A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max

Folyamatossá tettük a nitrogénpótlást

Folyamatossá tettük a nitrogénpótlást

Növénytermesztés - 2021.09.11

Az ICL burkolt szemcséjű műtrágyája segít megelőzni a kimosódást vagy a perzselést A környezeti hatásoknak ellenálló, egészséges állomány termesztéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű tápanyagok, különösen a nitrogén alkalmazása. Ha a növény nem kap elég nitrogént, fogékonnyá válik a betegségekre, köztük azoknak a környezeti hatások által okozott betegségeknek is kitetté válik, amelyeket a kedvezőtlen hőmérséklet vagy nedvességtartalom idéz elő.

Folyamatossá tettük a nitrogénpótlást


A túl sok nitrogént tartalmazó műtrágya alkalmazása a kimosódási veszteség veszélyével is együtt jár, ami a környezet szennyezésén kívül a létfontosságú anyagok pazarlásához vezet.

Olyan szakszerű talajművelési eljárást alkalmazzon, amely elősegíti az egészsé­ges, mélyen gyökerező növény fejlődését. Bizonyosodjon meg arról, hogy a talaj megfelelően levegőztetett és optimális a vízelvezetése. Az Agromaster Start Mini granulátummal vetéssel egy menetben megoldható a műtrágya-kijuttatás, a kevesebb kijuttatás kevesebb taposási kárt okoz. A gyakori taposás és a rossz vízelvezetés ugyanis tömörödést okozhat, ami a szerves anyagok levegőtlen bomlásához vezet. A tömörödés kedvezőtlen hatással van a talaj kémhatására is, tehát végső soron gyengén fejletté válik a növény gyökere, így a tápanyagok felvétele is csökken.

Mindig megfelelő összetételű műtrágyát kell alkalmazni. Csak annyi nitrogént használjunk, amennyit a növény igényel; gondosan mérlegeljük az épp aktuális növekedési periódust. A túl sok nitrogén használata elgyengítheti a növényt, valamint csökkentheti a létfontosságú szénhidráttartalékait. A nitrogén túladagolása esetén a nem hasznosuló rész elvész. Ezen segíthet a burkolt műtrágya alkalmazása – az Agromaster Start Mini nitrogéntartalma nem mosódik ki a burkolatból, hanem a teljes hatástartam ideje alatt rendelkezésre áll. Szárazságban javasolt a műtrágyázás utáni beöntözés. A nedvesség mindenképpen szükséges, hogy a nitrogén feloldódjon, és hogy a növény azt hasznosítani tudja. 
A túlzott öntözés vagy a nagy mennyiségű, hirtelen esők azonban túl hamar feloldják és kimossák a talaj nitrogéntartalmát.

A kimosódás megelőzése érdekében fontoljuk meg szabályozott tápanyag-leadású műtrágyák alaptrágyaként való használatát. Az Agromaster Start Mini burkolt, szabályozott tápanyag-leadású starter műtrágyák garantálják a maximális biztonságot! 
A bevont szemcsék granulátumai felszívják a vizet a féligáteresztő burkolaton keresztül. A tápanyagok a burkolaton belül feloldódnak. Ahogy a talaj hőmérséklete emelkedik, 
a granulátumon belül ozmotikus nyomás keletkezik, amelynek hatására a tápanyagok 
a bevonaton át kiürülnek a szemcséből. A tápanyagok távozási sebessége a talaj hőmérsékletétől függ, ami megfelel a növény növekedési ütemének is. Hidegebb időben 
a tápanyagleadás üteme lassul, fagypont körül akár teljesen le is állhat. A hatástartam a hőmérsékleten kívül a bevonat vastagságától is függ: az Agromaster Start Mini szemcséjű starter műtrágyá­ké 1-2 hónap között mozog. A talaj típusa, kémhatása és nedvességtartalma nem befolyásolja az oldódási folyamatot. Mivel a leadás egyenletes, nem fordul elő perzselés, és nincs a kezdeti nitrogén, túladagolás okozta „robbanásszerű” növekedés. Ehelyett a tápanyagok lassan, fokozatosan oldódnak fel, és a növény hatékonyan fel tudja őket használni ahhoz, hogy egészséges, erős állomány fejlődjön.
Amennyiben szükség van a növekedés irányítására, gyors reakcióra (például hiánytünetek jelentkezése esetén), vagy az időjárási viszonyok nem kedvezőek 
a granulátum formátumú műtrágya használatához, fontolja meg a vízoldható vagy folyékony állagú termék használatát. Ezek a termékek alacsonyabb tápanyagtartalmúak, és többször, de keveset alapon kell őket alkalmazni – attól függően, hogy a fejlődése során épp mennyit igényel a növény. A folyékony műtrágya megfelelő vízmennyiséggel lombtrágyaként, közvetlenül a növényi levélen is alkalmazható, ezáltal a kimosódás minimálisra csökken. Az eredmény rendkívül gyors lehet, ám a tápanyag gyakori alkalmazására van szükség.

Bár a nitrogén nélkülözhetetlen a nö­vény növekedéséhez, különösen hajlamos a kimosódásra. Amennyiben gondosan választja meg a műtrágyát, annak dózisát és alkalmazásának idejét, csökkentheti a kimosódás általi veszteségek mértékét. Az Agromaster Start Mini bevont szemcséjű, kevert komplex alapműtrágya használatával jelentősen csökkentheti 
a kimosódáshoz kötődő környezeti veszteségek mennyiségét, így optimális energiaráfordítással egészséges, jó minőségű növényállományt kaphat eredményül.

agromasterstartmini min

Nagyítás a képre kattintva!

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: műtrágya, nitrogénpótlás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...