TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Fenntarthatóság, újragondolva

Fenntarthatóság, újragondolva

Növénytermesztés - 2023.02.27

Az UPL olyan termékeket fejleszt, melyek természetes hatóanyaga szokatlan, de hatékony megoldásokat kínál a növényvédelemben

Hirdetés

Január utolsó hetében tartotta évnyitó konferenciáját az UPL Hungary Kft., amelyen az új termékek bemutatásán túl a cég küldetéséről, valamint a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseiről is információkat kaphattak a résztvevők.

Az UPL újragondolta a fenntarthatóságot, hangsúlyozta megnyitójában Piyush Kumar, az UPL Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A cég fő profilja a növényvédelemben használatos termékek fejlesztése és forgalmazása, ezen a területen a cég jelenléte globális. Árbevétele a tavalyi évben meghaladta a 6 milliárd dollárt, amivel az ágazatban világviszonylatban az ötödik helyet foglalja el. A Föld 138 országában van jelen, hálózatába világszerte 43 gyártóüzem és 18 fejlesztőközpont tartozik, alkalmazottai száma meghaladja a tízezer főt.

Más úton, mint a versenytársak

A globális jelenlét egyben globális felelősséget is jelent, amelynek az UPL minden területen igyekszik megfelelni. Tevékenységében a fenntarthatóság nem csupán szlogen, ezen dolgoznak nap mint nap. Ennek köszönhetően a fenntarthatósági rangsorban a növényvédőszer-gyártók sorában a cég világviszonylatban immár harmadik egymást követő évben foglalja el az első helyet. A területen kifejtett erőfeszítéseinek köszönhetően az egyetlen növényvédelemmel foglalkozó vállalat, amely szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Index által rangsoroltak között. Törekvéseiket jól példázzák a biológia megoldások fejlesztésére és termesztésbe történő integrálására irányuló erőfeszítéseik. Csak e szűken vett területen hat fejlesztőközpontja, valamint kilenc gyártóegysége működik világszerte. A széles körű kutatómunkának köszönhetően már több új, egyben újszerű molekula áll a cég rendelkezésére, amelyek a közeljövőben kerülnek bemutatásra.

Az UPL a fenntarthatóságot célzó munkában partnerséget kínál más, a mezőgazdaságban érdekelt résztvevők, így a gazdálkodók számára is, aminek részeként három évvel ezelőtt elindította Open AG®, nyitott mezőgazdaság programját. E program olyan mezőgazdasági hálózat, amely mindenki számára elérhetővé teszi a fenntartható növekedést, korlátok és határok nélkül. Ennek során olyan kihívásokra kell tudniuk megoldást kínálni a gazdálkodók számára, mint a klímaváltozás, a talajok védelme, az élelmiszer-ellátás biztonsága, valamint az élelmiszerekben lévő hatóanyag-maradékok csökkentésén keresztül az élelmiszerlánc-biztonság. A program részét képezi olyan megoldások fejlesztése és termelésbe történő bevezetése is, amelyek csökkentik a mezőgazdasági árutermelés „karbonlábnyomát”, mérséklik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ebbe illeszthető a konvencionális növényvédelmi és újszerű biológiai megoldásokat ötvöző ProNutiva® program, amellyel egyidejűleg érhető el a betakarított termés mennyiségének növekedése és minőségének javítása. E komplex megközelítéssel, a növényvédelmi technológia, valamint biológiai megoldások, így biostimulátorok termesztéstechnológiában történő egyidejű alkalmazásával elérhető a termelt növényben rejlő genetikai potenciál teljes mértékű kiaknázása. A program első növénye az őszi káposztarepce volt. Az ebben elért sikereket jól mutatja, hogy azok a gazdálkodók, akik az első évben próbát tettek e technológiával, máris kifejezték igényüket a folytatással kapcsolatban.

Az UPL tevékeny részt vállal a fenntartható mezőgazdasági termelés gyakorlatának alakításában.

Új vízmegkötő és biostimulátor termékek

Az UPL bőséges termékkínálatába ebben az évben is érkeznek új készítmények, melyek jól illeszkednek a fentiekben leírt fenntartható mezőgazdasági árutermelés koncepciójába.

A tavalyi évben tapasztalt extrém csapadékhiány, valamint az általánosságban is mind szárazabbá váló körülmények megoldásért kiáltanak az olyan területeken, amelyeken nem áll rendelkezésre gazdaságosan felhasználható öntözővíz. Ezeken a termésbiztonság szempontjából a lehulló csapadékkal, valamint a talajnedvességgel történő gazdálkodás elsődleges fontosságú lehet. Ebben nyújt segítséget a Zeba®, amely hatékonyan alkalmazható a termőtalaj vízháztartásának javítására. Ez a biológiai úton lebomló, GMO-mentes kukoricakeményítőből készülő granulátum saját tömegének több mint 300 szorosának megfelelő mennyiségű vizet képes megkötni, majd a növény rendelkezésére bocsátani, ráadásul mindezt a kiszáradás-újranedvesedés ciklus többszöri ismétlődésével. Széles körű felhasználási lehetőségei között a szántóföldi növénytermesztésben történő alkalmazására is lehetőség nyílik. Ekkor a vetőgép mikrogranulátum-szóró berendezésével a magárokba adagolva javítja a vetett növény vízellátását, csökkenti az öntözővíz-szükségletet, így használatával az ideálistól eltérő csapadékviszonyok mellett is magasabb terméseredmény érhető el.

Az UPL biostimulátor-ajánlata már jelenleg is több készítményt tartalmaz, amelyek egyes termékeknél algakivonaton, míg másoknál polifenolokon alapulnak. Ebben az évben – jelenleg még engedélyezés alatt álló – új típusú termékek érkeznek a palettára, amelyek alapját aminosavak alkotják. Az Ary-Amin C® növényi fehérjékből, valamint cukor fermentációjából származó aminosavakat, valamint hozzáadott tápanyagokat tartalmaz, amelyek együttesen egy egyedülálló hatóanyagkomplexet alkotnak. Hatása sokrétű, a növényi gének aktivitásának fokozásával vagy éppen gátlásával optimalizálja az anyagcsere-folyamatokat, javítja a nitrogén hasznosulását, fokozza a klorofillszintézist, miközben csökkenti az abiotikus stresszhatások növényre gyakorolt káros hatását.

Újonnan érkező szereplője a termékkínálatnak a Calibra Cargo, amely alga-, valamint aminosav-alapú összetevőkből álló biostimulátor. Az alkotórészek önálló hatásának, valamint a közöttük határozottan érvényesülő szinergizmusnak köszönhetően e biostimulátor egyszerre támogatja a növény növekedését, fejlődését, valamint termésképzését, miközben határozott választ ad a kedvezőtlen környezeti tényezők által kiváltott stresszhatásokra. Összetételében magas a szabad aminosavak aránya, melyeket a növény közvetlenül is képes hasznosítani, időt és a képzésükre fordított energiát takarítva meg ezáltal.

Narancsolajjal a gombakórokozók ellen

Az elmúlt években a növényvédelem számos területén szembesülnek azzal a gazdálkodók, hogy egyes növénykultúrák esetében rendkívüli módon leszűkült a felhasználható készítmények köre, ami különösen a rovarkártevőkkel szembeni védekezésben okoz nehezen megoldható szituációkat. Ebben a helyzetben érkezik a termékkínálatba a Sinala®, amely a kártevőkön túl egyes gombabetegségekkel szemben is hatékonyan alkalmazható. Hatóanyaga hidegen sajtolt narancsolaj, amely modern és innovatív ME (mikroemulzió) formulációjának köszönhetően már kis mennyiségben történő felhasználása amellett is hatékony. Hatása pusztán fizikai úton, a károsító kiszárításán keresztül érvényesül, amit a kártevővel vagy kórokozóval való közvetlen érintkezése útján képes csak kifejteni. Ezért kijuttatásánál kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő permetlémennyiség alkalmazására, a jó fedettség elérésére.

A készítményben alkalmazott adalékanyagok miatt a permetlécsepp felületi feszültsége alacsony, így önmagában is tökéletes fedést és terülést eredményez a levél felületén, ezért további adjuváns felhasználására nincs szükség. Az engedélyezett kultúrák és károsítók köre rendkívül széles, egyforma hatékonysággal alkalmazható a szőlő szürkepenészes rothadása és lisztharmata elleni védekezésre, mint zöldség- és dísznövények szúró-szívó kártevői (levéltetvek, takácsatka, liszteske) ellen. A Sinala® figyelemre méltó, perspektivikus készítmény, amelynek van helye a növényvédelmi célú készítmények sorában.

Az UPL új biostimulátorai hatékony választ adnak a növényeket ért stresszhatásokra.

Globális vállalatként az UPL tudatában van a társadalom iránti felelőségének, egyértelmű és határozott törekvése, hogy környezetünket, a Földet élhetővé tegye a következő generációk számára. Mindez működésében és termékfejlesztésében is megmutatkozik, amit jól példáznak az idei évben bevezetésre kerülő új növényvédő készítmények és biostimulátorok.

AgrárUnió

Címkék: upl hungary kft., biostimulátor, naracsolaj, gombakórokozók
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kedvezőbbé válnak az anyajuh támogatás feltételei

Idén kedvezőbbé válnak a termeléshez kötött anyajuh támogatásának feltételei Magyarország KAP Stratégiai ...