TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Igencsak rájár a rúd, pontosabban a fegyver csöve a vetési varjakra Romániában

Igencsak rájár a rúd, pontosabban a fegyver csöve a vetési varjakra Romániában

Növényvédelem - 2023.06.21

A ravaszon pedig a mezőgazdasági miniszter ujja van, aki szerint szükség van egy új törvényre ahhoz, hogy hatékonyan lehessen irtani a vetési varjakat Romániában.

A vetési varjú előtt a kormoránnak üzent hadat a miniszter, az ő kezdeményezésére szavazott meg május végén a parlament egy olyan törvénymódosító indítványt, mely lehetővé teszi, hogy a kormoránokat egész évben lehessen vadászni, nemcsak a szaporodási időszakon kívül. A jogszabályt a napokban az államelnök visszaküldte további megfontolásra.

Az ornitológusok szerint ugyanis a kezdeményezéssel gond lehet. A Román Madártani Egyesület egyik tagja kifejtette, hogy Románia EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztat, ha hatályba lép a kormoránokra vonatkozó törvénymódosítás.

A varjak esetében, illetve az általuk okozott károk megelőzésének módjában van békés megoldás. A Milvus Egyesület ornitológusa szerint valóban tetemes károkat képes okozni egy-egy népesebb varjúcsapat a vetésben, azonban a kártétel megelőzhető azzal, ha a gazdák mélyebbre vetnek.

„A mezőgazdasági károkat meg lehet előzni például azzal, hogy nem 5 centire vetik a kukoricát, hanem 10-re. Amikor a kukorica kibújik a földből, a varjak elkezdik kihuzigálni a növénykéket, és ha a gyökerük végén ott a kukoricaszem, megeszik. Valóban nagy károkat tud okozni egy-egy népesebb csapat. Ha viszont 10 centire vetik, mire eléri a növény a föld felszínét, a magból az energia felhasználódik, a kukoricaszem már nincs ott a gyökér végén. Ilyenkor a varjak kihuzigálnak 3-4 szálat, de ha látják, hogy nincs mit enni rajta, odébb állnak és keresnek más táplálékot” – magyarázta az ornitológus.

A miniszter válasza a felvetésre a következő volt: „Akkor vessük fél méterre a kukoricát?”.

(Forrás: Transtelex – Fotó: sharkolot/Pixabay)

Címkék: vetési varjú, mezőgazdaság, károkozás, kukorica, románia, irtás, vetésmélység
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

FAO: Kényelmes világméretű gabonakészletek

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a november 3-án kiadott új Gabonakínálati és ...