TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Ezért nem csak vegetáriánusoknak való a lencse

Ezért nem csak vegetáriánusoknak való a lencse

Növénytermesztés - 2023.05.04

A jó idő beköszöntét étkezésünkkel is követjük, napról-napra egyre több friss zöldség, gyümölcs kerül a tányérra. Jól van ez így, de szerencsés lenne, ha a nyári hónapokban sem feledkeznénk meg a lencséről, amelynek fehérjetartalma rendkívül magas.

A lencse termesztési területének mérete igen csekély hazánkban, a fogyasztása pedig leginkább télre, újév tájára koncentrálódik. Ez pedig gond, hiszen egy rendkívül tápláló, kevéssé hizlaló táplálékról van szó, amelynek a szénhidráttartalma igen lassan szívódik fel.

A fehérjetartalma a szójához hasonló, többek között B-vitaminokban és ásványi anyagokban (cink, vas, foszfor) gazdag, valamint sokféle aminosavat tartalmaz, mégpedig olyanokat, amelyeket a szervezet jól képes hasznosítani.

További komoly érv, hogy finom is, és számtalan módon elkészíthető. Hazánkban egyféle, a barna lencse ismert leginkább, de ezen túl számos, változatosan elkészíthető fajtája létezik. A Puy-i zöld lencse neve utal termőhelyére. Az, hogy a franciák mennyire becsben tartják, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az első eredetvédett francia élelmiszert tisztelhetjük benne. S mire való leginkább? Leves, köret, saláta egyaránt készíthető belőle, s mindez nem sok időt kíván, hiszen szemben a barna lencsével, roppant hamar megfő.

A vörös lencse hazánkban is könnyen fellelhető, áruházláncok polcain ugyanúgy, mint a piacokon. Keleti ételek alkotóeleme, szintén könnyen megfő, sőt, szétfő. Így főzeléken túl fűszeres, illatos püréket is lehet belőle készíteni, ahogy az indiaiak is teszik, hiszen ez az alapanyaga a közkedvelt, változatos módon ízesített dahlnak.

A fekete lencsét beluga lencsének is nevezik, ugyanis színe és mérete miatt emlékeztet a kaviárra. Ez az a változat, amely a legkevésbé ismert idehaza. Apró szemű, nem fő szét, markáns ízű, ezért köretnek, salátának is tökéletesen alkalmas. Így azoknak, akiknek nem sikerült megszeretniük a lencsét hagyományos köntösben, új esélyt teremt.

(Fotó: PDPics/Pixabay)

Címkék: lencse, zöldség, gyümölcs, étkezés, fajta, fehérje, magyarország, fogyasztás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kísérletekben bizonyított kertészeti technológiákat ...

A KITE Zrt. Derecskei Kertészeti Telephelyén nagyszabású gyakorlati bemutatót tartottak olyan kertészeti ...