Hirdetés
Itt az őszi nagytakarítás ideje

Itt az őszi nagytakarítás ideje

Növényvédelem - 2016.11.07

EXPERT® MET – a Bayer új őszi kalászos gyomirtó szere – Kiváló hatékonyság nagy széltippan és ősszel kelő kétszikű gyomnövények ellen– Teljesen biztonságos a kultúrnövényekre– Alacsony dózis, könnyen kezelhető WG formuláció– Kiemelkedő gazdaságosság

Egyre fontosabbá válik a kalászosok őszi gyomirtása

Hazánkban a kalászos gabonafélék őszi gyomirtása nem tekint vissza igazán hosszú múltra. Néhány évtizede jóformán csak a Nyugat-Dunántúlon alkalmazták néhányan elsősorban nagy széltippan ellen. Az utóbbi években viszont sokat változott az őszi kalászosok termesztéstechnológiája, és a gyomosodás is jelentősen átalakult. Manapság a kis vetőmagnormával és korán vetett állományok jó ideig szinte semmilyen gyomelnyomó képességgel nem rendelkeznek. A nagy széltippan ma már a harmadik legfontosabb gabonagyomunk, új területeken is terjed. Az ősszel kelő kétszikűek (például veronikafélék, árvacsalánfélék, tyúkhúr) pedig képesek gyepszerűen vastag rétegben beborítani a talajt és elnyomni a gyenge gabonaállományt. A tavaszi gyomirtás idejére ezek a fajok legtöbbször már túl vannak életciklusuk nagy részén, és sikerrel kifejtették súlyos károsító hatásukat is.
A megkívánt magas termésszint elképzelhetetlen a gyomkonkurencia minél korábbi kikapcsolása nélkül. Emellett az őszi gyomirtásnak természetesen munkaszervezési előnyei is vannak, hiszen jelentősen csökkentheti a tavaszi munkacsúcsot.

Az utóbbi években egyre többen ismerik fel az őszi gyomirtás előnyeit, ma már 100 ezer hektáros nagyságrendben végzik a termelők, és az aránya évről évre növekszik. A Bayer klasszikus hatóanyagokat tartalmazó új őszi kalászos gabona gyomirtó szere, az EXPERT® MET kedvező hektárköltség mellett nyújt kiváló megoldást a nagy széltippan és a fontos ősszel kelő kétszikű gyomok ellen. A készítmény 2015 őszén került bevezetésre a termelők megelégedésére. Ez év őszén már második alkalommal alkalmazható Magyarországon.

Az EXPERT® MET alaposan kisöpri a gyomokat
Az új őszi gyomirtó készítmény két hatóanyagot tartalmaz. Összetétele: 
420 g/kg flufenacet és 140 g/kg metribuzin WG formulációban.

Az EXPERT® MET hatásspektruma
A készítmény kiváló hatékonyságú a következő fontos gyomfajok ellen: nagy széltippan, tyúkhúr, pásztortáska, piros árvacsalán, pipacs, mezei szarkaláb, ebszékfű, parlagi pipitér, perzsa veronika, sebforrasztó zsombor, apró gólyaorr, repceárvakelés. Természetesen a felsorolás nem teljes. Mérsékeltebben érzékenyek az EXPERT® MET-re a következő fajok: ragadós galaj, borostyánlevelű veronika, mezei árvácska, orvosi füstike, azonban megfelelő körülmények között jó időzítéssel e fajok ellen is jó hatás érhető el. Az EXPERT® MET hatékonysága parlagi ecsetpázsit ellen általában nem kielégítő.

Felhasználási szempontok
Az EXPERT® MET egy vegetációs időszakban egy alkalommal használható fel őszi gyomirtásra. Őszi búza, őszi árpa, rozs és tritikále kultúrákban a készítményt korai posztemergensen, a kultúrnövény 
1 leveles és 3 leveles állapota között (BBCH 11–13) kell kijuttatni. Fontos, hogy kezeléskor a magról kelő kétszikű gyomnövények szik- kétleveles, a nagy széltippan (Apera spica venti) 1–2 leveles fenológiai stádiumban legyen. Az EXPERT® MET dózisa egységesen 0,35 kg/ha. Mivel a készítmény a levélen keresztüli hatás mellett a talajon keresztül is hat, a megfelelő hatékonysághoz szükséges a jól megművelt, apró morzsás, rögmentes talajfelszín.
Erősebb gyomosodás, kedvezőtlen időjárási viszonyok és kevésbé érzékeny gyomfajok jelenléte esetén az őszi kezelést követően tavaszi gyomirtás válhat szükségessé 0,15 l/ha Sekator OD-val. Betegségek, kártevők, fagy vagy szárazság miatt legyengült növényállományba a készítményt nem szabad kijuttatni. 
A készítménnyel kezelt állomány kipusztulása esetén a kezelést követő tavasszal tavaszi árpa, tavaszi búza, burgonya, kukorica, lucerna, paradicsom vethető.

Az EXPERT® MET a Bayer őszi kalászos gabona gyomirtó szer családjának az első képviselője. Cégünk számára fontos, hogy ebben az egyre jelentősebb szegmensben is megfelelő termékválasztékot nyújtson, így a jövőben további termékek megjelenése várható. Kérem a kedves olvasókat, hogy már 2016 őszén is használják, vizsgáztassák új készítményünket saját területük egy részén, és győződjenek meg hatékonyságáról, illetve kitűnő ár-érték arányáról!

Farády László
Bayer Hungaria Kft.

Címkék:
Kiemelt hírek