Hirdetés
Új megoldások a nehezen irtható gyomok ellen kalászosokban

Új megoldások a nehezen irtható gyomok ellen kalászosokban

Növényvédelem - 2017.04.14

Az elmúlt időszak egyoldalú, úgynevezett szulfonil-urea típusú gyomirtó szereinek használata miatt a kalászosokban bizonyos gyomok felszaporodása olyan mértékűvé vált, hogy akadályozzák a gabonák bokrosodását, tápanyag- és vízfelvételét, ezáltal jelentős termésveszteséget okoznak.

Ezek a gyomnövények a veronikafajok (borostyánlevelű, perzsa és fényes veronika) és a mezei árvácska (1–2 kép). Mivel ezek a gyomok T₁–T₂ életformájúak, vagyis már ősszel csíráznak, és a veronikafajok kora tavaszra virágoznak is, fontos a gyomkonkurencia mielőbbi kiiktatása. 
A klasszikus egy–két nóduszos állapotban történő gyomirtási időszakra ezek a gyomok sokszor már elvirágoznak, nem vesznek fel felszívódó gyomirtószer-hatóanyagokat, és a legtöbb még hatásos szer nem működik ellenük. Ezekre a problémákra speciális megoldás szükséges, amelyből az FMC kettőt is kínál.

Fiatal gyomokra Saracen Delta

Az erős mezei árvácska borítottság elveszi a tápanyagot a búzától, gátolja a bokrosodást is 1. kép: Az erős mezei árvácska borítottság elveszi a tápanyagot a búzától, gátolja a bokrosodást is (Marcaltő, 2016. tavasz)

 

Amennyiben a gyomok csak néhány levelesek, kiváló megoldás a Saracen Delta. A Sa-ra-cen Delta összetétele 500 g/l dif-lu-fe-ni-kán és 50 g/l flo-ra-szu-lam. A dif-lu-fe-ni-kán hatóanyag a fotoszintézisben szerepet játszó ka-ro-ti-noi-dok bioszintézisét gátolja. A flo-ra-szu-lam a tri-azo-lo-py-ri-mi-di-nek her-bi-cid-cso-port-já-ba tartozó, fehérjeszintézist gátló úgynevezett ALS-gát-ló, de nem szul-fo-nil-urea típusú gyomirtószer-hatóanyag, mivel más helyen hat.

A veronikafertőzöttség erős szintje beavatkozást kíván 2. kép: A veronikafertőzöttség erős szintje beavatkozást kíván (Veszprém, 2015. 04. 11.)

 

A két hatóanyag két különböző módon fejti ki hatását a gyomnövényekben, így rezisztencia sem alakul ki. Két hatóanyagának köszönhetően a speciális gyomok (veronikafélék, mezei árvácska és árvacsalánfajok) mellett a klasszikus gabonagyomok (ebszékfűfajok, pipacs, galaj, árvakelésű repce, tyúkhúr, sebforrasztó zsombor stb.) ellen is megbízható védelmet ad. A floraszulam a kikelt gyomokat irtja levélen keresztül, míg a di-flu-fe-ni-kán hatóanyag a nehezen irtható gyomok ellen segít be, és a talajon keresztüli tartamhatást is biztosítja! A szert a gyomok 2–4 leveles, galajnál 1–3 levélörvös állapotában permetezzük ki (3. kép).

Saracen Delta-kezelésre alkalmas fejlettségű gyomok3. kép: Saracen Delta-kezelésre alkalmas fejlettségű gyomok

 

Hőmérsékletre a készítmény kevésbé érzékeny, 5 °C felett kijuttatható, szárba indulás kezdetéig permetezzük ki. A termék dózisa 0,1 l/ha, amelyhez a Fortuna hatásfokozót ingyen biztosítjuk! A Fortuna 0,4 l/ha dózisa jelentősen segíti a Sa-ra-cen Delta terülését, nedvesítését és a hatóanyag felszívódását. A Saracen Delta gyomirtó szer felhasználható őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa és tavaszi búza kultúráiban is. A készítménynek káros utóvetemény-korlátozása nincs, repce is vethető utána! A Saracen Delta II. forgalmi kategóriájú termék, így a zöld könyvvel rendelkező termelők is megvásárolhatják.

Fejlett gyomokra Aurora 40 WG

Aurora 40 WG hatása a fejlett facélia árvakelés ellen 4. kép: Aurora 40 WG hatása a fejlett fa-cé-lia árvakelés ellen (Mecsér, 2016. 04. 06.)

 

Amennyiben tavaszra a veronikafélék, az árvácskafajok vagy esetleg az árvakelésű fa-cé-lia (amit szintén nem tud a legtöbb ga-bo-na-her-bi-cid) a néhány leveles állapotánál fejlettebb, alkalmazzuk az Aurora 40 WG gyomirtó szert (4. kép). A termék kar-fent-ra-zon-etil hatóanyaga a „pro-tox-gát-lók” közé tartozik. A pro-to-por-fi-ri-no-gén-oxi-dáz enzim gátlásával fejti ki hatását, vagyis a fény hatására a sejtekben oxigén szabad gyökök képződnek, ezekből hidrogén-peroxid és oxigén keletkezik. Ezek hatására a sejtek roncsolódnak, leáll a klorofill bioszintézise, a gyomok „perzselés” tünetei mellett elpusztulnak. Amikor tavasszal a fejlett vagy akár már virágzó veronikafélék a felszívódó szereket már nem veszik fel, nem hatásosak ellenük, a perzselő hatású Aurora 40 WG hatására leszáradnak (5. kép).

Aurora hatása a fejlett veronika ellen 5. kép: Aurora hatása a fejlett veronika ellen (Veszprémfajsz, 2016. 04. 13.)

 

Mivel az Aurora gyomirtó hatása bizonyos gyomok ellen (pipacs, ebszékfű félék) kiegészítésre szorul, az Aurora 40 g/ha dózisát egészítsük ki Nu-an-ce 750 WG (tri-be-nu-ron 750 g/kg) 15–20 g/ha vagy a Nu-an-ce Super (250 g/kg tribenuron+500 g/kg ti-fen-szul-fu-ron) 40 g/ha dózisával. Nagyon fontos, hogy az Aurora mellé semmilyen nedvesítőszer, hatásfokozó, lombtrágya, gombaölő szer kombinációját nem javasoljuk, mivel a perzselés veszélye megnő a kultúrnövénnyel szemben! Az Aurora gyomirtó szert és kombinációit őszi búza, őszi árpa, zab és fénymag esetén háromleveles állapotától szárba indulás kezdetéig, tavaszi árpánál bokrosodás végéig javasolt használni. Az Aurora és a fenti kombinációk esetén sincs utóvetemény-korlátozás!

FMC-Agro Hungary Kft.

 

Címkék: FMC, kalászosok, gyomirtás
Kiemelt hírek