TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Tarlóbontás, repce indítása okosan

Tarlóbontás, repce indítása okosan

Növénytermesztés - 2020.08.19

Az életerős, tápanyagban gazdag talaj a bő termés megalapozója Napjaink általános problémája, hogyan nyerhető vissza a talaj mikrobiológiai aktivitása, ami a humusztartalom növelésének egyik legfontosabb összetevője.

A növénytermesztés régebben a biológiai körforgásra épült. A terményt betakarították, a szármaradványok a területen maradtak, az istállótrágyát pedig a területekre kihordták és bedolgozták. A szerves trágya rendszeres használatával és a tarlómaradványok elbontásával biztosították a talaj biológiai életképességét, a talaj szerves anyagának, humusztartalmának szinten tartását. Istállótrágyázás ma már alig van, így a talaj biológiai aktivitása csökken, a tarlóbontó baktériumok elpusztulnak, a szármaradványok lassan bomlanak le, és csökken a talaj humusztartalma. 
A humusztartalom csökkenésével csökken a talaj vízmegtartó képessége, porossá, szerkezet nélkülivé válik, szárazságban mélyebben kiszárad, nem tartja meg vizet, erős csapadék esetén iszapolódik, majd keménnyé szikkad.

Az Amalgerol® tápanyag és élettér is

AMALGEROL StarterA szármaradványok kezelése során az Amalgerol® egyedien magas szervesolaj- tartalma miatt óriási határfelületen terül szét a szármaradványokon, nagy életteret biztosítva a lebontó baktériumoknak. Ezeken az olajos határfelületeken, ahol van oxigén, nedvesség és tápanyag, a le­bontó baktériumok szaporodásnak indulnak. Az Amalgerol® könnyen felvehető széntartalma pedig azonnali, gyorsan hasznosuló tápanyagot biztosít a baktériumok számára.

Németországi kísérletek során, 2014 és 2017 között évente Amalgerol® 3 l/ha dózisával kezelve a szármaradványokat a kezelt terület humusztartalma 15%-kal nőtt a kezeletlen területekhez képest. 
A brnói egyetem kísérletei során bebizonyosodott, hogy az Amalgerol®-kezelés több mint duplájára, 110%-kal emeli a ta­­­­­laj korhasztó baktériumainak számát 
a kezelt területen.

A tarlómaradványokra kijuttatott kü­lönböző cellulózbontó baktériumkészítmé­nyek a száraz nyár következtében elpusztulhatnak, ezért érdemes ezen baktériumkészítmények kijuttatásakor 3 l/ha Amalgerol®-t kijuttatni hektáronként, a baktériumtrágyával együtt. Így nő a va­lószínűsége, hogy a lebontó baktériumok túlélik a száraz időszakot, és szaporodásnak indulnak.

tarlo4

Új termék: Amalgerol® Starter trágya

Kalászostarlók kezelésekor érdemes a tarlót hagyni kigyomosodni, majd a glifozáttal történő tarlókezelés permetlevébe 3 l/ha Amalgerol®-t adagolni. Elegendő a kezelt tarlót a kezelés után egy héttel meghántani. Így a glifozát már felszívódott a gyomnövényekbe, és a lebontó baktériumok is kaptak Amalgerol®-t, ami elősegíti a tarlómaradványok lebontását. Az Amalgerol® növényiolaj-tartalma segíti a glifozát gyomnövényekbe történő fel­­szívódását is. A ve­­­­­téssel egy menetben a maghoz szórt mikrogranulált startertrágya a repce­­növények egyedfejlő­désének legkritikusabb szakaszában, csí­­­rázáskor biztosítja a fiatalkori fejlődés­­hez legszükségesebb tápelemeket. A starter­trágyázás elsődleges célja a gyors kelés és az erőteljes gyökérnövekedés biztosítása az egyedfejlődés kezdeti szakaszában. Ha a könnyen felvehető tápanyagokat tartalmazó műtrágya nem a csírázó mag közvetlen környezetében van, a starterhatás nem érvényesül. Ennek érdekében a műtrágyát az elvetett maggal egy sorba mikrogranulátum-adapterrel kell kijuttatni.

Az Amalgerol® új, szilárd fejlesztése 
az Amalgerol® Starter mikrogranulált starter műtrágya. Az Amalgerol® Starter megfelelő arányban tartalmazza a repce­növények kezdeti fejlődéséhez szükséges tápelemeket. Az Amalgerol® Starter (4% N; 24% P2O5; 2% K2O; 1,25% S; 2% Zn; 5% Amalgerol® Essence) különlegessége, hogy 5%-os keverék arányban tartalmazza az Amalgerol® Essence mikrogranulált formulációját, amely hígítatlanul, 100%-ban van jelen a termékben, elősegítve a talaj mikrobiológiai életét, 
a tápanyag-feltáródást és ezáltal a növény fejlődését. Különleges tulajdonsága, hogy a növények biokémiai folyamataihoz nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat tartalmaz.

Ennek köszönhetően a növénynek nem kell külön energiát, tápanyagot, vi­­zet mozgósítania az előállításukhoz, ezért az így megmaradt energia a növények ellenálló képességének, termésmennyiségének és minőségének növelésére fordítódik. Az Amalgerol® Starter dózisa repcében 15–20 kg/ha, kiszerelése 
20 kg-os zsák.

www.hechta.hu

 

Címkék: repce, trágya, Amalgerol, tarlóbontás, Amalgerol® Essence , Amalgerol® Starter
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Komposztálás házilag: Tippek, praktikák és kisokos

A komposztálás egy természetes és hatékony módja annak, hogy a konyhai és kerti hulladékokat értékes talajjavító ...