A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

A remény magjai

Növényvédelem - 2015.07.02

Báics Ernő dísznövény-, gyógynövény- és vadvirágmagok kereskedelmével foglalkozik Mélykúton mintegy 150 hektáron. Az utóbbi szinte csak hobbi, mivel nem sok hasznot termel. 
A magyar flórával azonos növények magvaiból nagy mennyiséget tud előállítani, kereslet azonban jelenleg szinte 
csak a „nyugati” államokban jelentkezik.

A remény magjai


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


A nyugati országokban ugyanis – ahogyan Ernő fogalmaz – „már előrébb haladtak a rendcsinálással”, így vadvirág már nemigen látható. A vadvirágok vetésének azonban Magyarországon is lehetne gazdasági és egészségügyi haszna.
Báics Ernő 71 éves botanikus a Gödöllői Egyetem befejezését követően a vetőmagvállalatnál helyezkedett el, ahol apró magvak termeltetésével foglalkozott. 
A vállalat megszűnését követően bizonyos dísznövények magjainak termelését magánúton folytatta, majd igény mutatkozott a magyar flóra szépséges virágainak magjaira is. A természetből csak néhány dekát gyűjtöttek be, majd a növényeket felszaporították és természetazonos állományokat hoztak létre, hiszen semmilyen módon nem szelektáltak. Munkája elméleti hátterét a Jávorka-Csapody Iconographia adja, ami szerinte „a magyar botanikusok bibliája”. Báics Ernő és tevékenysége a támogatásokból „kimarad”, mivel az általa termesztett növények nem szerepelnek a Nemzeti Fajtajegyzékben. Célja ennek ellenére is a meglévő állomány fenntartása, bővítése, s a gazdaság átadása fiának.
A vetőmagválasztékot a nyugati vevők igénye szerint alakítják. Elkel a margaréta, a pipacs, a tejoltó galaj és a vadmurok is. „Szemléletformálásra lenne szükség ahhoz, hogy ezek a növények nálunk is a megfelelő jelentőséggel bírjanak” – vallja a botanikus.


Címkék: