TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
AZOTER® baktériumtrágya tarlókezelésre és őszi vetésűekre

AZOTER® baktériumtrágya tarlókezelésre és őszi vetésűekre

Növényvédelem - 2017.09.07

Tarlókezelés és szárbontás A költséghatékony növénytermesztés során számolni kell az elővetemény gyökér- és szármaradványának tápértékével, amelyet az AZOTER®-ben lévő baktériumok képesek feltárni.

Az AZOTER®-t a betakarítás után a tarlóra permetezve – betárcsázva, a talajt lezárva – a lehető legrövidebb időn belül alkalmazzuk.

Így jobban segíti a növényi maradványok lebontását, a baktériumok gyorsabb szaporodását, és tápanyagban gazdag magágyat készíthetünk az őszi vetésűek számára. A tarlókezelés során közreműködő cellulózbontó baktériumok számára szükséges nitrogént az AZOTER® baktériumtörzsei biztosítják. A talaj nitrogénkészlete nem csökken, hanem tovább gyarapszik, illetve javul 
a szén-nitrogén arány.

Növényi maradvány értéke

AZOTER® baktériumtrágya A tarlóhántás során kijuttatott AZOTER® baktériumtrágya növénykultúránként különböző mennyiségű nitrogént, foszfort, valamint káliumot szabadít fel a gyökér- és szármaradványok lebontásával. Az AZOTER® által lebontott növényi maradványok jelentős mértékben növelik a talaj tápanyag-ellátottságát. A nyáron, illetve ősszel kijuttatott AZOTER® baktériumtrágya által további 110 kg nitrogén, 80 kg foszfor és 30 kg kálium hatóanyag jut a vetemény számára, amely a kultúrnövény növekedésével azonos ütemben, folyamatos mértékben biztosított.

Gombák parazitálása

Az AZOTER® kétkomponensű mikrobiológiai készítményben a baktériumokon kívül nagy sejtsűrűségben hiperparazita gombatörzsek is megtalálhatók. A Coniothyrium minitans és a Trichoderma atroviride hiperparazita gombák hatékonyan fellépnek a gyökérzónában, illetve a gyökér felületén megtalálható kórokozó penészgombák és szkleróciumok ellen.

Ezen hiperparazita gombák a talajban fellelhető kórokozó gombákon élősködnek, azok életterét minimalizálják, ezáltal a következő kultúrnövénynek fertőzésmentes gyökérzónát nyújtanak. Tarlóhántáskor a gombabetegséggel fertőzött szármaradványok visszafertőzése ellen is segítik a termőföldet. Aktívan parazitálják a növénykórokozó gombákat, továbbá közvetlenül is serkentik a haszonnövények növekedését.

Kijuttatása

10 l/ha mennyiségben a tarlóra egyenletesen kipermetezve AZOTERJET segítségével tarlóhántással egy menetben elvégezhető, de hagyományos permetezővel is kijuttatható. Ha nem tarlóhántáskor használjuk az AZOTER®-t, akkor legkésőbb ősszel, vetés előtt vagy a vetéssel egy menetben a talajra kell permetezni, és egyszerre a vetés mélységébe kell beforgatni.

Előnyei az AZOTER® baktériumtrágyával:

• 
mobilizálja a mikro- és makroelemeket;
• 
a baktériumok által termelt auxinok és gibberellin serkentik a növény növekedését és fejlődését;
• 
a növény jobban bírja a szélsőségesebb, csapadékos és aszályos időszakokat;
• 
a termelt vitaminok a betegségekkel szemben ellenállóvá teszik a növényt;
• 
gyorsítja a tarló és a növényi maradványok lebomlását;
• 
segíti a természetes humuszképződést;
• 
a Trichoderma és a Coniothyrium gombák a talajban lévő penészgombákat és szkleróciumokat parazitálják, életterüket csökkentik;
• 
gazdaságos, költséghatékony, magasabb hozamot eredményez.

AKG-ban is alkalmazható! 
Hektárköltsége 10 900 Ft + áfa.

PANNON-TRADE Kft.

www.pannon-trade.com
Dunántúl és Pest megye: +36-70-620-4301
Duna–Tisza köze és Tiszántúl: +36-70-620-4286

Címkék: tarlóhántás, szárbontás, tarlókezelés, őszi vetésűek, baktériumtrágya
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Afrikai sertéspestis: a kitörésének száma ötször magasabb ...

Tizennégy tagállamot érintett 2023-ban az afrikai sertéspestis; a vírus házisertések körében való kitörésének ...