TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Folyamatossá tettük a nitrogénpótlást

Folyamatossá tettük a nitrogénpótlást

Növénytermesztés - 2021.09.11

Az ICL burkolt szemcséjű műtrágyája segít megelőzni a kimosódást vagy a perzselést A környezeti hatásoknak ellenálló, egészséges állomány termesztéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű tápanyagok, különösen a nitrogén alkalmazása. Ha a növény nem kap elég nitrogént, fogékonnyá válik a betegségekre, köztük azoknak a környezeti hatások által okozott betegségeknek is kitetté válik, amelyeket a kedvezőtlen hőmérséklet vagy nedvességtartalom idéz elő.

A túl sok nitrogént tartalmazó műtrágya alkalmazása a kimosódási veszteség veszélyével is együtt jár, ami a környezet szennyezésén kívül a létfontosságú anyagok pazarlásához vezet.

Olyan szakszerű talajművelési eljárást alkalmazzon, amely elősegíti az egészsé­ges, mélyen gyökerező növény fejlődését. Bizonyosodjon meg arról, hogy a talaj megfelelően levegőztetett és optimális a vízelvezetése. Az Agromaster Start Mini granulátummal vetéssel egy menetben megoldható a műtrágya-kijuttatás, a kevesebb kijuttatás kevesebb taposási kárt okoz. A gyakori taposás és a rossz vízelvezetés ugyanis tömörödést okozhat, ami a szerves anyagok levegőtlen bomlásához vezet. A tömörödés kedvezőtlen hatással van a talaj kémhatására is, tehát végső soron gyengén fejletté válik a növény gyökere, így a tápanyagok felvétele is csökken.

Mindig megfelelő összetételű műtrágyát kell alkalmazni. Csak annyi nitrogént használjunk, amennyit a növény igényel; gondosan mérlegeljük az épp aktuális növekedési periódust. A túl sok nitrogén használata elgyengítheti a növényt, valamint csökkentheti a létfontosságú szénhidráttartalékait. A nitrogén túladagolása esetén a nem hasznosuló rész elvész. Ezen segíthet a burkolt műtrágya alkalmazása – az Agromaster Start Mini nitrogéntartalma nem mosódik ki a burkolatból, hanem a teljes hatástartam ideje alatt rendelkezésre áll. Szárazságban javasolt a műtrágyázás utáni beöntözés. A nedvesség mindenképpen szükséges, hogy a nitrogén feloldódjon, és hogy a növény azt hasznosítani tudja. 
A túlzott öntözés vagy a nagy mennyiségű, hirtelen esők azonban túl hamar feloldják és kimossák a talaj nitrogéntartalmát.

A kimosódás megelőzése érdekében fontoljuk meg szabályozott tápanyag-leadású műtrágyák alaptrágyaként való használatát. Az Agromaster Start Mini burkolt, szabályozott tápanyag-leadású starter műtrágyák garantálják a maximális biztonságot! 
A bevont szemcsék granulátumai felszívják a vizet a féligáteresztő burkolaton keresztül. A tápanyagok a burkolaton belül feloldódnak. Ahogy a talaj hőmérséklete emelkedik, 
a granulátumon belül ozmotikus nyomás keletkezik, amelynek hatására a tápanyagok 
a bevonaton át kiürülnek a szemcséből. A tápanyagok távozási sebessége a talaj hőmérsékletétől függ, ami megfelel a növény növekedési ütemének is. Hidegebb időben 
a tápanyagleadás üteme lassul, fagypont körül akár teljesen le is állhat. A hatástartam a hőmérsékleten kívül a bevonat vastagságától is függ: az Agromaster Start Mini szemcséjű starter műtrágyá­ké 1-2 hónap között mozog. A talaj típusa, kémhatása és nedvességtartalma nem befolyásolja az oldódási folyamatot. Mivel a leadás egyenletes, nem fordul elő perzselés, és nincs a kezdeti nitrogén, túladagolás okozta „robbanásszerű” növekedés. Ehelyett a tápanyagok lassan, fokozatosan oldódnak fel, és a növény hatékonyan fel tudja őket használni ahhoz, hogy egészséges, erős állomány fejlődjön.
Amennyiben szükség van a növekedés irányítására, gyors reakcióra (például hiánytünetek jelentkezése esetén), vagy az időjárási viszonyok nem kedvezőek 
a granulátum formátumú műtrágya használatához, fontolja meg a vízoldható vagy folyékony állagú termék használatát. Ezek a termékek alacsonyabb tápanyagtartalmúak, és többször, de keveset alapon kell őket alkalmazni – attól függően, hogy a fejlődése során épp mennyit igényel a növény. A folyékony műtrágya megfelelő vízmennyiséggel lombtrágyaként, közvetlenül a növényi levélen is alkalmazható, ezáltal a kimosódás minimálisra csökken. Az eredmény rendkívül gyors lehet, ám a tápanyag gyakori alkalmazására van szükség.

Bár a nitrogén nélkülözhetetlen a nö­vény növekedéséhez, különösen hajlamos a kimosódásra. Amennyiben gondosan választja meg a műtrágyát, annak dózisát és alkalmazásának idejét, csökkentheti a kimosódás általi veszteségek mértékét. Az Agromaster Start Mini bevont szemcséjű, kevert komplex alapműtrágya használatával jelentősen csökkentheti 
a kimosódáshoz kötődő környezeti veszteségek mennyiségét, így optimális energiaráfordítással egészséges, jó minőségű növényállományt kaphat eredményül.

agromasterstartmini min

Nagyítás a képre kattintva!

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: műtrágya, nitrogénpótlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

TopDown – 20 éve a gazdálkodók és a talajok szolgálatában

A kultivátorra nem csupán egy eszközként kell gondolni. Alkalmazása segít a talajnedvesség megőrzésében, ...