TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
„Karöltve” a maximális sikerért

„Karöltve” a maximális sikerért

Növényvédelem - 2017.04.17

Egy technológiai csomag összeállításakor a Syngenta mindig azt tartja szem előtt, hogy olyan termékeket válogasson össze, amelyek a maguk szegmensében megoldást nyújtanak a termelőknek a főbb kihívásokkal szemben, és könnyen beilleszthetők legyenek a termesztéstechnológába.

Ezeket alapul véve választottuk ki a Cherkee gombaölő szert és a Prefektor* herbicidet, amelyek Duett néven alkotnak erős párost a kalászos gabona termelésében. Ezen termékek az elmúlt években már külön-külön is bizonyítottak, ennek köszönhetően egyre népszerűbbé váltak a piacon ezzel, is megerősítve minket, hogy Duettben is megállják a helyüket. 
A következő bekezdésekben megismerhetjük azon terméktulajdonságokat, amelyek hozzájárulhatnak termelésünk sikerességéhez.

Megbízható tavaszi gyomirtás kalászosokban Prefektorral*

Kemény tél van mögöttünk, szokatlan volt ez az elmúlt évekhez képest. A hosszú, fagyos, de sajnos helyenként hótakaró nélküli hetek komoly nehézséget okoztak a kinn lévő kultúráknak. Az állományok, amelyek viszonylag jól teleltek, fokozott figyelmet érdemelnek. A gyomnövények kíméletlenek, az időjárás enyhébbre for--dulásával már folyamatosan csíráznak, versengve a gyengébben bokrosodott, esetleg hiányos kalászosokkal. Az enyhébb napokon folyamatosan csírázó gyomnövények, mint a pipacs, ragadós galaj, mezei árvácska, tyúkhúr, veronikafajok, árvacsalánfajok, kora tavaszra megerősödve komoly gondot okoznak a kalászosokban. Jól időzített tavaszi gyomirtással felszabadíthatjuk a korai gyomnövénynyomás alól a növényeinket, hozzásegítve őket a zavartalan fejlődéshez.

Erős korai kétszikű-gyomosodás bokrosodó búzában

Erős korai kétszikű-gyomosodás bokrosodó búzában

A Prefektor* széles, megbízható kétszikűspektrumának köszönhetően kiválóan alkalmas a kalászosok tavaszi gyomirtására, legyen szó bármilyen kétszikű-gyomosodásról, akár az évelő mezei acatról is.

Felhasználható őszi búzában, őszi és tavaszi árpában, valamint tritikáléban. Dózisa 0,15 l/ha minden engedélyezett kultúrában.

Korszerű formulációjának köszönhető jó tapadás, gyors felvétel, ezáltal a kiemelkedő hatékonyság jellemzi.

Szelektivitása kiváló, akár kétnóduszos állapotban kijuttatva sem fitotoxikus az engedélyezett kultúrákban.

A gazdaságos termesztést meghatározza a kalászos gabona kondíciója. Igazi sikert csak magas termesztési szinttel tudunk elérni. Vegyünk igénybe minden technológiai elemet, amivel segíteni tudjuk a kalászos fejlődését. A Prefektor megbízható megoldást ad a klasszikus gyomosodási képet mutató, kétszikű gyomokkal fertőzött területünkön.

* 
„A Prefektor azonos a 02.5/4277/2/2007. MgSZHK-számon engedélyezett Sekator OD gyomirtó permetezőszerrel.”

Cherokee Univerzállis gombaölő

A 2016. év során számos, a lombot és a kalászt támadó betegséggel kellett szembenéznünk a vegetáció során. Őszi árpában korán induló hálózatos foltossággal találkozhattunk a korai vegetációban, majd a ramuláriás foltosság okozott látványos károkat a kalászolás időszakában. A ramulária ellen kevés készítmény tud megfelelő hatékonysággal dolgozni. 
A Cherokee azok közé a termékek közé tartozik, amelyek hatékonyan visszaszorítják a fertőzést.

Őszi búzában korán megjelenő, elhúzódó szeptória volt tapasztalható. A lombot szintén súlyosan károsíthatta a sárga rozsda járványszintű megjelenése. Ott, ahol nem fordítottak kellő figyelmet a védekezésre, akár napok alatt is súlyos károkat okozhat A betakarítás környékén a csapadékos időjárás tulajdonképpen kettévágta az aratást. A csapadékos időszakot követően komoly kalászfuzáriumkárokkal kellett szembesülnünk. Kijelenthetjük, hogy a 2016. év mind a lombot, mind a kalászt megtámadó betegségek szempontjából kiugró évnek volt mondható. Kevés olyan készítmény áll a gazdálkodók rendelkezésére, amely mind a lombot, mind a kalászt hatékonyan védi. 
A Cherokee olyan készítmény, amely a korábbiakban felsorolt gombategségek ellen az egyik legjobb választás. Három hatóanyag gyári kombinációja, amely biztosítja a széles hatásspektrumot, a hosszú hatástartamot és a kiemelkedő hatékonyságot. A három hatóanyag biokinetikája és hatásspektruma eltérő, ennek köszönhetően az egyes hatóanyagok kiegészítik egymás tudását. A propikonazol elsősorban a lisztharmat típusú gombák ellen a hatékony, a ciprokonazol a rozsdagombák elleni egyik leghatékonyabb fegyver, a klórtalonil pedig egyedülálló hatékonyságú a szeptóriás betegség és a ramulária ellen, illetve preventív mellékhatással rendelkezik fuzárium ellen.

Az összetételnek köszönhetően akár korai fázisban, akár kalászvédelemre szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani, 
a Cherokee ideális választás lehet. Rugalmasan felhasználható, és adaptálható a fertőzési körülményekhez is. Alacsony fertőzési nyomás esetén 1,5 l/ha dózissal is kiváló hatékonyságot érhetünk el. Ha magas a nyomás vagy a kalászvédelemről van szó, mindenképpen javasolt a 2 l/ha dózis.

Csomag tartalma:
– 
20 l Cherokee + 2 l Prefektor
– 
13,5 ha őszi kalászos gyomirtására és gombaölő szeres kezelésére

Dr. Varga Zoltán fejlesztőmérnök
Tóth Csantavéri Szilvia fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

 

Címkék: kalászosok, gyomirtás, Syngenta
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Európai cirokkongresszus: 2025, Magyarország

Magyarországon rendezik 2025 szeptemberében a negyedik európai cirokkongresszust – adta hírül honlapján a ...