. A rendezvény fő témáját a kalászos gabonák kórokozóktól való védelme adta, amiben új szemléletet és teljesen új technológiát kíván meghonosítani a cég a gabonatermesztők között.

A kalászos-gombaölőszerek jövője


Innovatív válasz a kihívásokra

A rendezvény nyitóelőadásában Christoph Hofmann, a BASF Hungária Kft. Agrodivíziójának vezetője köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Hofmann úr leszögezte: napjainkban egyre fontosabb az innováció a mezőgazdaságban, hiszen gyorsan és nagy számban jelentkeznek a megoldásra váró kihívások. A klímaváltozás, az időjárás szeszélye új technológiák felé tereli a gazdálkodókat: az idei évnek még csak a fele telt el, de máris több időjárási szélsőséggel találkoztunk. Komoly változások történnek a növényvédő szerek engedélyezésében, de vélhetően a támogatások rendszere sem marad a régi. Miközben ezekhez próbálunk alkalmazkodni, erős globális versenyben kell helytállni – ez csak innovációval, előremutató gondolkodással megy.

A kalászos-gombaölőszerek választékának átalakulásáról Hofmann úr elmondta: az Európai Unióban jelenleg is zajlik a növényvédő szerek újraengedélyezése, ami már most is érezteti a hatását, de az elkövetkező két-három évben még nagyobb változásokkal kell szembenézni. Egyelőre minden jel arra mutat, hogy a kalászosok védelmében meghatározó triazol-fungicidek túlnyomó része el fog tűnni és helyettük más, hatékony megoldást kell kínálni a gazdáknak, amire a BASF már most készen áll.

Helyes időzítés: hatékony védelem

Az idei év időjárása a kórokozó gombák erős fertőzési nyomását eredményezte a búzán és árpán, mondta dr. Füzi István, a BASF fejlesztőmérnöke. Ebben a szezonban a rozsdabetegségek és a lisztharmat jelentette a legnagyobb gondot. A rozsdabetegségekkel kapcsolatban megjegyezte: a vörösrozsda köztudottan kedveli a meleg, mérsékelten csapadékos időt, amit áprilisban és májusban maradéktalanul megkapott. A sárgarozsda, mely eddig a hűvös, csapadékos időjárás betegségének számított, szintén jelentős fertőzést produkált, a tavasz második felében beköszöntő nyárias idő ellenére. Át kell értékelnünk ezt a betegséget, és tudomásul kell venni, hogy hazánkban is megtelepedtek kórokozójának melegtűrő rasszai – tette hozzá.

Mindkét rozsdafajra jellemző, hogy igen gyors a fölszaporodásuk: a főhajtások levelein észlelhető első tünetek megjelenésétől számítva hat hét alatt teljes lombvesztést idézhetnek elő.

dr Füzi Istvándr. Füzi István

 

Érthető tehát, hogy a kórokozók elleni védelem optimalizálásához a főhajtásokon képződő, maradandó levelekre kell fókuszálni – mondta dr. Füzi István. Közülük is a felső levelek bírnak a legnagyobb jelentőséggel a szemképződéshez szükséges tápanyagok előállításában. Különösen igaz ez a búzára, ahol a két felső levél állítja elő az asszimiláták 80-90 százalékát. Egyértelműen a felső levelek védelmének kiemelkedő jelentőségét támasztják alá azok a vizsgálati eredmények is, amelyeket az utóbbi 20 esztendőben végzett több száz kísérlet adataiból nyertek. Ezek szerint egy hatékony, jól időzített háromlépéses állományvédelmi technológia esetében az 1-2 szárcsomós állapotban elvégzett kezelés 5-10 százalékban, a zászlóslevél kiterülésétől a kalászhányás kezdetéig végzett 70-80 százalékban, a virágzáskori kalászvédelem pedig 15-20 százalékban járulhat hozzá a betegségek leküzdésének eredményeként növelhető termés mennyiségéhez.

Ennek ismeretében a zászlóslevél védelmét kell a fő védekezésnek tekinteni, és ehhez kell (előre és hátra) igazítani a többit a tervezés időszakában – hangsúlyozta az előadó. Erre a kezelésre az idei szezontól a piraklostrobin és az új Xemium® (fluxapiroxad) hatóanyagokat tartalmazó Priaxor®  a BASF első számú ajánlata. A Priaxor® kijuttatásának optimális ideje a zászlóslevél kiterülésétől a kalászolásig tart. Amennyiben célzott kalászvédelmet is tervezünk, akkor az előbbi, ha nem, akkor az utóbbi időzítést érdemes választani. A fő védekezést megelőző első lépésre kétféle technológia létezik:
• A fő védekezés várható időpontját megelőzően 3-4 héttel – ami jellemzően az 1-2 szárcsomós állapotra esik – elvégezhetjük az első állománykezelést, ami nagyrészt mentesíti a növény addig kifejlődött részét a betegségektől.
• Preventív módon is biztosíthatjuk a növények korai állománybetegségektől való védettségét a Xemium® hatóanyagot tartalmazó Systiva® csávázószerrel, ami kiváltja a korai állománykezelést. A Systiva® készítményt a csírakori betegségek ellen használatos általános csávázószerrel együtt kell a magra rávinni.

A fungicidek viselkedéséről a kalászos gabonában

A kalászos-gombaölőszerek (azolok, strobilurinok, karboxamidok) viselkedéséről az a téves – sok esetben elhibázott technológiai megoldásokhoz vezető – elképzelés rögzült a köztudatban, hogy ezek szállítódnak a növényekben a levélemeletek között, s így az új növedékbe is eljutnak. Nos, ezek valóban szállítódnak a levelekben, egyes hatóanyagok csúcsi irányba, a másikak transzlaminárisan (egyik oldalról a másikra), de a szalmaszáron keresztül nem! – hangsúlyozta dr. Füzi István. Ebből következik, hogy az 1-2 szárcsomós állapotban elvégzett gombaölő szeres kezelések csak a már addig kifejlődött leveleknek tudnak teljes értékű védelmet biztosítani. A kezelést követően kifejlődő új levelek védelem nélkül maradnak a következő permetezésig. Ha az 1-2 szárcsomóban elvégzett kezelést csak virágzásban (vagy azután) követi a második, elsősorban a kalász védelme érdekében, akkor a termés mennyiségében meghatározó felső két levél hosszú ideig védtelen marad. Nagyon hatékonyan használják ki ezt a rést a gyors felfutású rozsdabetegségek, mint ahogy ezt meg is tapasztalhattuk az idei tavasz számukra kedvező időjárásában.

csavazas

A felső levelek jelentős károsodása tonnákat vehet el a termésből, ezért egy, a zászlóslevelet valóban megvédő kezelés többet érhet, mint két rosszul időzített permetezés – emelte ki a szakember.

A rozsdák esetében amúgy is alacsony (egyszázalékos fertőzöttség) a védekezési küszöb, mivel a látható tünetek mellett már annak többszöröse lehet a látens (lappangó) fertőzés. A gyógyító hatású kezelések is legfeljebb 2-3 napos fertőzést tudnak tünetmentesen megállítani, annál régebbit nem, ezért a permetezést követően még egy hétig számíthatunk újabb tünetek megjelenésére, majd ezt követően láthatjuk, hogy megállt a betegség.

A Xemium® -korszak elkezdődött

Hangyel AttilaHangyel Attila

 

Az SDHI fungicidcsoport új képviselője a Xemium® hatóanyag, mely a BASF tervei szerint a cég kalászos-fungicidtechnológiájának az alapja lehet az elkövetkező tíz évben – vezette fel előadását Hangyel Attila.

A Xemium® , azon túl, hogy széles spektrumú, kiváló hatékonyságú fungicid, megfelel egy modern hatóanyagtól elvárható minden kritériumnak:
• Kétarcú molekula, amely környezetétől függően hidrofil és lipofil alakzatot is fel tud venni, ezért egyformán jól szállítódik a növényi sejtben, a sejtfalban, az edénynyalábokban, a levelek viaszrétegében és a gombák sejtmembránjában is. Ezzel biztosítja, hogy a kipermetezett hatóanyag valóban eljusson a hatáshelyre.
• Nem szívódik fel azonnal teljes egészében, hanem a felszívódó rész mellett depókat képez, melyekből harmat vagy eső hatására újabb adagok szabadulnak fel, így folyamatosan fejti ki a hatását.

Jelenleg két Xemium® -alapú termék érhető el a kalászos gabonákban (búzában és árpában is), a Systiva® és a Priaxor® .

Systiva® , az „emergens gombaölő szer”

A Systiva® név nemcsak egy új készítményt, egy új hatóanyagot takar, hanem új fungicides technológiát is – emelte ki Hangyel Attila. A csávázással egy menetben a vetőmagot kezeljük a készítménnyel, amely a lomb védelmét látja el. Már a keléstől kezdve távol tartja a levélbetegségeket az őszi, téli, kora tavaszi időszakban egyaránt. Mivel a gabona a gyökerével folyamatosan veszi fel a talajból, ezért eljut az újonnan képződő levelekbe is, biztosítja azok folyamatos védelmét.

Preventív védelmet ad a növényeknek, szemben az 1-2 szárcsomóban elvégzett klasszikus első kezeléssel, amely gyakorlatilag egy eradikatív hatású, „tisztító” kezelés, így hatékonyságban is felülmúlja azt. Ezzel a megoldással a korai lombvédelmi permetezés elhagyható.

systiva  systiva

Systivaval csavazott Szekszard 2018           Kezeletlen kontrroll

A Systiva® -s vetőmag csávázás alkalmas rá, hogy megfelelő egészségi állapotban tartsa a gabonát a fő védekezés optimális időpontjáig (a zászlós levél kiterüléséig), melyet így a legjobb hatékonysággal végezhetünk el a Priaxor® gombaölő szerrel.

A Systiva® őszi árpában már bizonyított, az idei évtől pedig őszi búzában is felhasználási engedélyt kapott.

Nitrogénmenedzsment a BASF-től

A szerves vagy műtrágyák formájában kijuttatott nitrogén – az adott nitrogénformától függően – ki van téve az elillanás vagy a talajvízbe való kimosódás veszélyének. Ez a jelenség a gazdálkodó számára komoly veszteséget jelent, emellett pedig környezetszennyezést okoz. A rendezvényen Hangyel Attila mutatta be a BASF két termékét, melyek e káros folyamatok mérséklésével hozzájárulnak a kijuttatott nitrogén gyökérzónában tartásához, ezzel csökkentik a nitrogénveszteséget.

A Limus® felhasználása karbamidtartalmú műtrágyák mellé ajánlott, mivel visszafoghatjuk vele a karbamidból felszabaduló ammónia elszökését a légkörbe. A Limus® a karbamid hidrolízisének lassításával fejti ki kedvező hatását, aminek köszönhetően nemcsak a nitrogénveszteséget tudjuk csökkenteni, hanem a növények igényéhez jobban igazodó, egyenletesebb nitrogénnel való kiszolgálását érhetünk el.

A Vizura® hígtrágyák használatakor képes csökkenteni a nitrogénveszteséget. A nitrifikációt gátolja, így a könnyen kimosódó nitrát képződését lassítja. A készítmény hatásmódját illetően Hangyel Attila megjegyezte: a Vizura® nem pusztítja el a talajban élő, nitrifikációért felelős baktériumokat, csak az aktivitásukat gátolja átmenetileg.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: gombaölő szer, BASF, Xémium, kalászosok, gabona, szántóföldi bemutató, Systiva, Priaxor

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...