TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Igencsak rájár a rúd, pontosabban a fegyver csöve a vetési varjakra Romániában

Igencsak rájár a rúd, pontosabban a fegyver csöve a vetési varjakra Romániában

Növényvédelem - 2023.06.21

A ravaszon pedig a mezőgazdasági miniszter ujja van, aki szerint szükség van egy új törvényre ahhoz, hogy hatékonyan lehessen irtani a vetési varjakat Romániában.

A vetési varjú előtt a kormoránnak üzent hadat a miniszter, az ő kezdeményezésére szavazott meg május végén a parlament egy olyan törvénymódosító indítványt, mely lehetővé teszi, hogy a kormoránokat egész évben lehessen vadászni, nemcsak a szaporodási időszakon kívül. A jogszabályt a napokban az államelnök visszaküldte további megfontolásra.

Az ornitológusok szerint ugyanis a kezdeményezéssel gond lehet. A Román Madártani Egyesület egyik tagja kifejtette, hogy Románia EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztat, ha hatályba lép a kormoránokra vonatkozó törvénymódosítás.

A varjak esetében, illetve az általuk okozott károk megelőzésének módjában van békés megoldás. A Milvus Egyesület ornitológusa szerint valóban tetemes károkat képes okozni egy-egy népesebb varjúcsapat a vetésben, azonban a kártétel megelőzhető azzal, ha a gazdák mélyebbre vetnek.

„A mezőgazdasági károkat meg lehet előzni például azzal, hogy nem 5 centire vetik a kukoricát, hanem 10-re. Amikor a kukorica kibújik a földből, a varjak elkezdik kihuzigálni a növénykéket, és ha a gyökerük végén ott a kukoricaszem, megeszik. Valóban nagy károkat tud okozni egy-egy népesebb csapat. Ha viszont 10 centire vetik, mire eléri a növény a föld felszínét, a magból az energia felhasználódik, a kukoricaszem már nincs ott a gyökér végén. Ilyenkor a varjak kihuzigálnak 3-4 szálat, de ha látják, hogy nincs mit enni rajta, odébb állnak és keresnek más táplálékot” – magyarázta az ornitológus.

A miniszter válasza a felvetésre a következő volt: „Akkor vessük fél méterre a kukoricát?”.

(Forrás: Transtelex – Fotó: sharkolot/Pixabay)

Címkék: vetési varjú, mezőgazdaság, károkozás, kukorica, románia, irtás, vetésmélység
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Biztos tudással a jelen és a jövő kihívásaival szemben

Az éghajlatváltozás komoly hatással van a mezőgazdaságra. Az időjárási szélsőségek, mint például a hosszú, ...