TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,34
USD: 359,18
CHF: 396,23
GBP: 450,16
Hirdetés
Gombaölő szeres védekezések aktualitásai kalászosokban

Gombaölő szeres védekezések aktualitásai kalászosokban

Növénytermesztés - 2022.04.22

Az enyhe és igen aszályos tél miatt még nem jelentek meg a betegség tünetek az állományokban. Ráadásul a téli csapadék hiány miatt a növények is elmaradtak a megfelelő fejlődési állapottól. Az utóbbi két hét esősebb időjárása azonban meghozta a kedvező körülményeket a kalászosokban a növénybetegségek terjedésének A melegedő időjárás és a nedvesebb növény állomány, kedvező feltételeket hoz létre a gombabetegségek rohamosan bekövetkező megjelenésének.

Következő betegségekre kell fokozottan odafigyelni a vegetáció hátra lévő szakaszában, amelyet az időjárás nagy mértékben befolyásolhat:

Őszi árpa

Hálózatos levélfoltosság (Pyrenophora teres)

upl1 minAz őszi árpa legnagyobb károkozásra képes kórokozója. Tünetei már a téli időszakban megjelenhetnek az állományok­­­­­­ban, de károkozására tavasszal kerül sor. Csapadékos, enyhe ta­vaszokon robbanásszerű felszaporodásra képes, ilyenkor jelentős levélvesztést okozhat, különösen az erős, sűrű állományokban.

Árpatörperozsda (Puccinia hordei)

Ennek a gyakori kórokozónak tüneteit már a tél végén is megtalálhatjuk a növények levelein, de mivel inkább melegkedvelőnek tekinthető, tömeges felszaporodására csak a magasabb hőmérséklet beköszöntével kell számítani. Ilyen esetekben akár jelentős levélfelület-kiesést is okozhat.

Őszi búza

Gabonalisztharmat (Blumeria graminis)

upl2 minAz őszi búzát és árpát egyaránt betegíteni képes kór­­­okozó. Tünete sokak számára jól ismert, a leveleken, levélhüvelyeken, valamint a szár alsó részén megjelenő fehéres, lisztes bevonat formájában. Fertőzése akkor tekinthető veszélyesnek, ha a felső leveleken is megjelenik, ugyanis levélszáradást okozva csökkenti az asszimilációs felületet.

 

 

 

Szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici)

upl3 minIdőrendi sorrendben vizsgálva az őszi búza kórokozóit a szep­­­­­­­­­­­­­­­­tóriás levélfoltosság az, amely a korai időszakban a legkomolyabb károkozásra képes. Tünetei már az ősz és tél során is megtalálhatók a leveleken, majd tavasszal, a számára kedvező, kellően nedves és hűvös körülmények közepette gyors felszaporodásával tömeges levélszáradást idéz elő. Hazai viszonyok között komolyabb kártételét gyakorta a száraz, meleg időjárási körülmények akadályozzák meg.

Sárgarozsda (Puccinia striiformis)

upl4 minA búzát hazánkban fertőző betegségek közül az egyik legnagyobb károkozásra képes kórokozó a sárga- vagy pelyvarozsda. Főként az enyhe teleket követő hűvösebb, csapadékosabb tavaszi időjárású évjáratokban jelentkezik. Tüneteit nagyon korán, már a telelésből előjövő állományokban meg lehet találni, az ilyen táblákat figyelemmel kell kísérni és felszaporodásának első jeleinél gombaölő szeres kezelésben kell részesíteni. A leghatékonyabban ugyanis megelőző módon lehet védekezni ez ellen a nagyon komoly károkat okozni képes gombabetegség ellen.

Vörösrozsda (Puccinia recondita

upl5 minA búzát megbetegítő rozsdabetegségek közül a legkevésbé veszélyesnek a vörös- vagy levélrozsda tekinthető, bár ez ne tévesszen meg senkit sem, nagyarányú felszaporodásakor jelentős károkat képes okozni. A sárgarozsdánál magasabb hőmérsékleten számíthatunk a megjelenésére, de a nedves körülmények ennél a betegségnél is szükségesek a fertőzés járványossá válásához. Nitrogéntúlsúlyos tápanyagellátáskor, megkésett, nagy adagú nitrogén-fejtrágyázás esetén a növények fogékonysága ugrásszerűen megnő a megbetegedésre.

Fahéjbarna levélfoltosság (Pyrenophora tritici-repentis)

upl6 minAz őszi búza legjelentősebb, legnagyobb károkozásra képes levélfoltbetegsége. A tavaszi időszakban jelentkezik, először a talaj közelében elhelyezkedő leveleken, majd a tünetek a nö­­­vény felső levélemeletei irányába terjeszkednek. Az idősebb levelek általában a csúcsi irányból kiindulva leszáradnak, jelentős asszimilációs felület elvesztését okozva, ami közvetlenül kihat a termés mennyiségére és minőségére. A kedvező körülményeket számára a nedves, magas légnedvességet, erős harmatképződést okozó, szeles időjárási körülmények jelentik. A monokultúrás termesztés, a forgatás nélküli talajművelés kifejezetten veszélyes helyzetet teremthet, így az ilyen területeket fokozottan szemmel kell tartani.

A kórokozók megjelenése esetén ne várjuk meg a tünetek kialakulását, törekedjünk a megelőző védekezésre és a teljes vegetációs ciklust lefedő védelmi blokk kialakítására (állandó hatóanyag jelenléte a növényben). Fontos a növényállományok sűrű szemléje, az időjárási paraméterek függvényében fertőzés előrejelzése. Napjainkban elérhető már olyan applikáció/program, amely az időjárási előrejelzési adatok alapján megfelelő szignalizációt biztosít egy adott betegség várható fellépéséről.

A védekezések során törekedjünk az eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagok váltogatására vagy kombinációjára a kalászosokban károsító kórokozó gombák ellen. A kezeléseket optimális körülmények között végezzük el (hőmérséklet, UV sugárzás figyelembevétele) és a hatékonyság, valamint a maximálisan elérhető fedettség biztosítása érdekében megfelelő lé mennyiséggel és cseppmérettel permetezzünk. A gombabetegségek megelőzésére kell törekednünk, igaz vannak olyan hatóanyagok, melyek gyógyító hatással is bírnak. Ha már látunk tüneteket, mindenképpen érdemes több készítményt kombinálni, amelyek tartalmaznak felszívódó és kontakt hatóanyagot egyaránt.

Ha már bekövetkezett a fertőzés, és nagyobb mértékben lépett fel, számolnunk kell a termésveszteség nagyobb kockázatával, illetve azzal is, hogy a „tűzoltást” ekkor már sokszor drágább fungicidekkel tudjuk elvégezni. Növénykórtani szempontból egy jól időzített, preventív módon végrehajtott állománypermetezés több hétre is védelmet biztosíthat a növényeink számára.

UPL termékek közül a következő készítményeket lehet biztonsággal használni a permetezési fordulókban. Emerald (tetrakonazol) 0,8 l/ha dózisban, Conrod (tebukonazol) 1 l/ha dózisban. Triazolok csoportjába tartozó hatóanyagok preventív, kuratív és eradikatív hatással rendelkeznek. Fungicid hatását az ergoszterol bioszintézis gátlása útján fejtik ki. A szisztémikus hatóanyag felszívódása a növényekben akropetális irányban történik. Kezeléseket az állományokban célszerű preventíven alkalmazni. Az említett termékek tökéletes kombinációs partnere lehet a Chamane      (azoxistrobin) 0,75-1 l/ha dózis. A hatóanyag a gombasejt mitokondriumában fejti ki hatását ezáltal képes azt elpusztítani. Fungicid hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat indít el.  Ez hosszabb élettartamot, több tápanyagfelvételt jelent. Ez a hatás „zöldítő” amelynek köszönhető, hogy sokkal vitálisabb lesz a kezelt állományunk.

Ezekkel a termékekkel a kalászosok levélszárító betegségeinek megjelenését és felszaporodását meg lehet akadályozni a területeinken és a kalász védelemre is fel tudjuk készíteni a növény állományainkat.

A termékek csomagban is elérhetőek:

uplt1 min

Jelen időszakban folynak a tavaszi gyomirtások. Ezért a Búza Xanadu csomagra szeretném felhívni a figyelmet, amelyben megtalálható az Emerald fungicid is.

uplt2 min

További információért keresse területi kollégáinkat vagy látogasson el a www.upl-ltd.com/hu weboldalunkra.

 

upl1Törőcsik Éva
területi képviselő
UPL Hungary Kft.

 

 

 

Címkék: gombaölő szer, kalászos, őszi búza, őszi árpa, UPL Hungary Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A repceméz hatása. Avagy: ezért érdemes fogyasztani!

Elmondhatjuk, hogy a méz nagyon ősi terápiás szer. Már az ókorban is használták sebgyógyításra, lázas betegek ...