TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
25 százalékkal csökkenthető a műtrágyafelhasználás a Kverneland rendszere segítségével

25 százalékkal csökkenthető a műtrágyafelhasználás a Kverneland rendszere segítségével

Növénytermesztés - 2023.04.11

Változatlan terméshozam negyedével kevesebb műtrágyafelhasználás mellett? A csábító lehetőség elérhető a Kverneland Pudama rendszer segítségével.

A japán Kubota Csoporthoz tartozó norvég Kverneland is pontosan tudja, hogy a modern mezőgazdaság egyre inkább a termelékenységre, hatékonyságra és fenntarthatóságra alapozódik. Ezt tartja szem előtt a termékei fejlesztésénél is, amelyek talajmunkagépeket, vetőgépeket, szálastakarmány- és bálázó munkagépeket, műtrágyaszórókat, valamint permetezőket foglalnak magukba.

Innovatív megoldásuk a Kverneland Pudama rendszer, amelyet a TH Köln német egyetemmel közösen fejlesztettek ki műtrágyaszórók részére. Az ígéret szerint a gazdák maximális terméshozamra képesek általa, viszont a korábbinál 25 százalékkal kevesebb műtrágya felhasználása révén.

Ez több szempontból is hasznos következmény, hiszen a műtrágya folyamatosan drágul, ugyanakkor korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, ráadásul nem okszerű alkalmazás esetén a környezetet is károsítja. A 25 százalékos megtakarítás egyedül Németországban 81 ezer tonna műtrágya megspórolását jelentené, ha mindenki a Kverneland rendszerét használná.

Hagyományos kiszórás esetén rengeteg műtrágya jut a sorok közé is, ahol a növények gyökerei nem tudják elérni és felvenni, így az a mennyiség kárba megy. A Pudama segítségével viszont célzott a kijuttatás, például a kukorica vetésével egyidőben a magok alá helyezik le az apró műtrágyacsomókat, vagyis az rögtön rendelkezésre áll a csírázó, gyökeret eresztő, fejlődő növények számára:

25 százalékkal csökkenthető a műtrágyafelhasználás a Kverneland rendszere segítségével

(Fotók: Kverneland)

Amint a fotón is látható, a műtrágya nagyjából 5 centiméterrel a mag alá, és attól kissé oldalra kerül. Mindez nagyobb sebességű vetés esetén is kivitelezhető, és nem kis megtakarítással jár. Ha például egy gazda 300 hektár kukoricához 150 kg/ha tápanyagot juttat ki, akkor a Pudama rendszer révén hektáronként 37,5 kg műtrágyát spórolhat meg. Ez Németországban ma 7875 euró (vagyis közel 3 millió forint) teljes megtakarítást jelent, de a magyar gazdák is könnyen kiszámolhatják a maguk területeire vonatkozóan.

Videó a Kverneland Pudama rendszerről: KATT IDE!

Címkék: kverneland, pudama, rendszer, műtrágyaszóró, felhasználás, tápanyagkijuttatás, megtakarítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hazánkban 541 hektáron termesztenek spenótot

A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel ...