A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

A zöldítés egyik lehetősége a biológiai sokszínűségért  – Zöldítés több funkcióval

A zöldítés egyik lehetősége a biológiai sokszínűségért – Zöldítés több funkcióval

Növényvédelem - 2017.09.09

Az Európai Unió „nem termelési célú támogatásai” a közös agrárpolitika környezetvédelmi irányelveinek megvalósításához használhatók.

A zöldítés egyik lehetősége a biológiai sokszínűségért – Zöldítés több funkcióval


Cél a természeti erőforrások védelme; a levegőminőség javítása, a vizek védelme, a termőtalaj termékenységének megtartása és a biológiai sokszínűség növelése az agrárkörnyezetben. Mindez a mezőgazdasági táj esztétikai értékének növelését is célozza.

Az EU-támogatások, mint amilyen a  „zöldítés”, kiegészülnek a nemzeti céltámogatással, amelyet hazánkban az AKG képvisel. Ilyen módon a gazdálkodó társadalmi javakat termel, amit a támogatással honorálnak. Azonban hosszú az út odáig, hogy a termelő magáévá tegye ezeket a célokat, mert a támogatások mellé szemléletváltozásra is szükség van. A termelő akkor válik elkötelezetté, ha, saját érdekeit és lehetőségeit is felismeri ezekben a programokban és a mechanikus vagy kényszeralkalmazás helyett tudatosan választ a lehetőségek közül.

Vadlegelő beékelése szántóföldi táblák közé
Vadlegelő beékelése szántóföldi táblák közé

Biodiverzitás-programnak indult

A Syngenta Biodiverzitás programja 2009-ben indult Magyarországon azzal a célkitűzéssel, hogy a beporzó rovarok számára táplálkozási és életteret alakítson ki, közösen a gazdálkodókkal. Felismerve a gazdák alacsony érdekeltségét próbáltunk újabb funkciókat keresni. A cél kettős volt, egyik oldalról az újabb hasznosítási lehetőségek keresése, más oldalról újabb környezeti- és természetierőforrás-védelmi lehetőségek feltárása.

A program során, tapasztalati úton kifejlesztettünk egy vetőmagkeveréket, amely kora tavasztól folyamatosan az ősz végéig virágzik, erős lombozata van és több évig helyben marad.

Fácánfészek  a vetett szegélyben
Fácánfészek a vetett szegélyben


Hatékony-e a beporzó 
rovarlegelő?

Első években a program vizsgálatát a rovarok látogatására és felszaporodására fókuszáltuk. Öt évig folyt monitoringvizsgálat a telepített rovarlegelőkön a beporzó rovarok fajösszetételére és egyedszámára vonatkozóan.

Több mint 40 ezer mérési adat alapján láttuk, hogy a telepített rovarlegelők faji összetétele változatosabb, mint 
a természetes, jellemzően ruderális, mezőgazdasági környezeté. Az egyes beporzó rovarfajok egyedszáma pedig 6-12-szer magasabb. A mezőgazdasági táblák melletti vetett szegélyekről a beporzó fajok bejártak a mezőgazdasági táblákba és elvégezték a beporzást.

Talajerózió fékezése szegéllyel
Talajerózió fékezése szegéllyel

Termelői tapasztalatokról

A legtöbb információt a vizsgálathoz csatlakozó termelők és üzemi szakemberek megfigyelései adták. A termelők Natura 2000-es területein és természetvédelmi területeken megfigyelték a vadmadarak fészkelését, emlős vadak bejárását.

A vetőmagkeveréket célzottan vadlegelőként a nagyvadas területeken folyamatos és állandó legelőként használják egyre nagyobb területen. A növényösszetétel nagy lombozatot és tavasztól őszig zöld takarmányt biztosít. Ugyancsak üzemi megfigyelések tanúskodnak arról, hogy a szántóföldi növények vadkármegelőzésére is alkalmas a táblák vadjárta szélére, szélesebb szegélyként telepített vetőmagkeverék. A vaddisznó ezekben a szegélyekben táplálkozott, és később váltott be a kultúrnövénybe – lehetőséget biztosítva vadkárelhárító vadászatra.

Sok méhésszel van kapcsolatunk, akik méhlegelő céllal telepítenek, elsősorban is kipótolva a nektárszegény időszakok táplálékhiányát és elősegítik a fiasításhoz a pollengyűjtést.
A területek szakaszos kaszálása folyamatosan biztosítja a virágzó növények jelenlétét késő őszig. A szakaszos kaszálás eredménye a haszonállat-takarmányozásra alkalmas széna vagy szenázs lett. Ez jövedelemként jelentkezik a termelőnél.

Lejtős mezőgazdasági táblák aljába szegélyként telepítve vagy a vízösszefolyásokat bevetve a talajerózió megfékezését segíti a vetőmagkeverék. Így megelőzhető a heves esők okozta talajlehordás és az agrárkemikáliák lefolyása a vízgyűjtőkön át a természetes vizekbe.

Használhatjuk az alacsony termékenységű táblarészek bevetésére vagy nehezen megművelhető táblazugok, sarkok fedésére is a keveréket. A mezőgazdasági táblák és közutak, árkok között gyakran vannak olyan földsávok, amelyeket nem művelünk, így főképp ruderális gyomokkal fedettek. A keveréket ide vetve a parlagfű-mentesítés is megoldott. Ökológiai fókuszterületen vízvédelmi sávként alkalmazható.

Nagyobb területen alkalmazva a vetőmagkeverék támogatja a diverzifikációt, a táj mozaikosságát és esztétikai értékét.

Jó tapasztalatok vannak gyümölcsösök sorköztelepítésével is, amely talajvédelmi célú, ugyanakkor a gyümölcsös beporzását is elősegíti.

A vetőmag-összetétel többévi kísérletezés eredménye, 12 növényfajt tartalmaz, és Magyarországon már minden termőhelyen bizonyított. A vetett területek 3-4 évig maradnak fenn, a döntően többéves pillangós-összetétel miatt. Így a telepítés és az ápolási költségek több évre oszlanak meg. Magyarországon a gazdálkodók már 1300 hektáron telepítettek a vetőmagkeverékből. A Syngenta-vetőmag a Lajtamag Kft.-nél kapható.

Syngenta-tanácsadás a telepítési, fenntartási, felhasználási lehetőségekről:

Benke Szabolcs Telefon: +36 20 519-2721, e-mail: poszmehlegelő@gmail.com

Pecze Rozália, Benke Szabolcs, 
Syngenta Kft.

 


Címkék: agrárpolitika, Syngenta, zöldítés, vetőmag, termőtalaj, közös agrárpolitika

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...