A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max

Syngenta Szershow Hajdúböszörményben

Syngenta Szershow Hajdúböszörményben

Növényvédelem - 2017.06.29

A Syngenta szántóföldi bemutatóinak egyik hagyományos helyszíne a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt., amely idén is helyet adott a nagyszabású növényvédelmi és fajtabemutatónak. A Syngenta évek óta arra törekszik, hogy komplett technológiákat adhasson át a gazdálkodóknak a nagy szántóföldi kultúrákban. Ez magában foglalja a kiváló genetikákat felvonultató vetőmagkínálatot és a vetéstől betakarításig tartó időszakot lefedő növényvédelmi ajánlásokat.

Syngenta Szershow Hajdúböszörményben


A szűkebb értelemben vett technológiai ajánlásokon felül néhány éve a cég szolgáltatása kibővült a Contivo™ integrált vállalatfejlesztési programmal. A folyamatosan bővülő program adta lehetőségekről is tájékozódhattak az érdeklődők a rendezvényen. Emellett a környezettudatos, integrált szemléletű gazdálkodás egyik eszközeként a Syngenta „beporzó” programjával is megismerkedhettek a gazdák.

Ha napraforgó, akkor Syngenta

napraforgó

A napraforgó vetésterülete meghaladja hazánkban a 600 ezer hektárt, ez a mennyiség azonban nagyon szegmentált. Alapvetően meg kell különböztetni a linolsavas és a magas olajsavtartalmú hibrideket, illetve mindkét csoporton belül léteznek Clearfield®-, Clearfield® Plus-, Express™-toleráns és hagyományos gyomirtású napraforgók. A bemutatott fajtasorban minden herbicid toleráns csoport képviselői helyet kaptak, a köztük a linolsavas és magas olajsavas napraforgó hibridek is.

• 
A linolsavas Clearfield®-napraforgókat a mai napig töretlen népszerűségnek örvendő NK Neoma és az NK Kondi Clearfield® változata, a nagy terméspotenciálú SY Diamantis képviselte.
• 
A linolsavas, Clearfield® Plus gyomirtási rendszerbe tartozó hibridek közül az SY Neostar CLP és az SY Bacardi CLP hibrideket mutatták be. A SY Neostar CLP alacsonyabb habitusú, generatív típusú napraforgó, jól tűri a sűrítést és kiválóan kompenzál alacsonyabb, kiritkult tőszám esetén.. 
A SY Bacardi CLP középmagas, éréscsoportjának a legjobb imazamox-toleranciával rendelkező, kimagasló termőképességű hibridje.
• 
Az SY Experto és az SY Excellio magas olajsavas Clearfield®-hibridek. Az SY Excellio alacsonyabb termete kimagasló olajtartalommal párosul.
• 
A magas olajsavtartalmú Clearfield® Plus-hibrideket a kiváló kezdeti fejlődésű és vigorú, nagy terméspotenciálú SY Gracia CLP képviselte.
• 
Az napraforgók új szegmenst jelentenek a Syngenta portfóliójában. Első képviselőjük a kimagasló olajtartalmú Sumiko HTS, amelyet követett a nagy termőképességű Subaro HTS.

Csávázástól állományszárításig

A Syngenta napraforgó növényvédelmi technológiai javaslatainak ismertetése során a gyomirtás került elsőként bemutatásra. Ezzel kapcsolatban a Syngenta szakemberei kiemelték: a preemergens gyomirtás alapvető jelentőségű a terület gyommentesen tartásában, a felülkezeléses technológiákban is. Azon túl, hogy könnyebbé teszi az állománykezelések időzítését, javítja a hatékonyságát és tartamhatást is biztosít. A preemergens felhasználású Gardoprim Plus Gold csomag magról kelő egy- és kétszikű gyomok irtására is alkalmas, mely szükség esetén (kizárólag a Clearfield® hibridek esetében) kiegészítő kezelésként Listego alkalmazható. Évelő egyszikű fertőzés esetén a gazdálkodók figyelmébe ajánlották a szuper szelektív egyszikűirtó Fusilade Forte készítményt is, amely az évelő fenyércirok, tarackbúza, csillagpázsit ellen megbízható védelmet nyújt.

Az Amistar Xtra már évek óta megbízhatóan teljesít a napraforgó betegésgeinek széles köre ellen. Pozitív élettani hatásának köszönhetően 400–500 kg/ha terméstöbbletet érhetünk el a használatával. Állományszárításkor repcében, majd napraforgóban is gyors, megbízható hatásra és tervezhető betakarításra számíthatunk a Reglone Air készítmény alkalmazása esetén.

A növényvédelmi technológia bemutatása egy régi-új elemmel zárult. A repce korai fejlődési stádiumában a keresztesek földibolhái, repcedarázs álhernyója, kis káposztalégy ellen hatékony védelmet nyújtott a neonikotionidos csávázás. Azonban az utóbbi években a repce növényvédelmét igencsak megnehezítette, hogy 2014-ben a neonikotinoid hatóanyagú készítményekkel végzett csávázási technológia kivonásra került a szántóföldi kultúrákból.

Idén a repcetermesztésben jelentkező növényvédelmi szükséghelyzet kezelésére a 04.2/1190-3/2017 számú szükséghelyzeti engedély alapján a Syngenta 2017. évi őszi káposztarepce kínálatában szereplő hibridek idén ősszel Magyarországon is Cruiser OSR-el csávázva vethetők.

Korszerű kukoricahibridek

Az időjárás szélsőségei egyre inkább arra sarkallják a gazdálkodókat, hogy jó alkalmazkodóképességű kukoricahibrideket vessenek. Ehhez a Syngenta megújult kínálatát ajánlották a résztvevők figyelmébe. A FAO 300-as éréscsoportból szemügyre vehették az SY Batanga, SY Photon, SY Zephir, a FAO 400-as csoportból az SY Senko takarmánykukoricákat. A fajtasorban szerepelt két igen ígéretes új hibrid, az SY Chorintos és az SC 3507. Ezek részletes bemutatását ősszel tervezi a Syngenta.
A szemes kukoricák mellett a Syngenta megújuló silóprogramjának első hírnökei, az SY Sincero és az SY Zoan is bemutatkoztak.

kukoricahibrid

Prémiumvédelem a kukoricának

A kukorica-vetőmagok csávázásában vezető termék a Maxim XL két hatóanyagú gombaölő csávázószer. A Syngenta új termékében, a Maxim Quattro-ban ez további két hatóanyaggal egészül ki. Ennek egyik oka, hogy a hatásspektrumot olyan csírakorban fertőző betegségekre is kiterjesszék, amelykeet a kukorica csávázószerei eddig nem fedtek le tökéletesen. Ilyen például a Fusarium verticillioides, amelynek a korai vetések után bekövetkező lehűlések, az ebből következő vontatott kelés jó alkalmat teremt a fertőzésre.

A kukorica gyomirtásában a Syngenta napjaink problémáira kínál megoldást: például az egyre nagyobb teret nyerő egyszikű gyomokra vagy az egyoldalú gyomirtószer-használattal kiszelektálódott és felszaporodott varjúmákra, szulákpohánkára. Korai állománykezelésre a Lumax herbicidet, majd a valódi posztemergens időszakban a Calaris Pro és Milagro 240 herbicideket tartalmazó Calaris Professional, illetve a ProNik Plus csomagokat ajánlották a kukoricatermesztők figyelmébe.

2014-ben igazi újdonsággal állt a kukoricatermesztők elé a Syngenta, a Quilt Xcel gombaölő szerrel. Akkor ritkaságnak, sőt furcsaságnak számított a kukorica gombaölő szeres kezelése, ma már azonban egyre többek számára nyilvánvalóvá válik, hogy a kukorica védelme nem fejeződik be a gyomirtással. A Quilt Xcel gombaölő hatásán túl a kezelés jelentőségét növeli a termék markáns élettani hatása is: a kukorica hatékonyabb nitrogénasszimilációját, jobb hőség- és szárazságtűrését eredményezi. Közvetve szintén a csövön megtelepedő, toxintermelő gombák elleni védelmet szolgálja az Ampligo rovarölő szer. Az Ampligo a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke valamennyi fejlődési stádiuma ellen hatékony. A Quilt Xcel és az Ampligo együttes alkalmazása nagyobb termésre és a jobb minőségre ad lehetőséget.

Kalászos-növényvédelem

Kalászos növényvédelemA kalászos-bemutatóparcellák egységesen Celest Top gomba- és rovarölő szeres csávázást kaptak, amivel a csírakori betegségek mellett gyéríteni tudjuk a drótféregek egyedszámát talajban, elősegítve ezzel például a kukorica utóvetemény zavartalan fejlődését.

A gyomirtásban a tavasszal és ősszel is felhasználható herbicidet ajánlották a gazdák figyelmébe, amely kiváló hatékonysággal rendelkezik az egy- és kétszikű gyomfajok ellen.

A gombabetegségek elleni védelemben univerzális és rugalmas megoldást biztosít a Cherokee. Gombaölő hatása mellett markáns élettani hatása van 
az Amistar Xtra fungicidnek: zöldítő hatása legerősebben árpán érvényesül. A Seguris Xtra prémiumminőségű gombaölő szer, amelyet elsősorban intenzív termesztésbe ajánl a Syngenta. Markáns élettani hatása mellett a gabonafélék levélbetegségeinek teljes körét lefedi.

A regulátor hatású Moddus Evo a szárszilárdítás mellett a gabona gyökérfejlődésére is kedvező hatású.

Búza- és árpa-vetőmagkínálat 
a Syngentától

A hazai vetőmagpiacon 2015-ben hozta először forgalomba őszibúza-vetőmagjait a Syngenta. Olyan genetikákból állította össze kínálatát, amelyek stabilan malmi minőséget képesek teremni. Jellemzően korai vagy középkorai tenyészidejű fajták, így a szemkitelítődés időszakában jó eséllyel elkerülik a hőségnapokat.

• 
A CCB Ingenio jó alkalmazkodóképességű, nagy ezermagtömegű fajta, 7-10 t/ha terméspotenciállal.
• 
Az Illico stresszes körülmények között, extenzív termesztésben is megállja a helyét, kimagasló kalászfuzárium elleni toleranciával rendelkezik.
• 
A Falado a legújabb genetikák képviselője. A tavalyi évtől forgalmazott fajta elsősorban az intenzív búzatermesztést folytatók számára ajánlott.
• 
Az SY Moisson kiválóan bokrosodó, rekordtermő fajta.
• 
A Bologna kiváló beltartalmi értékeket produkáló, javító minőségű búza, amely az azonos minőséget produkáló fajták termését akár egy tonnával is képes túlszárnyalni.

Az árpatermesztők számára az elmúlt években bevezetett Hyvido árpa-termesztéstechnológia a Syngenta hatsoros hibrid árpáin alapszik.

A Hyvido program nagy technológiai fegyelmet igénylő, intenzív termesztést takar, amelyet a Syngenta által ajánlott hibridek 10-12 tonnás terméssel képesek meghálálni. A hibridsor első képviselője a Jallon, de a bemutatón az érdeklődők már megtekinthették az adaptációs vizsgálatok alatt álló Tektoo és Zoo hibrideket is.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: gazdák, napraforgó, gyomirtás, Syngenta, búza, kukorica, vetőmag, árpa, állományszárítás, csávázás, kukoricahibridek

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...