TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 62.767,17 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.036,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 56.481,88 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.553,53 Ft (tonna)
Repcemag: 160.863,54 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.962,97 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 641 Ft
Benzin ára: 619 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,46
USD: 361,89
CHF: 409,33
GBP: 460,87
Hirdetés
A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása

A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása

Növénytermesztés - 2020.09.21

Isterra őszi búzák – A termőképesség és minőség összhangja A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesítőket és a termelőket is.

Gyakran elhangzó cél, hogy csökkenteni kell a növényvédőszer és akár 
a műtrágya felhasználást is, ezzel elősegítve a kisebb környezetterhelést. Ezért az új, korszerű fajtáknál a magas termőképesség mellett a stressztűrésre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni. 
Az Isterra fajtái ellenállóak, a jó víz és tápanyag hasznosító képességük miatt alkalmasak arra, hogy korszerű technológiával sikeres és jövedelmező legyen a termesztésük.

A nagy termőképességet és a minőséget nagyon nehéz egy fajtában ötvözni. Az Isterra több olyan őszi búzát is regisztrált, melyek terméseredményükkel és minőségükkel méltán vívtak ki komoly népszerűséget. Korai érésű, díjnyertes fajtánk a Basilio, mely Magyarország egyik feltörekvő őszi búzája. A Basilio a GOSZ-VSZT kísérleteiben a korai csoportban évek óta a leg­­nagyobb termést adó fajtabúza. Alacsony szárának, kiváló állóképességének köszönhetően a magasabb tápanyag dózisok ellenére sem dől meg, ezzel biztosítva a kiemelkedő termést.

isterrack

Minden termelő ismeri legsikeresebb és egyben a legnagyobb területen termesztett fajtánkat a Cellule-t. Az országos sikerének titka, hogy kiválóan hasznosítja a talaj víz és tápanyag készletét. Az aszályos években is kiválóan teljesít. Ez a búza jelenleg a második legnagyobb mennyiségben fémzárolt fajta hazánkban.

A Complice még csak harmadik évben van a köztermesztésben, de forgalma dinamikusan növekszik. Ez a korai fajta kiváló tavalyi eredményeinek köszönheti a sikerét. Bokrosodása és télállósága is átlag feletti. Rezisztenciájának is köszönhetően évről évre kiszámíthatóan magas termést produkál.

Először került a kínálatunkba 2019 őszén a Concret középérésű búzánk, ami eltérő körülmények között is csúcstermésre képes. Intenzív technológia mellett sem dől meg, egészséges levélzete révén a tápanyagok beépülése intenzív, amit magas ezerszem tömeggel és rekordterméssel hálál meg.

A Mutic középkései, kínálatunk egyetlen tar kalászú fajtája.Intenzív búza, a magasabb tápanyagszintet komoly terméssel hálálja meg. Ebben az évben a későn érkezett csapadék még jelentős termésnövekedést eredményezhet ennél a fajtánál.

Az Euclide a megbízhatóságát közel egy évtizede bizonyítja. Középérésű, kiválóan alkalmazkodik az eltérő körülményekhez. Másodvirágzását éli Németországban, de a Közép-Kelet Európai régióban is újra növekszik a forgalma.

Újdonságokban is bővelkedik az idei kínálatunk. 2020 őszén négy új őszi búza fajtát próbálhatnak ki partnereink. A NÉBIH friss elismerései közül kiemelkedett a Frenetic, ami a termés és minőség tökéletes kombinációja. Minősítésekor a szemtermése a standard fajták átlagát 11,3 %-kal múlta felül - korai, átlag feletti bokrosodással.

A 2020. év újdonságai között szerepel három, nagy termőképességű búza is. Az Ortolan, mely kimagasló genetikai termőképességet produkál intenzív és extenzív viszonyok között egyaránt. A Winner középérésű fajta, a 2019. évi kísérletekben termése több helyen meghaladta a 11 t/ha-t, mindez kiváló ál­­­­­ló­­képességgel és télállósággal párosult. Szintén új a Providence korai őszi búza, mellyel malmi minőség és 10 t/ha termés a ki­­­­­­tűzendő cél.

Az új fajták sikerében nagy szerepe van a Füzesabonyban található nemesítő állomásnak. Fajtáink egyik legnagyobb előnye, hogy Magyarországon teszteljük, illetve nemesítjük azokat. Ez lehetőséget ad arra, hogy a hazai környezeti és talaj adottságoknak, valamint termelői elvárásoknak leginkább megfelelő búzákat állítsunk elő. A fajtaválasztás és technológia egészséges kompromisszuma szükséges ahhoz, hogy az időjárási anomáliák ellenére, az időnként csökkenő termésátlagok mellett a termelésünk jövedelmezősége mégis megmaradjon.

Virágné Pintér Gabriella
kereskedelmi vezető

Perczel Péter
operatív igazgató

Címkék: búza, kalászos, gabona, őszi búza, Isterra
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több pénzt akar keresni? Akkor ideje, hogy megtanulja az őszi ...

Tavasszal a vegetáció megindulásakor a legfontosabb feladat az őszi búza és a repce nitrogén fejtrágyázásának ...