A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Stresszkezelések – Amalgerol a talajért és a növényért

Növényvédelem - 2015.05.25

Az Amalgerolt egy svájci vegyész fejlesztette ki 74 évvel ezelőtt, de Magyarországon is már több mint 20 éve alkalmazzák. Sikerét széles felhasználási lehetőségének és látványos hatásának köszönheti. Összetevői révén egyaránt alkalmas a talaj és a növény kondicionálására, regenerálására.

Stresszkezelések – Amalgerol a talajért és a növényértAz Amalgerol magas széntartalma könnyen felvehető tápanyagot, olajtartalma életteret biztosít a talaj hasznos mikrobáinak, hatására a mikorrhiza-népesség meghétszereződik. Az eredmény: levegősebb, jobb vízgazdálkodású, morzsalékosabb talaj, amelyben a gyökér is gyorsabban fejlődik, és könnyebben is művelhető. Állománypermetezéssel kijuttatva (auxin-, gibberellin-tartalmánál fogva) felgyorsítja a növények anyagcseréjét, így azok gyorsabban, könnyebben átvészelik a stresszes helyzeteket. Olyan tápelemeket is tartalmaz (szelén, vanádium, wolfram stb.), amelyek ugyan kis mennyiségben szükségesek, de alapvető fontosságúak 
a növények számára.

1. ábra. A rossz szerkezetű talajokon az aszálykár is erősebb


A tavaszi, nyár eleji időszakban várható időjárási stressztényezők a késői talajmenti fagy, a homokverés, a jégkár, az aszály/belvíz stb. Ehhez jöhet még a károsítók tömeges megjelenéséből adódó rossz kondíció, gyomirtószer-felverődések, elsodródások, amelyek mindegyikénél segítséget jelent az Amalgerol (1-4. ábrák)

 

 

 2. A-B ábra. A jégverés és homokverés komoly stresszt okoz a növényeknek

 

 

3. A-B ábra. Nagyvázsonyban 2014-ben a jégeső ellenére is 3,1 t/ha napraforgót tudtak betakarítani

az 5 l/ha Amalgerol-kezelésnek (is) köszönhetően

4. A-B ábra. Az Amalgerol segített az aszály kivédésében is (Mezőcsát, 2008. 07. 02.)

 

Stresszmentes állományban is érdemes Amalgerolt használni, mert egyöntetűbb állomány, jobb minőség, magasabb hozam érhető el. A megfelelő időben kijuttatott Amalgerol hatására kalászosokban hosszabb kalászok, teltebb szemek, repcében több oldalelágazás, magasabb becőszám, napraforgóban egészségesebb bélszövet, nagyobb tányérátmérő, jobb virágkötési arány, kukoricában nagyobb csőhossz, szójában több elágazás, több hüvely és mag érhető el.

Amalgerol                                                   Kezeletlen

5. A-B -C ábra. Az Amalgerollal kezelt őszi búza állomány és a kalászok kondicionáltabbak (Somogy megye 2009. 06. 10.)

 

A zöldítés program következtében 2015-ben megnövekszik a szója vetésterülete. Az Amalgerol a szójában is eredményesen alkalmazható (1. táblázat, 
6. ábra). Kijuttatását általában állománykezeléssel, gyakran a gyomirtó szer okozta stressz csökkentésére külön végzik. Szokásos alkalmazása szójában 1-szer 
4 l/ha vagy 2-szer 3 l/ha.
Egy borsodi, tapasztalt növénytermesztő (Czina György) már szójában is évek óta alkalmazza az Amalgerolt (7.ábra). Talajműveléskor 5 l/ha-t juttat ki 1 l/ha baktériumkészítménnyel, majd a vetéskor szintén kiad 5 l/ha Amalgerolt 10 l/ha Radistart FL-lel egy menetben. Elmondása szerint ezzel egyszerre indítja el a szója gyökeresedését és indítja be a hasznos baktériumok működését. Esetenként állománykezeléssel is kijuttatja az Amalgerolt. (Erről a www.cheminova.hu oldalon videó-riportok is megtekinthetők.)
Az Amalgerol kijuttatható vetés előtti talajkezeléssel és/vagy vetéssel egy menetben (5 l/ha). A Radistart Turbo mikrogranulált startertrágya is tartalmaz 10% Amalgerolt. Baktériumtrágyával együtt is kijuttatható (3–5 l/ha). Állománykezelésnél stressz esetén 4-5 l/ha javasolt, esetleg 7–10 nap múlva megismételve. Normál esetben a szántóföldi dózisa 
3-4 l/ha az érzékeny fenológiai állapotokban (kalászosok: kalászoláskor, virágzás előtt; repce: virágzás előtt, becőképződéskor; napraforgó: csillagbimbós állapotban és virágzás előtt; kukorica: 5–7 leveles állapotban és virágzás előtt; pillangósok: 8–15 cm-es állapotban és virágzás előtt).

Az Amalgerol gyomirtással, gomba- és rovarölő kezelésekkel egy menetben is kijuttatható. Ilyenkor figyelembe kell venni az Amalgerol olajtartalmát, ennek köszönhetően a hatásfokozó készítmények elhagyhatóak, illetve 25 °C hőmérséklet fölött nem javasolt a kijuttatás. Ilyenkor a késő délutáni órákban kezeljünk, amikor már várhatóan csökken a hőmérséklet.
(Javasolt keverési próbát végezni vagy figyelembe venni a partner készítmények leírását az olajos termékekkel való keverhetőséggel kapcsolatban.)

7. ábra. Czina György évek óta eredményesen alkalmazza az Amalgerolt szójában is (3-4 t/ha)

Tipp: Az Amalgerol kedvezményesen szerezhető be, ha Glyfos-Amal Pack csomagban (20 liter Glyfos és 25 liter Amalgerol) kérjük, vagy ha nagyobb kiszerelésben (1000 literes tartály) vásároljuk meg. A Dupla Tankolás programban további plusz kedvezmény érvényesíthető. További információk: 
www.cheminova.hu.

 

Szerző: Rácz Tibor Cheminova 
Magyarország Kft.

Címkék: