A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

TOP termékek a Timac AgrO-tól – Komplex műtrágyák TOP-PHOS foszforformával

Növényvédelem - 2015.11.11

A foszfor – a három makroelem egyikeként – létfontosságú minden növény számára. Amennyiben a növények nem jutnak hozzá a számukra szükséges mennyiséghez, 
az súlyos anyagcserezavarokhoz vezet, akár látványos tünetekkel, de mindenképp érezhető termésveszteséggel.

TOP termékek a Timac AgrO-tól – Komplex műtrágyák TOP-PHOS foszforformával


A talajban lévő foszfor jelentős része kötött állapotban található, és a növények számára felvehetetlen, ráadásul a hagyományos foszforműtrágyákkal kiadott mennyiség is hamar lekötődik, így egy későbbi, foszforigényes fejlődési fázisban a talaj nem képes a növény szükségleteit kielégíteni. A Timac AGRO által kifejlesztett TOP-PHOS formula védi a foszfort a gyors lekötődéstől, ugyanakkor könnyen felszabaduló hatóanyaga a növény igénye szerint áll rendelkezésre.
Ezt az új foszforformát a Timac AGRO több terméke is tartalmazza, amelyekről most két gazdálkodó osztja meg tapasztalatait.
Minőségi termelésre törekszünk
– Kérem, néhány szóban mutassa be a gazdaságukat!
– Családi gazdálkodóként 200 hektár szántóföldet művelünk a fiammal, Földeák határában. Alapvetően jó minőségű földeken termelünk: a területünk nagy része 33 aranykorona feletti, de nem ritka a 42–44 aranykorona sem. A vetésszerkezetben a napraforgó, kukorica és búza meghatározó, emellett van egy kis őszi árpa, sörárpa, repce is. Az időjárás már nem annyira kedvező, mint a talajadottságok: gyakran küzdünk a szárazsággal, légköri aszállyal, ami azért minden növényt megfog valamennyire.
– Mennyire határolja be ez a száraz időjárás a terméskilátásokat?
– Ezek a jó minőségű földek még mostoha körülmények között is jó terméseket adnak. Tavaly 110 mázsás kukoricánk lett, öntözés nélkül, de rendszeresen elérünk három-négy tonnát napraforgóból, öt-hat tonnát búzából, hat-hét tonnát őszi árpából. Ehhez persze kell az is, hogy a műveléssel óvjuk a talajnedvességet, jó műtrágyákat használjunk, betartsuk a termesztéstechnológiát.
– Ragadjuk ki ezek közül a tápanyag-visszapótlást!
– Nagyrészt műtrágyákra, kisebb mértékben szerves trágyára alapozunk, illetve a szalmát a területen hagyjuk, így az a szerves anyag visszakerül a talajba. Műtrágyát célirányosan használunk, talajvizsgálati eredmények és a növények igénye alapján. Minőségi termelésre törekszünk, és ha többet várunk a növényektől, akkor többet is kell nekik adni.
– Hogyan kerültek a látóterükbe a Timac AGRO termékei?
– Szarvas Zoltán, a cég szaktanácsadója keresett fel, az ő javaslatára kezdtük használni a termékeiket, három éve. Azóta is rendszeres a kapcsolat: megbeszéljük az újdonságokat, tanácsot kapok a megfelelő termék és a dózis kiválasztásában.
– Milyen „TOP” terméket használ a Timac AGRO palettájáról?
– Az Eurofertil TOP 35 NP és az Eurofertil TOP 45 NPS műtrágyákat használjuk, amelyeket a vetéssel egy menetben juttatunk ki, már nemcsak kukorica és napraforgó alá, hanem repce és gabona alá is. Ezek a termékek több nyomelemet is tartalmaznak, amelyek szintén fontosak a növények számára. Emellett 10–15 kg Physiostart mikrogranulátumot is szórunk a sorra. Ennek megvalósításában is segítségünkre volt a Timac AGRO, hiszen a vetőgépre szerelhető mikrogranulátum-szóró árát levásárolhatjuk műtrágyában.
– Mi győzte meg róla, hogy ezt a technológiát válassza?
– A starterhasználat gondolata a németországi Horsch gyár látogatásakor fogalmazódott meg bennem, ahol bemutatóparcellákon figyelhettük meg az eredményességét. A Timac AGRO termékei mellett pedig a saját tapasztalatom alapján tettem le a voksot. A korábban használt termékek nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeimet. Először egy kisebb területen próbáltam ki a TOP 35 NP, a TOP 45 NPS és a Physiostart termékeket, hogy összehasonlíthassam más anyagokkal.
Gyorsabb, erőteljesebb kezdeti fejlődést tapasztaltam, és az állomány erőteljes, haragoszöld színt mutatott. A gyökérzet bujább, nagyobb volt, ami a száraz időszakokban igencsak jól jön. A kezdeti hatás után a végeredménnyel is elégedett lehettem: a termésben is meghálálták a növények a ráfordítást.
– A termékek kezelhetőségével mennyire elégedett?
– Mindig jó minőségű, friss terméket kapok. Soha nem fordult elő, hogy összeállt volna. Egyáltalán nem poros, egyenletes a szemcseméret, pontosan szórható.
– Az ár-érték aránnyal elégedett?
– Nem olcsó termékek, ez igaz, de nekünk bőven megtérült, ezért is használjuk. A kezdeti óvatosság után eljutottunk oda, hogy ma már a teljes területen Timac AGRO műtrágyát használunk. Másoknak is azt tudom javasolni, hogy próbálják ki. A gazdaember úgyis azt választja, amit saját maga is jónak talál.
Alap a jó terméshez
– Kérem, néhány mondatban foglalja össze a termesztés körülményeit a gazdaságukban!
– A Czinagro Kft.-ben és a családi gazdaságunkban összesen 580 ha földet művelünk, amiből 560 hektár szántóföld és 20 hektár intenzív almaültetvény. A birtokszerkezet eléggé széttagolt: 60 táblát művelünk nyolc falu határában. Vannak réti, réti csernozjom, öntéstalajaink és barna erdőtalajaink is. A humusztartalom eléggé alacsony, így körülbelül tíz éve lazításos, mulcshagyó művelést folytatunk, hogy ne szellőztessük el a meglévő szerves anyagot. Ebbe a rendszerbe éppen beleillenek a Timac AGRO műtrágyái, hiszen a tápanyagokon túl olyan biostimulátor anyagokat is tartalmaznak, amelyek fokozzák a mikroorganizmusok tevékenységét, ezzel segítik a természetes feltáródást. Ennek köszönhetően kisebb műtrágyaadagokkal is a megyei átlagot meghaladó terméseket tudunk elérni, pedig a talajaink átlagos aranykorona-értéke nem éri el a 17-et.
– Hogyan áll össze a vetésszerkezet?
– Hiszünk a vetésváltás jelentőségében: ez szükséges ahhoz, hogy ilyen feltételek mellett hosszú távon is fenntarthassunk egy megfelelő termésszintet. Termesztünk őszi búzát, őszi árpát, tavaszi árpát, vetőmag-kukoricát, szóját, olajtököt, repcét.
– Milyen stratégia jellemző a tápanyag-visszapótlásban?
– Talajvizsgálatra alapozott a tápanyag-visszapótlás. A talajvizsgálatoknak köszönhetően tudjuk, hogy a talajaink magnéziumban és cinkben szegények, így eleve olyan komplex trágyában gondolkodunk, amellyel ezeket is tudjuk pótolni. A másik fontos szempont a humuszanyagok képződésének a támogatása, a talajélet élénkítésével. Mivel a Timac termékei kielégítik ezeket az igényeket, értelemszerűen ezek felé fordultunk.
– A Timac AGRO TOP termékei közül melyeket használják?
– Az Eurofertil TOP 45 NPS komplex trágyát, kifejezetten a kalászosok alá. Három mázsát adagolunk magágynyitás előtt. A termék több tápelemet is tartalmaz, ezek közül most a foszfort emelném ki, amelyből azonnal felvehető forrást biztosít, így nagyban hozzájárul az erőteljes őszi gyökérképződéshez. Egy száraz tavaszon ez teremt alapot a jó terméshez. A szárazság káros hatásának enyhítése alapvető feltétele a sikeres termesztésünknek, mivel nagyon kevés csapadékot kell beosztanunk. Nem ritka, hogy az őszi kalászosok az egész tenyészidőszakban 100-120 mm csapadékot kapnak. Ezzel együtt öt tonna feletti termésátlagokat tudunk elérni, amit csak a talajnedvesség tökéletes megóvásával és növények vízhasznosításának javításával lehet megvalósítani. A tavaszi vetésű növényeink sincsenek könnyebb helyzetben: vannak olyan tábláink, ahol idén az első nyolc hónapban 200 mm csapadék hullott.
– Ár-érték arányban milyennek ítéli meg az Eurofertil műtrágyákat?
– Többéves tapasztalat alapján kijelenthetem, hogy a Timac termékei a prémiumkategóriába tartoznak: mind fizikai paramétereiket, mind beltartalmukat tekintve. Ehhez mérten kell az árukat értékelni. Úgy vélem, hogy jó ár-érték arányt képviselnek: aki hosszú távon gondolkodik, annak megéri.
– A termékekhez nyújtott szaktanácsadásról milyen véleménye alakult ki?
– A szántóföldi termesztés irányítása rám hárul, így alapvetően szívesen veszem a segítő tanácsokat. A mi térségünkben Hengsperger Péter képviseli a Timacot, aki rendkívül készséges. Érdemben tudunk róla konzultálni, hogy adott helyzetben mikor, mivel érdemes beavatkozni – legyen szó alaptrágyázásról vagy lombtrágyázásról. A döntés felelőssége természetesen az enyém, de a hasznos tanácsok hozzásegítenek a jó döntéshez.
TOP-PHOS – az elérhető foszfor
A foszforműtrágyák ipari előállítása az 1800-as évek közepén kezdődött. 150 évvel ezelőtti felfedezése óta a műtrágyagyártás technológiájában történtek ugyan változások, magát a hatóanyagot tekintve nem sikerült előrelépni másfél évszázadon át, egészen 2010-ig. Ebben az évben jelentős áttörést sikerült elérni egy védett foszforhatóanyag, a TOP-PHOS létrehozásával. A TOP-PHOS teljesen új, foszfortartalmú molekula, amelyben a szerves alkotórészekhez kalciumhidakkal kapcsolódik a foszfor.
Ezzel az új molekulával éppen a foszforműtrágyák gyenge pontját, a hatóanyag gyors lekötődését, kicsapódását lehet elkerülni. Savanyú talajokon vas- és alumínium-foszfátok formájában csapódik ki a hatóanyag, meszes talajokon pedig – magasabb pH mellett oldhatatlan – kalcium-foszfát képződik. Ennek eredményeként a hagyományos hatóanyagú foszfortrágyák hasznosulása akár 30%-ra is lecsökkenhet.
A TOP-PHOS-ban lévő foszfor nem inaktiválódik a talajban, és a talajoldat foszfortartalmának függvényében folyamatosan szabadul fel, a növények szükségleteinek megfelelően. Az új molekula tulajdonságainak köszönhetően könnyen hozzáférhető, mégis tartós hatású foszfortrágyákat lehet létrehozni, amelyekkel nemcsak a talaj összes foszfortartalmát növeljük, hanem a tényleges foszforszolgáltató képességet is.

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: