Hirdetés
Stressztűrő hibridek, innovatív növényvédelmi megoldások

Stressztűrő hibridek, innovatív növényvédelmi megoldások

Növényvédelem - 2018.06.20

Májusban jól fejlett állapotba került a napraforgó, és a kukoricának is kedvezett a korai nyár, viszont az máris látható, hogy búzából idén kevesebbet takaríthatunk be, mint tavaly. Egyebek mellett erről is szó esett a vetőmagok és növényvédő szerek területén Magyarországon vezető szerepet betöltő Syngenta hagyományos Szer-show rendezvényein.

A vállalat valós termesztési körülmények között mutatta meg azokat a technológiákat és újdonságokat, amelyek idén is segíthetik a gazdákat.

A Syngenta ebben az évben is Dalmandon és Hajdúböszörményben – több mint 600 gazdálkodó előtt – mutatta be komplex növényvédelmi megoldásait és a hazai piacon is elérhető új hibrid- és fajtakínálatát. A demonstrációs parcellákon azokat a hatékony technológiákat láthatták a partnerek a gyakorlatban, amelyek a nehezebb időjárási feltételek, kórokozók és kártevők fokozott támadása mellett is sikeres gazdálkodást biztosítanak. „Könnyebb feltételekre a következő években sem számítunk, így a gazdálkodóknak fokozottan kell figyelniük a növényeikre és szükség esetén azonnal be kell avatkozniuk – mondta Vajda Beáta, a vállalat marketingvezetője. – A közös célunk az, hogy adott termőterületen maximalizáljuk a termést, mert vannak még tartalékok egy-egy művelt hektárban. Jó példa erre a napraforgó, ahol számos hibridünk 5 tonna feletti hektáronkénti termést produkált. Az idei rendezvényeken először mutattuk be fejlesztőcsapatunk munkáját, akik a legkorszerűbb monitoring eszközökkel, dróntechnológiával dolgoznak azért, hogy a hazai gazdálkodási viszonyokra legjobban adaptálható megoldásokat hozzuk.”

 napraforgó

Az idei évben a hirtelen jött melegnek köszönhetően a napraforgó fejlettsége egy-két héttel előrébb tart, mint tavaly, a növények fejlettségi fokára a csillagbimbós állapot a jellemző. „A szakma egyelőre bizakodva néz az idei napraforgótermés elé, de természetesen ez még a szezon hátralevő részének, különösképpen a virágzás időszakának időjárásán fog múlni – elemzett Ácsné Szekeres Dóra olajos növény kampánymenedzser. – A gazdálkodóknak már most érdemes odafigyelni a táblák gyomviszonyaira, a preemergensen kezelt táblákon a termésmennyiség akár 10–20 százalékkal nagyobb lehet az alapgyomirtás nélküli táblákhoz képest. Ezen kívül a szezon sajátosságaiból adódóan, a talaj-előkészítés nehézségei miatt a napraforgó táblák heterogénebbek, illetve a gyomfertőzöttség is nagyobb, így ebben az évben kiemelt jelentőségű lesz a deszikkálás, a Reglone Air alkalmazásával akár 400 kilogramm termés is menthető hektáronként.”

A napraforgó második gombaölő szeres kezelése most esedékes, a párás, meleg időjárás kedvező a gombafertőzéseknek, valamint a napraforgó csillagbimbós állapotában, illetve azt követően az Alternaria és a Phoma általi fertőzés is nagy termésveszteséget okozhat. A 2018-ban piacra vezetett Amistar Sun azoxistrobin, valamint difenokonazol tartalmának köszönhetően biztos védelmet nyújt a napraforgó, illetve a repce levél- és szárbetegségeivel szemben, és ezt a gazdák a repcében már ki is próbálhatták. Idén a vetést követő időszakban kialakult csapadékszegény időjárás miatt az alap gyomirtás csökkent hatékonyságot mutatott, a gyomok heterogén kelése miatt pedig szükségessé váltak a felülkezelések, így a Clearfield Plus technológiában alkalmazható Listego Plus is bizonyíthatta tudását a fejlettebb gyomnövényekkel szemben, mint a parlagfű, fehér libatop, kakaslábfű. A Szer-show résztvevői ezen kívül testközelből láthatták a piacvezető Syngenta napraforgó kínálatának, a hazai termesztési viszonyokat teljesen lefedő 13 hibridje közül a különböző szegmensek vezető hibridjeit.

Az elmúlt évek sikernövénye, a repce területén hatalmasat lépett előre a Syngenta, amely folyamatosan bővíti a SafeCrossTM hibridizációs programjában nemesített, kiváló termőképességű, magas olajtartalmú hibridjeit. A kalászosok területén egy fontos újdonsággal az idei rendezvényeken találkozhattak először a gazdálkodók: az Elatus Era a piacon a legerősebb SDHI formuláció lesz, amely a legkomplexebb védelmet biztosítja a növények számára. „A készítmény az új generációs SDHI hatóanyagot tartalmazza, a SOLATENOLTM-t 75g/l mennyiségben, és a legerősebb triazolt, a protiokonazolt 150g/l mennyiségben – ismertette Korbuly Bence kalászos kampánymenedzser. – Az Elatus Era a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik. Levélbetegségek esetén a zászlóslevél kiterülésekor 0,7-0,8 liter/hektár dózisban kell alkalmazni, míg fuzárium és késői levélbetegségek esetén, kalászoláskor-virágzás kezdetén a legmagasabb dózisban érdemes kijuttatni (1 liter/hektár).”

A növényvédelmi újdonságok mellett a résztvevők megtekinthették a Syngenta egyre bővülő kalászos kínálatát, amelyek közül kiemelkedik a Falado búzafajta. Ez az elmúlt évek fajtaösszehasonlító kísérleteit rendre kimagasló termésátlaggal nyerte. A magyar gazdák körében is egyre népszerűbb a szárazságtűrésben és stressztűrésben kiváló tulajdonságú Jallon hibridárpa, amellyel ugyancsak kimagasló termésmennyiséget értek el az elmúlt szezonban. „Az idei száraz tavasznak köszönhetően a vegetáció egy-két héttel előrébb tolódott – mondta Korbuly Bence. – A búzatáblák vegyes képet mutatnak: van ahol még »élnek« a növények, de nagyon sok tábla már közel áll a betakarításhoz. Egyértelműen kijelenthető, hogy a tavalyi szintnél alacsonyabb termést takaríthatunk be idén. Az ország több pontjától érkezett visszajelzés súlyos levélrozsda fertőzésről, amely azért is aggasztó, mert szinte mindenhol elvégezték már a fuzárium elleni védekezést, és a fertőzés ezután ütötte fel a fejét. A magyar piacon szinte az összes hatásos készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 35 nap vagy annál hosszabb, így már nincs lehetőség a beavatkozásra. Súlyos fertőzés esetén a rozsda teljesen mértékben elpusztítja a zászlós levelet.”

 kalászos

A legfontosabb szántóföldi növényeink közül egyedül a kukoricának kedvezett az idén tapasztalható korai nyár, viszont számos helyen már a csapadékhiány tüneteit mutatja az állomány. Az időben elvetett növények a szokotthoz képest fejlettebb állapotban vannak, de a később elvetett állományok meglehetősen heterogén képet mutatnak. „A meleg időjárás miatt 2-3 héttel korábban, már május második hetében megjelentek a kukoricabogár lárvák, majd június elején az első imágók – emelte ki Schipp Márton kampánymenedzser. – A Syngenta az Ampligo-t ajánlja rovarkártevők ellen, amely taglózó hatása mellett hosszú tartamhatást biztosít a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ellen, hatóanyag összetételéből következően egyúttal hatékonyan gyéríti a kukoricabogár és a levéltetű állományt is.”

 Artesian

Az idei újdonságok közül a szárazságtűrő Artesian kukorica hibridcsalád új fejezetett nyitott a vállalat kukorica portfoliójában. Az Artesian hibridek olyan elit genetikát hordoznak, amelyek a növekedés bármely szakaszában képesek megfelelő választ adni a vízhiány okozta stresszre, és lehetővé teszik a versenyképes terméshozamot a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is. Az Artesian hibridcsalád első két képviselője az SY Chorintos és az SY Orpheus, amelyek prémium csávázással kerültek forgalomba. A Maxim Quattro négy hatóanyagot tartalmazó, széles spektrumú gombaölő csávázószer, amely a vetést követően nem csupán a csíranövényt, hanem a fiatal növényt is védi, ezzel képes megalapozni a teljes tenyészidőre a kukorica növény jobb egészségi állapotát. A Vibrance nem csupán egy gombaölő csávázószer, hanem egyedülálló gyökérzeterősítő hatású készítmény. A kezdetektől erősíti a gyökérzetet, növeli a növény nitrogén felvételét, fokozza a növény fotoszintézisének aktivitását. A Force 20 CS rovarölő csávázószer pedig a drótféregfertőzés gyérítésével védi a kukorica gyökérzetét.

 Vibrance

2019-től megújul a Syngenta kukorica posztemergens gyomirtó portfoliója is. Az Elumis Bang egy három hatóanyagot tartalmazó gyomirtó csomag, amely komplett védelmet biztosít a kukorica legfontosabb gyomnövényei ellen, beleértve a magról kelő gyomok mellett az évelő egy- és kétszikű gyomnövényeket is. Az Elumis Bang a posztemergens hatása mellett 3-4 hetes tartamhatással rendelkezik az újrakelő magrólkelő kétszikű gyomok ellen is.

A gazdálkodók az idei Szer-show-kon találkozhattak a Syngenta által elindított a Contivo™ mezőgazdasági vállalatfejlesztési szakértőivel is. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy az okszerű és fenntartható Contivo™ termesztéstechnológia termésbiztonságot és többletjövedelmet jelent a gazdálkodók számára. Ma már több mint 100 termelő rendszeresen használja a rendszer nyújtotta előnyöket. Mindezeken kívül a Syngenta szakértői bemutatták a vállalat Good Growth Plan programját, amelynek keretében 2020-ig fontos célokat tűztek ki a fenntartható mezőgazdaság biztosítására. „Hatékonyabbá tesszük a növénytermesztést. Átlagosan 10,9 százalékos termőképesség-növekedést értünk el folyamatos innovációink révén a világpiacon. A célunk az, hogy 2020-ra 20 százalékkal több termést realizáljanak a gazdálkodók. Ezen kívül több termőföldet mentünk meg, erősítjük a biodiverzitást és segítjük a kisgazdálkodókat” – mondta Vajda Beáta marketingvezető.

Még több fotó itt!
Szerző: AgrárUnió

Címkék: növényvédelem, Syngenta, hibrid, Szer-show
Kiemelt hírek