A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Az almától az orvost távol tartja – BASF-védelem

Növényvédelem - 2018.04.13

Két év alatt szinte teljesen átalakult a BASF almavédelmi programja. Új alapokra helyeződött a növekedésszabályozás, a varasodás és 
a lisztharmat elleni védelem, és megszületett a cég valaha ismert legprofesszionálisabb almavédelmi technológiája.

Az almától az orvost távol tartja – BASF-védelem


Az almaültetvényekben sok múlik azon, hogy a tenyészidőszak kezdetén miként tudjuk a lehető legkisebb szintre csökkenteni a járványos betegségek induló fertőzését. A virágzásig elvégzett permetezések száma átlagos évjáratban 5–6, de előfordul, hogy akár 9 fungicides beavatkozásra is szükség van. A legfontosabb befolyásoló tényező a varasodásgomba okozta fertőzési nyomás.

Delan® Pro – foszforossav és ditianon

A Delan® Pro egyik alappillére a kontakt ditianon, a másik pedig a fungicid és immunizáló hatású, szisztemikus kálium-foszfonát, amely a legtöbb felszívódó peszticidmolekulánál gyorsabban szállítódik a növényben. A készítmény formulációja vizes szuszpenzió koncentrátum (SC), ezáltal a ditianon könnyebben oldódik és jobban hasznosul, kiváló az esőállósága, és hatását alacsony hőmérsékleten is kifejti. Varasodás ellen önállóan kijuttatva dózisa 2,5 l/ha. A Delan® Pro a gazdanövény növekedésétől függően a vegetáció kezdetétől 5–10 napig tartó preventív védelmet biztosít. Többszöri használatával (tenyészidőszakonként akár hatszor) nemcsak folyamatos külső védelmet biztosíthatunk, hanem fenntarthatjuk a kálium-foszfonát immunizáló hatását is anélkül, hogy ennek rezisztenciakockázata lenne.

Faban® 500 SC – varasodás ellen

A Faban® 500 SC megbízhatóságát a jól ismert hatóanyagai – pirimetanil és ditianon – biztosítják. A különleges Co-Crystal formulációnak köszönhetően lényegesen hosszabb hatástartammal rendelkezik, mintha az azonos mennyiségű pirimetanilt tartalmazó Scala® és ditianon hatóanyagú Delan® 700 WG termékeket tankkombinációban juttatnánk ki. A Faban® 500 SC tág hőmérsékleti határok között is megőrzi rugalmasságát. Egyaránt használhatjuk a virágzást megelőző korai időszakban, hűvösebb időjárás esetén a kezdeti fertőzések elhárítására, a virágzás alatt és a virágzást követően, az intenzív hajtásnövekedés idején, amikor már magasabb a hőmérséklet.

Sercadis® – lisztharmat és varasodás ellen

A Xemium®-ot/fluxapiroxadot tartalmazó Sercadis® a lisztharmat és a varasodás okozta fertőzés elhárítására egyaránt alkalmas. Mivel azonban a készítmény egy hatóanyagú SDHI-fungicid, igazodva a FRAC (fungicidrezisztenciával foglalkozó nemzetközi bizottság) ajánlásaihoz varasodás ellen legalább egy kontakt hatóanyagot tartalmazó készítménnyel kombináljuk. A Sercadis® rendkívül rugalmasan (a virágbimbók megjelenésétől egészen az érés kezdetéig) használható termék, és a keverhetőségét illetően gyakorlatilag nincs korlátozás. Blokkszerű alkalmazása nem megengedett, ezért minden Sercadis®-kezelést más hatóanyag-főcsoportba tartozó készítménynek (triazolok, anilin-pirimidinek) kell követnie. Egy tenyészidőszakban maximum háromszor ajánljuk SDHI hatóanyagú készítmény kipermetezését. A Xemium® hatóanyag a kijuttatást követően erősen tapad a fiatal levélhez és a virágrészekhez. Csapadék hatására a hatóanyagdepók feláznak és oldalirányban terülve fedik a frissen növekvő növényi részeket. A csapadék elmúltával a Xemium® ismét kristály formában kiszárad a levéllemez és a virágrészek felületén, így 
a levélfelületre leszálló aszkospóra nem képes csírázni.

Regalis® Plus – a termőegyensúlyért

Az alma és a körte hajlamos az alternanciára, aminek a hajtásnövekedés és a gyümölcsképződés egyensúlyának felborulása az oka. Ezt hagyományosan metszéssel szabályozzuk, ám lehetőség van a hajtások növekedésének növényvédő szeres szabályozására is. A Regalis® Plus használata révén csökken a metszési igény és kisebb a lombfelület. Az etilénképzés gátlásával a Regalis® Plus elősegíti a termésképződést, a gyümölcsfák növekedése és terméshozama közötti termőegyensúly létrejöttét. Mindezen felül a Regalis® Plus elősegíti azoknak a flavonoid vegyületeknek 
a képződését, amelyek a kultúrnövény önvédekező képességének kialakításáért felelősek. Osztott kezelés esetén a Regalis® Plus ajánlott dózisa 2 x 1,5 kg/ha. Az első kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a fiatal hajtások ne legyenek fejlettebbek 3–5 levélnél. A második permetezés optimális ideje körülbelül négy héttel későbbre esik.

Hogyan telelt az almavarasodás
ivaros képlete?

December 1-től 46 olyan nap volt, amikor a lehullott lombban zavartalanul fejlődhettek a pszeudotéciumok. Az ivaros képletek tehát jelenleg előrehaladott fejlettségűek. Átlagos csapadékú március esetén az első aszkospórák szóródását március 28. és április 5. között várjuk, korai szezonkezdetre számítunk tehát.

Defenso.hu – 
növényvédelmi rendszer almában

A 2018-as növényvédelmi szezon kezdetétől a www.defenso.hu oldalon a már meglévő szőlő növényvédelmi előrejelző hálózat 17 új Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei állomással bővül. Az ingyenesen hozzáférhető hasznos információkon túl szöveges előrejelzéssel segíti a BASF a termelőket a helyes növényvédelmi döntés meghozatalában.

Fotó: Pixabay


Címkék: BASF, alma, Sercadis, lisztharmat, almavarasodás, varasodás, Regalis Plus, Faban 500 SC, Delan Pro