A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Szőlős Bayer Légyott Szekszárdon – A kártevőkkel szembeni legújabb technológiák a cég fegyvertárában

Növényvédelem - 2015.11.11

A szekszárdi Takler Borbirtokon rendezte meg 12. Szőlős Légyottját a Bayer CropScience. A szüret előtti rendezvényen a Bayer szakemberei előadásaikban visszatekintettek 
a szezon fontosabb növényvédelmi kérdéseire, bemutatták a Bayer kínálta szőlővédelmi technológiákat, azok eredményességét. Szó esett a legjelentősebb kórokozók 
elleni védekezésről, a szőlő több kártevőjéről, a biztonságos növényvédőszer-használatról egyaránt.

Szőlős Bayer Légyott Szekszárdon – A kártevőkkel szembeni legújabb technológiák a cég fegyvertárában


A Légyotton a növényvédelmi kérdéseken túl tápanyag-utánpótlási tanácsokat is kaptak a résztvevők a Malagrow Kft. szaktanácsadójától, illetve a KITE Zrt. gépbemutatóját is megtekinthették. A hagyományokhoz híven a Bayer Légyotthoz borverseny is kapcsolódott, amelynek eredményeit a rendezvény záró szakaszában ismertették.
Szőlővédelmi bemutató
Kleofász Mátyás és Gáspár Gergely vezetésével a Bayer szőlővédelmi technológia eredményét vehették szemügyre az összegyűlt szőlősgazdák. A betegségekre igen fogékony kadarka fajtán beállított vizsgálat – kontrollsor mellett – mutatta be a fegyelmezett és modern növényvédelmi technológia hatékonyságát. 
A Bayer szakemberei kiemelték: a tünetek korai megjelenése ellenére a tavalyi évhez viszonyítva idén „kezelhetőbb” problémát jelentett a szőlő peronoszpórás és lisztharmatbetegsége is. A bőséges májusi csapadék ellenére a cég két felszívódó gombaölő szere, a Melody Compact és a Profiler biztosította a szőlő védelmét, a tenyészidőszak későbbi szakaszában nem lehetett peronoszpórát felfedezni a bemutató kezelt parcelláiban.

Kleofász Mátyás területi képviselőKleofász Mátyás területi képviselő

A lisztharmat elleni védelemben a Bayer újdonsága a Luna termékcsalád, amelynek két képviselője, a Luna Privilege és a Luna Experience idén nagy felületen bizonyíthatott. Az előadók emlékeztettek rá, hogy a Bayer fegyvertárában továbbra is ott van a Falcon és a Flint Max. A lisztharmat elleni védelem alapszabálya a megelőzés – hangsúlyozták az előadók. Még a levélen kell megállítani a betegséget. Ha a szőlősgazdák meg tudták akadályozni, hogy a betegség átmenjen virágzáskor a fürtre, azzal idén gyakorlatilag legyőzték a betegséget.

A kategóriagyőztesek:
• 
száraz fehérborok: Geszler Családi Pincészet, Móri Chardonnay (2013)
• 
vörösborok: Koch Csaba Vin Art Pincészet, Villány Csanád cuvée (2012)
• 
rozé/siller borok: Sümegi és Fiai Pincészet, Cabernet franc rosé (2014)
• 
édes fehérborok: Péter Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Kabar késői szüretelésű (2013)
• 
botritizálódott borok és Tokaji borkülönlegességek: Fitomark-94 Kft., Tokaji 6 puttonyos aszú (2006)

Gáspár Gergely területi képviselőGáspár Gergely
területi képviselő

A jól bevált tebukonazol és az új fluopiram hatóanyagokra épülő Luna Experince tökéletes megoldást adott a lisztharmatra, így nem véletlenül volt a 2015-ös év slágerterméke. Emellett azonban a szőlő másik veszélyes betegsége, a szürkepenész ellen is kiváló hatékonyságú, ezért kézenfekvő megoldást jelent, ha a szőlő érzékeny fenológiai állapotában a két betegség ellen egyszerre kell védekezni. Mint Gáspár Gergely megemlítette, a május végi, június eleji időszakban, a szőlő virágzásakor többfelé komoly fertőzési veszélyt jelentett a szürkepenész, így indokolt volt a két kórokozó elleni kapcsolt védelem. A Luna Experince mellett sikerrel használhatjuk e betegség ellen Luna Privilege-t is, illetve továbbra is rendelkezésre áll a Teldor. A Bayer szürkepenész elleni "fegyvertára" várhatóan egy biológiai termékkel is bővülni fog a kö-zeljövőben, ami mutatja a Bayer biológiai növényvédelem iránti elkötelezettségét is.
Biztonságos használat
A növényvédőszer-használat sarkalatos pontja az emberi egészség védelme és a környezetkárosítás minimálisra csökkentése. A növényvédőszer-szennyezések speciális formáját jelentik a pontszennyezések, amelyek kis területen ugyan, de erőteljes szennyezést okozhatnak, ugyanakkor a készítmények gondos kezelésével ezek elkerülhetők. A pontszennyezés egyik forrása a növényvédő szer tartályba öntésekor célt tévesztő vegyszer. 
A probléma kapcsán Csorba Csaba hívta fel a gazdák figyelmét a Bayer és az Agrotop közös fejlesztésére. Az Easyflow adagoló adapter éppen ezeknek a véletlenszerű szennyezéseknek az elkerülését szolgálja: a készítmény beöntésekor és a kanna mosásakor egyaránt.
A szőlősárgaság fitoplazmája elleni védelem várhatóan a közeljövő fontos növényvédelmi kérdései közé fog tartozni hazánkban is. Ennek kulcsát pedig fő vektora, az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés jelenti. Mint Hegyi Tamás fejlesztési manager elmondta: a szőlősárgaság fitoplazája egyelőre Zala, Vas és Veszprém megyékből ismert, a betegséget terjesztő kabócafaj azonban az ország valamennyi borvidékén már jelen van.
A kártevő elleni védekezést úgy kell megvalósítani, hogy azzal sikeresen megakadályozzuk a fitoplazma átvitelét is, amihez az előadó összegezte a legfontosabb alapelveket.
Az amerikai szőlőkabóca egynemzedékes faj, amely azonban nagyon elhúzódó kelést mutat. A kikelő L1-es lárva még nem fertőzőképes: legkorábban a kelés után harminc nappal tudja átvinni a fertőzést. E két ok miatt az előadó nem javasolta, hogy már az első kelő egyedek ellen azonnal elvégezzük a kezelést, mert így a később kelő lárvákat nem érjük el.
Az előrejelzési adatok értékelésekor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a különböző fejlődési alakok csap-dáz-ha-tó-sá-ga eltérő. Jellemzően a lárvafejlődés előrehaladásával csökken a fogás, majd a szárnyas alakok megjelenésével ismét megugrik. A lárvák nem terjednek messzire, a szárnyas alakok azonban jól repülnek. Éppen ezért tömegesen jelenhetnek meg olyan ültetvényekben is, ahol a lárvák ellen egyébként sikerrel védekeztek. Egyszeri védekezés így nem elég, hogy távol tartsuk ezt a kártevőt – és vele együtt a fitoplazmás betegséget – az ültetvénytől. A bemutatóterületre is tömegével települtek be a szárnyas alakok a környékről, de egy Decis Mega-kezeléssel meg lehetett oldani a problémát. Az amerikai szőlőkabócán túl egyéb, szőlőben előforduló kártevőkre is felhívta a figyelmet Hegyi Tamás. Így a sok tápnövényű amerikai lepkekabócára is, amely szívogatásából adódó kártételén túl problémát jelenthet, hogy „mézharmat" termelése miatt a méhek által látogatott kultúrává teheti a szőlőt. 
A felmelegedéssel lassan általános lett a szőlőn az atkakártétel. Az atkafajok közül ezúttal a szilvatakácsatkát emelte ki, amely szívogatásával ér menti pirosas elszíneződést okoz a szőlő levelén.
Bayer-borverseny
A bemutatót megelőző nap volt a Bayer-borverseny napja, amelyen minden borvidék képviseltette magát, összesen 294 mintával. Öt kategóriában mérettettek meg a borok, aminek eredményeként 8 nagy aranyérem, 59 aranyérem, 136 ezüstérem és 73 bronzérem született.

Bayer légyott

 

A Takler Borbirtok

A Bayer Légyottnak helyet biztosító Takler Borbirtok életébe is bepillanthattak a szőlész-borász kollégák a növényvédelmi problémák kitárgyalása mellett. Megismerhették magát a birtokot, az itt készült borokat, illetve a nemrég átadott kúriaépületet, amely étteremként is működik. A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik borászattal, amit jelenleg már a 7. és 8. generáció művel. A szőlőültetvény meghatározó fajtája a kékfrankos, de jelentős területű a merlot és a cabernet franc. A további kékszőlő-fajták a cabernet sauvignon, syrah, kadarka, pinot noir, a kisebb területen termesztett fehér fajták a chardonnay, sauvignon blanc.

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: