TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Nagyobb termésbiztonság az árukukoricában

Nagyobb termésbiztonság az árukukoricában

Növényvédelem - 2017.06.14

Az elmúlt években a kukoricamoly erőteljes felszaporodása és növekvő kártétele figyelhető meg árukukoricában. A Szekszárd Zrt. – mint innovatív és eredményorientált vállalat – 2016-ban úgy döntött, hogy próbára teszi a DuPont™ Coragen® rovarölő szer molykártevők elleni hatékonyságát.

A kísérletek értékeléséről és gyakorlati hasznáról kérdeztük Gscheidt Mátyást, a Szekszárd Zrt. termelési igazgatóját, az igazgatóság elnökét és Hanó János növénytermesztési igazgató-helyettest, növényvédő szakmérnököt.

– Hogyan állították be a kísérleteket?

G. M.: – Táblafelezéses eljárással dolgoztunk, 20–80 ha-os táblaméretekig: talajtípus, fertőzöttség és technológiai elemek tekintetében homogén táblákon. Az értékelésnél minden esetben kisebb-nagyobb mértékű hozamtöbbletet mértünk. Egy parcella eredményében hozamdepresszió volt megfigyelhető, de ennek okai összetettek. Tavaly ebben a térségben a májusi–júniusi nagy viharok idején közel 100 mm csapadék hullott le egy nap alatt, amely nagy széllel érkezett és az állományok jelentős részét megdöntötte. A tavalyi év csapadékban egyébként is bővelkedett, a növények gyökere nem sérült, csak elhanyagolható mértékben, így teljesen jó átlagot adott ez a tábla is. A kezelt terület egy része az elején lett betakarítva, mígy a maradék egy hónap késéssel. Mi ezen tényezőknek tulajdonítjuk a negatív terméskülönbséget.

H. J.: – A betakarítást nehezítette, hogy a kezelések tizenegy különböző táblát érintettek és elég sokat kellett vándorolni, a 6-os út 63-as kereszteződésétől egészen Pörbölyig. A permetezésekkel nem volt csúszás, a Coragennel kezelt 386 ha-on kényelmesen végig lehetett érni, nem kellett két műszakban dolgozni, meg lehetett oldani.

G. M.: – Mindehhez a megfelelő technika is rendelkezésre áll, hiszen 36 méteres kerettel dolgoztunk, egy olyan géppel, amelynek a megengedett haladási sebessége 22-23 km/h. Ebben a műfajban az egyik legjobb területteljesítményű permetező. Az összehasonlításá-ból kivettük azt a területet, ahol a termésdepresszió volt, így a kísérletben átlagosan 445 kg/ha volt a többlettermés a 2016-os évben a Coragen®-kezelt területek javára. Az értékelésnél figyelembe vettük a kukorica értékesítési árát, a Coragen® szerköltségét és a kijuttatási költséget. Így különbség hektáronként plusz 4500 Ft/ha lett a kezelt területen a kezeletlenhez képest.

– Mit érdemes tudnunk a technológiáról?

H. J.: – Kukoricatermesztésünkben technológiai váltás történt. Gyakorlatilag forgatás nélküli talajműveléssel gazdálkodunk, és a túlélő kukoricamoly-lárvák miatt nem mindegy, hogyan indulunk. Azt feltételeztük, hogy durvább az infekciós egyedlétszám. Kíváncsiak voltunk, mit tudunk kezdeni a problémával, hogyan működik speciálisan a moly elleni védekezés.

G. M.: –A tavalyi év molyfertőzés szempontjából nem volt veszélyes. A kontrollparcellákban 9-10 százalékot mértek, a kezelt táblákon pedig 1 százalékot. Nincs ugyan adatsorunk az elmúlt évekre nézve, de a tavalyelőtti évben ez egyértelműen magasabb volt. A DuPont kollégái a nemzetközi tapasztalatok alapján 4-7 százalékos terméstöbbletet prognosztizáltak. Ez nagyon nehezen mérhető a mezőgazdaságban. Ha azt mondták volna, hogy 10-15 százalék...

H. J.: – ...azt meg nem hisszük el. Nem is próbálkoztunk volna a Coragennel, mert elég sok hangzatos dologba belefutottunk már, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

– Akkor mégis miért próbálták ki a Coragen®-t árukukoricában?

G. M.: – Szakmai kíváncsiság és természetesen a fejlődési igény, amiben a DuPont partner volt. A Szekszárd Zrt.-nél nagyon sok kísérlet volt már, de az esetek nagy százalékában nem lett technológiai váltás belőle.

– Az, hogy a moly mekkora mértékű és milyen problémát okoz, mindig utólag derül ki. Az állományban járva mit tapasztaltak?

H. J.: – Volt olyan év, hogy a táblákban alig maradt már cső fölött álló kukoricaszár, le volt törve vagy be volt hajolva. A következő évben nem is kellett keresni a hernyókat tavasszal, mert bármelyik szárdarabot felvette az ember, ott volt benne.

G. M.: –Maga a Coragen® nagy biztonságot adhat. Ha az ember a technológia részévé teszi, el kell fogadni, hogy kisebb fertőzés esetén kisebb a nyereség, míg nagyobb fertőzés esetén nagyobb, de ezzel együtt folyamatosan nagyobb a termésbiztonság is. A kezelésnek igenis van hatása a terméstöbbletre, évjárattól függően, és egy évet nem lehet alapul venni.

– Kijelenthető, hogy szakmai szempontból a Coragen® bizonyított?

G. M.: –Sikeres volt a kísérlet. Abban vagyunk érdekeltek, hogy intenzifikáljuk a termelést és ahhoz adjuk a technológiánkat, ami megtérül, illetve hozamtöbbletet produkál.

– Elképzelhető, hogy a készítmény megfelelő ár-érték arány mellett beépül a technológiába?

G. M.: –Nem elképzelhető, hanem biztos. Ami megéri, azt alkalmazzuk.

Sáradi Krisztina

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!
A más módon nem jelölt, ® vagy ™ jellel ellátott márkanevek a DuPont, Pioneer és leányvállalatainak márkanevei. © 2017 DuPont.

Címkék: DuPont, kukorica, kukoricamoly, árukukorica, Coragen
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fontos változás: az eGN-ben kell teljesíteni a nitrát ...

A nitrát adatszolgáltatást az idei évtől az ÁNYK nyomtatványkitöltő program helyett az elektronikus gazdálkodási ...