A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Syngenta Szershow Hajdúböszörményben

Növényvédelem - 2017.06.29

A Syngenta szántóföldi bemutatóinak egyik hagyományos helyszíne a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt., amely idén is helyet adott a nagyszabású növényvédelmi és fajtabemutatónak. A Syngenta évek óta arra törekszik, hogy komplett technológiákat adhasson át a gazdálkodóknak a nagy szántóföldi kultúrákban. Ez magában foglalja a kiváló genetikákat felvonultató vetőmagkínálatot és a vetéstől betakarításig tartó időszakot lefedő növényvédelmi ajánlásokat.

Syngenta Szershow Hajdúböszörményben


A szűkebb értelemben vett technológiai ajánlásokon felül néhány éve a cég szolgáltatása kibővült a Contivo™ integrált vállalatfejlesztési programmal. A folyamatosan bővülő program adta lehetőségekről is tájékozódhattak az érdeklődők a rendezvényen. Emellett a környezettudatos, integrált szemléletű gazdálkodás egyik eszközeként a Syngenta „beporzó” programjával is megismerkedhettek a gazdák.

Ha napraforgó, akkor Syngenta

napraforgó

A napraforgó vetésterülete meghaladja hazánkban a 600 ezer hektárt, ez a mennyiség azonban nagyon szegmentált. Alapvetően meg kell különböztetni a linolsavas és a magas olajsavtartalmú hibrideket, illetve mindkét csoporton belül léteznek Clearfield®-, Clearfield® Plus-, Express™-toleráns és hagyományos gyomirtású napraforgók. A bemutatott fajtasorban minden herbicid toleráns csoport képviselői helyet kaptak, a köztük a linolsavas és magas olajsavas napraforgó hibridek is.

• 
A linolsavas Clearfield®-napraforgókat a mai napig töretlen népszerűségnek örvendő NK Neoma és az NK Kondi Clearfield® változata, a nagy terméspotenciálú SY Diamantis képviselte.
• 
A linolsavas, Clearfield® Plus gyomirtási rendszerbe tartozó hibridek közül az SY Neostar CLP és az SY Bacardi CLP hibrideket mutatták be. A SY Neostar CLP alacsonyabb habitusú, generatív típusú napraforgó, jól tűri a sűrítést és kiválóan kompenzál alacsonyabb, kiritkult tőszám esetén.. 
A SY Bacardi CLP középmagas, éréscsoportjának a legjobb imazamox-toleranciával rendelkező, kimagasló termőképességű hibridje.
• 
Az SY Experto és az SY Excellio magas olajsavas Clearfield®-hibridek. Az SY Excellio alacsonyabb termete kimagasló olajtartalommal párosul.
• 
A magas olajsavtartalmú Clearfield® Plus-hibrideket a kiváló kezdeti fejlődésű és vigorú, nagy terméspotenciálú SY Gracia CLP képviselte.
• 
Az napraforgók új szegmenst jelentenek a Syngenta portfóliójában. Első képviselőjük a kimagasló olajtartalmú Sumiko HTS, amelyet követett a nagy termőképességű Subaro HTS.

Csávázástól állományszárításig

A Syngenta napraforgó növényvédelmi technológiai javaslatainak ismertetése során a gyomirtás került elsőként bemutatásra. Ezzel kapcsolatban a Syngenta szakemberei kiemelték: a preemergens gyomirtás alapvető jelentőségű a terület gyommentesen tartásában, a felülkezeléses technológiákban is. Azon túl, hogy könnyebbé teszi az állománykezelések időzítését, javítja a hatékonyságát és tartamhatást is biztosít. A preemergens felhasználású Gardoprim Plus Gold csomag magról kelő egy- és kétszikű gyomok irtására is alkalmas, mely szükség esetén (kizárólag a Clearfield® hibridek esetében) kiegészítő kezelésként Listego alkalmazható. Évelő egyszikű fertőzés esetén a gazdálkodók figyelmébe ajánlották a szuper szelektív egyszikűirtó Fusilade Forte készítményt is, amely az évelő fenyércirok, tarackbúza, csillagpázsit ellen megbízható védelmet nyújt.

Az Amistar Xtra már évek óta megbízhatóan teljesít a napraforgó betegésgeinek széles köre ellen. Pozitív élettani hatásának köszönhetően 400–500 kg/ha terméstöbbletet érhetünk el a használatával. Állományszárításkor repcében, majd napraforgóban is gyors, megbízható hatásra és tervezhető betakarításra számíthatunk a Reglone Air készítmény alkalmazása esetén.

A növényvédelmi technológia bemutatása egy régi-új elemmel zárult. A repce korai fejlődési stádiumában a keresztesek földibolhái, repcedarázs álhernyója, kis káposztalégy ellen hatékony védelmet nyújtott a neonikotionidos csávázás. Azonban az utóbbi években a repce növényvédelmét igencsak megnehezítette, hogy 2014-ben a neonikotinoid hatóanyagú készítményekkel végzett csávázási technológia kivonásra került a szántóföldi kultúrákból.

Idén a repcetermesztésben jelentkező növényvédelmi szükséghelyzet kezelésére a 04.2/1190-3/2017 számú szükséghelyzeti engedély alapján a Syngenta 2017. évi őszi káposztarepce kínálatában szereplő hibridek idén ősszel Magyarországon is Cruiser OSR-el csávázva vethetők.

Korszerű kukoricahibridek

Az időjárás szélsőségei egyre inkább arra sarkallják a gazdálkodókat, hogy jó alkalmazkodóképességű kukoricahibrideket vessenek. Ehhez a Syngenta megújult kínálatát ajánlották a résztvevők figyelmébe. A FAO 300-as éréscsoportból szemügyre vehették az SY Batanga, SY Photon, SY Zephir, a FAO 400-as csoportból az SY Senko takarmánykukoricákat. A fajtasorban szerepelt két igen ígéretes új hibrid, az SY Chorintos és az SC 3507. Ezek részletes bemutatását ősszel tervezi a Syngenta.
A szemes kukoricák mellett a Syngenta megújuló silóprogramjának első hírnökei, az SY Sincero és az SY Zoan is bemutatkoztak.

kukoricahibrid

Prémiumvédelem a kukoricának

A kukorica-vetőmagok csávázásában vezető termék a Maxim XL két hatóanyagú gombaölő csávázószer. A Syngenta új termékében, a Maxim Quattro-ban ez további két hatóanyaggal egészül ki. Ennek egyik oka, hogy a hatásspektrumot olyan csírakorban fertőző betegségekre is kiterjesszék, amelykeet a kukorica csávázószerei eddig nem fedtek le tökéletesen. Ilyen például a Fusarium verticillioides, amelynek a korai vetések után bekövetkező lehűlések, az ebből következő vontatott kelés jó alkalmat teremt a fertőzésre.

A kukorica gyomirtásában a Syngenta napjaink problémáira kínál megoldást: például az egyre nagyobb teret nyerő egyszikű gyomokra vagy az egyoldalú gyomirtószer-használattal kiszelektálódott és felszaporodott varjúmákra, szulákpohánkára. Korai állománykezelésre a Lumax herbicidet, majd a valódi posztemergens időszakban a Calaris Pro és Milagro 240 herbicideket tartalmazó Calaris Professional, illetve a ProNik Plus csomagokat ajánlották a kukoricatermesztők figyelmébe.

2014-ben igazi újdonsággal állt a kukoricatermesztők elé a Syngenta, a Quilt Xcel gombaölő szerrel. Akkor ritkaságnak, sőt furcsaságnak számított a kukorica gombaölő szeres kezelése, ma már azonban egyre többek számára nyilvánvalóvá válik, hogy a kukorica védelme nem fejeződik be a gyomirtással. A Quilt Xcel gombaölő hatásán túl a kezelés jelentőségét növeli a termék markáns élettani hatása is: a kukorica hatékonyabb nitrogénasszimilációját, jobb hőség- és szárazságtűrését eredményezi. Közvetve szintén a csövön megtelepedő, toxintermelő gombák elleni védelmet szolgálja az Ampligo rovarölő szer. Az Ampligo a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke valamennyi fejlődési stádiuma ellen hatékony. A Quilt Xcel és az Ampligo együttes alkalmazása nagyobb termésre és a jobb minőségre ad lehetőséget.

Kalászos-növényvédelem

Kalászos növényvédelemA kalászos-bemutatóparcellák egységesen Celest Top gomba- és rovarölő szeres csávázást kaptak, amivel a csírakori betegségek mellett gyéríteni tudjuk a drótféregek egyedszámát talajban, elősegítve ezzel például a kukorica utóvetemény zavartalan fejlődését.

A gyomirtásban a tavasszal és ősszel is felhasználható herbicidet ajánlották a gazdák figyelmébe, amely kiváló hatékonysággal rendelkezik az egy- és kétszikű gyomfajok ellen.

A gombabetegségek elleni védelemben univerzális és rugalmas megoldást biztosít a Cherokee. Gombaölő hatása mellett markáns élettani hatása van 
az Amistar Xtra fungicidnek: zöldítő hatása legerősebben árpán érvényesül. A Seguris Xtra prémiumminőségű gombaölő szer, amelyet elsősorban intenzív termesztésbe ajánl a Syngenta. Markáns élettani hatása mellett a gabonafélék levélbetegségeinek teljes körét lefedi.

A regulátor hatású Moddus Evo a szárszilárdítás mellett a gabona gyökérfejlődésére is kedvező hatású.

Búza- és árpa-vetőmagkínálat 
a Syngentától

A hazai vetőmagpiacon 2015-ben hozta először forgalomba őszibúza-vetőmagjait a Syngenta. Olyan genetikákból állította össze kínálatát, amelyek stabilan malmi minőséget képesek teremni. Jellemzően korai vagy középkorai tenyészidejű fajták, így a szemkitelítődés időszakában jó eséllyel elkerülik a hőségnapokat.

• 
A CCB Ingenio jó alkalmazkodóképességű, nagy ezermagtömegű fajta, 7-10 t/ha terméspotenciállal.
• 
Az Illico stresszes körülmények között, extenzív termesztésben is megállja a helyét, kimagasló kalászfuzárium elleni toleranciával rendelkezik.
• 
A Falado a legújabb genetikák képviselője. A tavalyi évtől forgalmazott fajta elsősorban az intenzív búzatermesztést folytatók számára ajánlott.
• 
Az SY Moisson kiválóan bokrosodó, rekordtermő fajta.
• 
A Bologna kiváló beltartalmi értékeket produkáló, javító minőségű búza, amely az azonos minőséget produkáló fajták termését akár egy tonnával is képes túlszárnyalni.

Az árpatermesztők számára az elmúlt években bevezetett Hyvido árpa-termesztéstechnológia a Syngenta hatsoros hibrid árpáin alapszik.

A Hyvido program nagy technológiai fegyelmet igénylő, intenzív termesztést takar, amelyet a Syngenta által ajánlott hibridek 10-12 tonnás terméssel képesek meghálálni. A hibridsor első képviselője a Jallon, de a bemutatón az érdeklődők már megtekinthették az adaptációs vizsgálatok alatt álló Tektoo és Zoo hibrideket is.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: gazdák, napraforgó, gyomirtás, Syngenta, búza, kukorica, vetőmag, árpa, állományszárítás, csávázás, kukoricahibridek