TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Fejünkre nőttek a meztelencsigák, mióta szigorították az ellenük való védekezést

Fejünkre nőttek a meztelencsigák, mióta szigorították az ellenük való védekezést

Növényvédelem - 2023.06.27

Folyamatosan szűkülnek a növényvédőszer-felhasználási lehetőségek, és ezek alkalomadtán furcsa helyzeteket szülnek. A korlátozás elősegíti a meztelencsigák bosszantó terjedését is.

2021 februárjában adta hírül a Nébih weboldala, hogy szigorodik a csigaölő szerek használata. A növénytermesztőket és a kiskerttulajdonosokat – ma már látjuk – egyaránt kellemetlenül érintette, hogy az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) rendelete nyomán megváltozott a metaldehid hatóanyag európai uniós toxikológiai besorolása.

Ennek következtében 2021. július 31-től szigorodtak a hatóanyagot tartalmazó csigaölő készítmények megvásárlásának feltételei, azaz szabadforgalmú felhasználásuk megszűnt. A metaldehid hatóanyag „bűne” az, hogy feltehetően károsítja az emberi termékenységet.

Az Agroinform most arról írt, hogy idén sokkal több a meztelen csiga, mint az elmúlt években. A metaldehid használatának korlátozása megnehezíti az ellenük való védekezést, már csak azért is, mert egyelőre semmilyen más hatékony készítmény nem áll rendelkezésre a csigákkal szembeni küzdelemhez.

„Hozzánk is érkezett arról információ, hogy az ország egyes pontjain nagyon megnőtt a házatlancsiga-populáció. Néhány évvel ezelőtt a meztelencsigafajok közül a spanyolcsigát neveztük ki fő károsítónak, de ma már nem feltétlen csak erről a fajról van szó, hanem általában a meztelen csigákról, melyek károsítják a kerti növényeket”

– nyilatkozta a weboldalnak Hunyadi István, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke. Szerinte a károsítók túlszaporodását az enyhe tél és az elmúlt hetek csapadékos, párás időjárása is elősegítette, ráadásul a meztelencsigák természetes ellenségei (például a varangyok) eltűnőben vannak.

(Fotó: Leslie Eckert/Pixabay)

Címkék: meztelencsiga, növénytermesztés, kertészet, károsítás, növényvédő szer, korlátozás, eu, varangyok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban!

Országos felmérést végzett több mint tízezer, mély fekvésű területen tevékenykedő gazda körében a Nemzeti ...